Краставиците, фасулът, олиото и каймата поскъпнаха
/ брой: 246
Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) съобщи, че през изминалата седмица е регистрирано поскъпване на цените при търговията на едро на оранжерийните краставици, картофите, гроздето, олиото, каймата и зрелия фасул.
Цената на българските оранжерийни краставици се е качила с 8,8% до 1,40 лева за килограм. Оранжерийните домати са поевтинели с 1,9% и са се търгували по 1,57 лева за килограм. Зелето се е търгувало на едро по 0,50 лева за килограм, а картофите са поскъпнали с 1,8% до 0,57 лева за килограм. Цената на червените чушки е паднала с 1,6% до 1,23 лева за килограм. Зелените чушки са поевтинели с 0,9 на сто до 1,06 лв. за кг.
Ябълките са поевтинели с 3,9% до 0,98 лева за килограм. Цената на лимоните е паднала с 18 на сто до 2,18 лева за килограм. Гроздето е поскъпнало с 1,4% до 1,47 лева за килограм.
Кравето сирене се е продавало средно по 5,39 лв. за кг, а кашкавалът тип "Витоша" се е търгувал средно по 10,14 лв. за кг. Олиото е поскъпнало с 1,8% и се е продавало по 2,21 лева за литър. Каймата е поскъпнала с 1,1% до 4,70 лева за килограм. Пилешкото месо се е продавало по 3,97 лева за килограм. Захарта се е продавала средно по 1,34 лв. за кг. Брашното тип "500" се е търгувало по 0,86 лева за килограм. Зрелият фасул е поскъпнал с 2,2% и се е купувал по 3,30 лв. за кг. Яйцата са се търгували по 0,20 лева за брой.
Като цяло индексът на тържищните цени се е покачил през миналата седмица с 0,6 на сто.