24 Март 2019неделя19:38 ч.

Снимка БНР

Кристоф Барати гостува за празничен унгарски концерт с Радиосимфониците

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 371

Виртуозният цигулар Кристоф Барати ще гостува на Симфоничния оркестър на БНР на националния празник на Унгария като солист в Концерт 1 за цигулка и оркестър от Макс Брух. На 15 март от 19.30 ч. в зала "България" Радиосимфониците под палката на главния диригент Марк Кадин ще изпълнят произведения на най-обичаните унгарски композитори.

Празничният концерт "Ala Ungarese" ще започне с Ракоци марш от Ектор Берлиоз. Радиосимфониците ще представят за първи път пред българска публика и "Празнични звуци" от Ференц Лист, а последните акорди на концерта ще постави сюитата "Чудният мандарин" от Бела Барток.

Кристоф Барати печели едни от най-престижните конкурси за цигулка в света - "Кралица Елизабет" в Белгия, "Паганини" в Москва, "Жак Тибо" в Париж. Той е носител на най-високото отличие на Унгария в областта на изкуството на името на Лайош Кошут. За Барати "Arkiv Music" пише: "Както повечето виртуозни млади цигулари, той има ярка техника и това, което го отличава от други е, че може да променя фразите си така, че да съответстват на настроението на музиката и да извлече повече от повърхностното разчитане... комбинацията от страст и интелектуалност прави изпълненията на Барати неустоими." Концертът се организира със съдействието на Унгарския културен институт.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1488

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 440

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 472

/ брой: 56