24 Януари 2019четвъртък08:58 ч.

КПД - нула

/ брой: 6

автор:Мая Йовановска

visibility 434

Нароили са се едни висши чиновници, живот си живеят - получават огромните си заплати от нашите данъци, а коефициентът им на полезно действие (КПД) е нулев. С месеци се правят на ударени, а когато ножът опре до кокъл, повтарят едни и същи изречения като стари грамофонни плочи и така на практика абдикират от задълженията си.

От септември бизнесът се тресе заради аномалиите в цените на борсата за ток. Това, което се случва там с изключително високите цени на електроенергията, е наистина обезпокоително. Защото директно се отразява и на бизнеса, и на нас, обикновените потребители. Как? Ами още през миналата година стана ясно, че заради скъпия ток фирми, които се занимават с производство, бяха принудени да спрат работа. Цените удариха най-вече компании, които произвеждат храни - хлебарите, млекопреработвателите, производителите на колбаси и т.н. И така продукцията им започна да поскъпва. Вчера производителите на млечни продукти се оплакаха, че техните цени ще нараснат най-много. От септември ядем по-скъп хляб и въобще цените на храните от първа необходимост пълзят нагоре.

Какво, по дяволите, се случва на тази борса? Нали и шефът на КЕВР Иван Иванов, че и енергийната министърка Теменужка Петкова години наред ни уверяваха, че да я има борсата е много важно. Щото тя щяла да доведе до по-справедливи цени, че те ще бъдат пазарни и приемливи за всички. Защо тогава цената на тока там е по-висока от тази на регулирания пазар? Нали това е нещо, което не би трябвало да се случва, ако има нормално действаща борса, а?

Близо 5 месеца обаче тези двамата герои ни уверяват, че на борсата всичко е наред и цените на тока не били високи. И че държавата в лицето на Министерството на енергетиката нямала механизми да се намесва, а КЕВР нямала достатъчно хора, за да направи поне проверка. Чак оня ден сколасаха поне да се съберат заедно с бизнеса и синдикатите, за да обсъдят темата. Но пак същото каканижеха. Сал финансовият министър Владислав Горанов с половин уста призна, че има нещо нередно. Борсата работела успешно, но имало потенциални възможности за опити за манипулации.

Манипулатори сте вие, дето твърдите, че работите в полза на хората. А докато ни лъжете и нищо не предприемате, и цените поскъпнаха, и фирми започнаха да фалират.

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 219

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 191

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 88

/ брой: 16