28 Ноември 2021неделя14:35 ч.

Криза заплашва китайската пенсионна система

/ брой: 212

автор:Дума

visibility 704

Икономически мощният Китай става все по-богат. И докато продължителността на живота в страната се увеличава, населението застарява все по-бързо, коментира Би Би Си. Според официалната статистика в момента в Китай живеят над 167 милиона души на възраст над 60 години. До 2050 г. се очаква тази цифра да нарасне до 400 милиона - или около една четвърт от населението.
Една от основните причини за това е политиката за раждане на едно дете, особено у семействата, които живеят в градските райони. Поради тази причина днес раждаемостта е спаднала с 1/3 в сравнение с отпреди 30 години. От друга страна, това значи все по-малко млади хора, които да работят и да се грижат за застряващото население на Китай, отбелязва Би Би Си.
"Очакваме криза в пенсионната система през следващите 20 години", посочва проф. Пен Шиже от университета Фундан в Шанхай. Въпреки че икономиката процъфтява, страната трябва спешно да измисли начин да осигури пенсиите на бързо застраряващото население. Пенсиите са ниски или дори не съществуващи. Те са различни за хората, които живеят в градските и селските райони.
В момента Пекин изготвя реформа в системата. Според проф. Шиже кабинетът трябва да разработи нова система от "няколко стълба", където правителството, семейството и други организации да се грижат за възрастните хора.  

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ