04 Април 2020събота15:59 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Опашките пред аптеките продължават вече няколко дни

Кризата оставя болни без лекарства

/ брой: 53

автор:Аида Паникян

visibility 1398

Хора с лупус са застрашени да останат без лекарства, сигнализираха пациенти. Голяма част от тях се снабдявали с важен за състоянието им медикамент с активно вещество хлороквин. Хидроксихлороквинът е производно на хинина и се прилага при съмнения или доказана малария, както и за профилактика преди посещение на райони, в които човек може да се зарази от нея. Тези препарати от години се прилагат и при лечение на лупус, някои случаи на прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит. У нас около 4 хиляди души са с лупус.

Пациенти припомнят, че мнозина българи с лупус се лекуват с Плакенил, с който се снабдяваха досега от Турция и Гърция. След като излязоха проучвания, чe COVID-19 се лекува успешно с антималарици, аптеките в двете държави вече изискват рецепта от лекар от страната. Според пациентите в повечето страни членки на ЕС се изисква рецепта от местен лекар. Такава не е необходима в Италия, но снабдяването оттам в момента е невъзможно.

Лекарството не е регистрирано у нас. В България имаше аналог (Резохин) с подобно активно вещество, но от края на 2019 г. производството му беше прекратено в световен мащаб, след като производителят излезе със становище, че не може да гарантира безопасността на няколко съставки. 

Според пациентите доскоро е имало проблем и с наличностите на кортикостероиден препарат, който също масово се ползва при лечение на ревматологични заболявани - Медрол, за който касата плаща 50%. Производителят обаче е доставил нови количества през последната седмица. 

В Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства са постъпили над 40 сигнала от пациенти за проблем при снабдяването с препаратите на антималарична основа.

Едва 228 фирми искат помощ по схемата 60/40

автор:Дума

visibility 0

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 467

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 900

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 696

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 418

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 297

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ