05 Юни 2020петък22:40 ч.

Крум Зарков: Ударното законодателство е специалитет на ГЕРБ

/ брой: 130

автор:Павлета Давидова

visibility 2058

- Г-н Зарков, ГЕРБ предлагат машинното гласуване да отпадне за местния вот. Как се стигна до тази ситуация?

- ГЕРБ са царе на объркването на изборния процес в навечерието му. Преди всеки вот сменят Изборния кодекс така, както им е угодно. Още преди няколко месеца се опитаха да махнат и машинното гласуване, и преференциите. Днес се връщат на тази идея в 12 без 5 и опитват да претупат този важен въпрос.

- Казаха, че машинният вот е скъпа играчка.

- Това не е играчка, с машините вашият глас ще се отчете така, както наистина сте искали. С тях той няма да падне жертва на недобросъвестен или объркан член на СИК. Дали технологията е скъпа? Ако всички гласуват с машини, най-вероятно ще е по-евтино от хартиения вот. 

- Умишлено ли беше саботирано обучението на членовете на комисии, тъй като машините бяха доставени след това?

- Управляващите направиха всичко възможно на последните избори с машини да гласуват най-малко хора и сега се възползват от това! Мисля, че беше умишлено. Министерският съвет се "покри", машините бяха сертифицирани буквално минути преди да тръгнат към изборните секции, до последния момент хората се чудеха ще има ли машини. Всичко беше направено така, че да се създаде объркване. Образецът на протокол, изготвен от ЦИК, не улесняваше, а затрудняваше процеса, принуждавайки членовете на СИК да смятат на ръка кое е дошло в бюлетини чрез машина и кое - чрез хартиен вот.

Проблеми съществуват, но всеки има решение. В правната комисия изслушахме анализа на ЦИК, видяхме проблемите, участвахме и в работна група. Готови сме да предложим решения, но ГЕРБ използват проблемите като алиби за голямата си цел - отмяна на този тип гласуване.

- Има ли време констатираните проблеми да бъдат отстранени до местните избори?

- Разбира се, повечето са от организационен характер. Ако днес кажем ясно и отчетливо, че ще има машинно гласуване, и започнем подготовката за него, включително и кампания с обяснение как и къде ще го има, грешките и неяснотите ще са много по-малко. 

- Къде е мястото на ЦИК в тази ситуация?

- ЦИК има голяма роля по отношение на организацията на процеса и по-голямата част от проблемите могат да се решат именно от нея. Но членовете й са мнозинство, излъчено от управляващата партия, и добре усещат желанието на управниците, така че действат съобразно него.

- Защо е необходим машинният вот, особено на местните избори?

- Най-очевидната причина е, че той намалява недействителните бюлетини и грешките при попълването. Машините създават много по-големи трудности пред онези, които контролират вота. Те не позволяват схеми от типа "индианска нишка", заснемане на бюлетината, за да се отчиташ на платеца и т.н. Машините улесняват преброяването, тъй като накрая излиза разписка, на която е отразено всичко, без да е необходима човешка намеса. Ако се направи достатъчно добра организация, всичко би трябвало да върви много лесно. Изцяло машинното гласуване ще допринесе за много по-голяма яснота и честност в изборния процес.

- Очаквате ли да се прокарат други предложения за поправки в ИК?

- Не изключвам нищо, но се съмнявам. Всички партии, с изключение на БСП, са се разбрали и според мен тактиката им ще бъде да претупат въпроса възможно най-бързо, ударно, със силата на нямото мнозинство.

- Комбинацията с финансирането на партиите не предопределя ли местния вот?

- Очертава се много негативна тенденция, която застрашава не само този вот, а и като цяло демокрацията в България. Лишаването на партиите от публично финансиране, насилственото им тласкане в сивия сектор, отмяната на достижения като машинния вот - всичко това говори за авторитарна тенденция, която трябва да ни притеснява. Не само нас, а и всички, които са привързани към своята свобода и не искат да се озоват от днес за утре в авторитарен режим.

На последните избори ниската избирателна активност, апатията и "ваканциите" победиха политиката. Трябва да намерим начин да събудим гражданите.

- Предложенията за поредно разбъркване на ИК бяха прокарани изключително бързо... 

- Ударното законодателство е специалитет на ГЕРБ, особено по отношение на Изборния кодекс. Позицията ни обаче ще бъде твърда, трябва да защитим демокрацията и честността на вота.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 462

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 827

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ