08 Май 2021събота02:26 ч.

Снимка Михаела Катеринска

Който желае втора доза „АстраЗенека“, ще я получи

автор:Дума

visibility 463

Българските граждани, които желаят да се ваксинират с „АстраЗенека“ или вече са получили първа доза, ще могат да получат и втора игла от препарата. В това бе категоричен здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той подчерта, че здравните експерти у нас нямат притеснения относно ефикасността и безопасността на ваксината.  За хората, които предпочитат втора доза от друга ваксина, ще се вземе решение с кой от препаратите – на Модерна или на Пфайзер да се извърши това.

Ангелов каза още, че властите имат данни, че много хора имат желание за реваксинация с „АстраЗенека“ и добави, че вчерашното му изказване е било погрешно разтълкувано – не се спира ваксинацията с препарата. Единствено ако няма желаещи за имунизация с този вид ваксина, тя ще бъде изтеглена. Засега това няма да се случва.

До края на деня се очаква становище от Европейската агенция по лекарствата относно възможни нежелани реакции от ваксината на Янсен, каза още проф. Ангелов.

Здравният министър коментира темата с ваксината след като количества от лекарството „Ремдесивир“ бяха разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. Ангелов подчерта, че няма притеснения относно наличието на препарата в болниците и че наличните количества са достатъчни.

Проф. Ангелов обясни, че е свикано съвещание на Изпълнителната агенция по лекарства заради наблюдаваните постваксинали реакции, свързани с препарата на Янсен. Ако до края на деня Европейската агенция по лекарства изпрати становище, тогава ще се вземе и решение за страната.

Наблюдава се тенденция за почти всички области в страна за спад на новозаболелите. Броят на приетите в лечебни заведения и на тези в интензивни отделения също е намалял.  Тази тенденция дава възможност на медиците „да дишат по-спокойно”, обясни министърът. Решение за разхлабване на мерките може да бъде взето след анализ на двуседмичните данни, които се представят в четвъртък.

 

 

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 86

Русия и олигарсите заплашвали Украйна

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 86

В ЕС обмислят сили за бързо реагиране

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 86

Коронавирусът убива по 4000 на ден в Индия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 416

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 306

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 865

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ