05 Юни 2020петък00:43 ч.

КПД - нула

/ брой: 6

автор:Мая Йовановска

visibility 4739

Нароили са се едни висши чиновници, живот си живеят - получават огромните си заплати от нашите данъци, а коефициентът им на полезно действие (КПД) е нулев. С месеци се правят на ударени, а когато ножът опре до кокъл, повтарят едни и същи изречения като стари грамофонни плочи и така на практика абдикират от задълженията си.

От септември бизнесът се тресе заради аномалиите в цените на борсата за ток. Това, което се случва там с изключително високите цени на електроенергията, е наистина обезпокоително. Защото директно се отразява и на бизнеса, и на нас, обикновените потребители. Как? Ами още през миналата година стана ясно, че заради скъпия ток фирми, които се занимават с производство, бяха принудени да спрат работа. Цените удариха най-вече компании, които произвеждат храни - хлебарите, млекопреработвателите, производителите на колбаси и т.н. И така продукцията им започна да поскъпва. Вчера производителите на млечни продукти се оплакаха, че техните цени ще нараснат най-много. От септември ядем по-скъп хляб и въобще цените на храните от първа необходимост пълзят нагоре.

Какво, по дяволите, се случва на тази борса? Нали и шефът на КЕВР Иван Иванов, че и енергийната министърка Теменужка Петкова години наред ни уверяваха, че да я има борсата е много важно. Щото тя щяла да доведе до по-справедливи цени, че те ще бъдат пазарни и приемливи за всички. Защо тогава цената на тока там е по-висока от тази на регулирания пазар? Нали това е нещо, което не би трябвало да се случва, ако има нормално действаща борса, а?

Близо 5 месеца обаче тези двамата герои ни уверяват, че на борсата всичко е наред и цените на тока не били високи. И че държавата в лицето на Министерството на енергетиката нямала механизми да се намесва, а КЕВР нямала достатъчно хора, за да направи поне проверка. Чак оня ден сколасаха поне да се съберат заедно с бизнеса и синдикатите, за да обсъдят темата. Но пак същото каканижеха. Сал финансовият министър Владислав Горанов с половин уста призна, че има нещо нередно. Борсата работела успешно, но имало потенциални възможности за опити за манипулации.

Манипулатори сте вие, дето твърдите, че работите в полза на хората. А докато ни лъжете и нищо не предприемате, и цените поскъпнаха, и фирми започнаха да фалират.

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ