25 Март 2019понеделник18:16 ч.

КПД - нула

/ брой: 6

автор:Мая Йовановска

visibility 725

Нароили са се едни висши чиновници, живот си живеят - получават огромните си заплати от нашите данъци, а коефициентът им на полезно действие (КПД) е нулев. С месеци се правят на ударени, а когато ножът опре до кокъл, повтарят едни и същи изречения като стари грамофонни плочи и така на практика абдикират от задълженията си.

От септември бизнесът се тресе заради аномалиите в цените на борсата за ток. Това, което се случва там с изключително високите цени на електроенергията, е наистина обезпокоително. Защото директно се отразява и на бизнеса, и на нас, обикновените потребители. Как? Ами още през миналата година стана ясно, че заради скъпия ток фирми, които се занимават с производство, бяха принудени да спрат работа. Цените удариха най-вече компании, които произвеждат храни - хлебарите, млекопреработвателите, производителите на колбаси и т.н. И така продукцията им започна да поскъпва. Вчера производителите на млечни продукти се оплакаха, че техните цени ще нараснат най-много. От септември ядем по-скъп хляб и въобще цените на храните от първа необходимост пълзят нагоре.

Какво, по дяволите, се случва на тази борса? Нали и шефът на КЕВР Иван Иванов, че и енергийната министърка Теменужка Петкова години наред ни уверяваха, че да я има борсата е много важно. Щото тя щяла да доведе до по-справедливи цени, че те ще бъдат пазарни и приемливи за всички. Защо тогава цената на тока там е по-висока от тази на регулирания пазар? Нали това е нещо, което не би трябвало да се случва, ако има нормално действаща борса, а?

Близо 5 месеца обаче тези двамата герои ни уверяват, че на борсата всичко е наред и цените на тока не били високи. И че държавата в лицето на Министерството на енергетиката нямала механизми да се намесва, а КЕВР нямала достатъчно хора, за да направи поне проверка. Чак оня ден сколасаха поне да се съберат заедно с бизнеса и синдикатите, за да обсъдят темата. Но пак същото каканижеха. Сал финансовият министър Владислав Горанов с половин уста призна, че има нещо нередно. Борсата работела успешно, но имало потенциални възможности за опити за манипулации.

Манипулатори сте вие, дето твърдите, че работите в полза на хората. А докато ни лъжете и нищо не предприемате, и цените поскъпнаха, и фирми започнаха да фалират.

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 221

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 180

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 57

Два руски самолета с техника и военни кацнаха в Каракас

автор:Дума

visibility 163

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 741

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 391

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 260

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 57