24 Август 2019събота12:39 ч.

КПД - нула

/ брой: 6

автор:Мая Йовановска

visibility 2086

Нароили са се едни висши чиновници, живот си живеят - получават огромните си заплати от нашите данъци, а коефициентът им на полезно действие (КПД) е нулев. С месеци се правят на ударени, а когато ножът опре до кокъл, повтарят едни и същи изречения като стари грамофонни плочи и така на практика абдикират от задълженията си.

От септември бизнесът се тресе заради аномалиите в цените на борсата за ток. Това, което се случва там с изключително високите цени на електроенергията, е наистина обезпокоително. Защото директно се отразява и на бизнеса, и на нас, обикновените потребители. Как? Ами още през миналата година стана ясно, че заради скъпия ток фирми, които се занимават с производство, бяха принудени да спрат работа. Цените удариха най-вече компании, които произвеждат храни - хлебарите, млекопреработвателите, производителите на колбаси и т.н. И така продукцията им започна да поскъпва. Вчера производителите на млечни продукти се оплакаха, че техните цени ще нараснат най-много. От септември ядем по-скъп хляб и въобще цените на храните от първа необходимост пълзят нагоре.

Какво, по дяволите, се случва на тази борса? Нали и шефът на КЕВР Иван Иванов, че и енергийната министърка Теменужка Петкова години наред ни уверяваха, че да я има борсата е много важно. Щото тя щяла да доведе до по-справедливи цени, че те ще бъдат пазарни и приемливи за всички. Защо тогава цената на тока там е по-висока от тази на регулирания пазар? Нали това е нещо, което не би трябвало да се случва, ако има нормално действаща борса, а?

Близо 5 месеца обаче тези двамата герои ни уверяват, че на борсата всичко е наред и цените на тока не били високи. И че държавата в лицето на Министерството на енергетиката нямала механизми да се намесва, а КЕВР нямала достатъчно хора, за да направи поне проверка. Чак оня ден сколасаха поне да се съберат заедно с бизнеса и синдикатите, за да обсъдят темата. Но пак същото каканижеха. Сал финансовият министър Владислав Горанов с половин уста призна, че има нещо нередно. Борсата работела успешно, но имало потенциални възможности за опити за манипулации.

Манипулатори сте вие, дето твърдите, че работите в полза на хората. А докато ни лъжете и нищо не предприемате, и цените поскъпнаха, и фирми започнаха да фалират.

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 30

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 43

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 1055

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 26

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 0

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 514

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 293

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 349

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ