04 Март 2021четвъртък21:52 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

Ковид кризата е влошила състоянието на 70% от фирмите в България

автор:Дума

visibility 134

 Кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, е влошила икономическото състояние на 70 процента от фирмите в България. Това стана ясно в началото на годишното издание на Българския икономически форум.

Огромната част от фирмите не одобряват антикризисните мерки на правителството и декларират песимизъм и за следващата година. В същото време анализаторите са оптимисти и очакват догодина да започне следкризисно възстановяване, обяви председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Годишната анкета на БСК показва, че бизнесът не е бил в по-тежко положение от 28 години насам. Наблюдава се спад в икономическия растеж, огромна част от фирмите прогнозират спад на работните места.

За 70% от анкетираните безрезултатни са и антикризисните мерки на правителството.

"Ние сме в навечерието на изключително тревожни времена. Такава анкета бележи неминуема икономическа катастрофа заради тоталното безделие на българската държава - ехидното, пренебрежително отношение към бизнеса, който винаги ще се оправи, но колкото по-късно парите започнат да стигат до бизнеса, толкова повече те трябва да станат", каза Радосвет Радев, цитиран от БНР.

Малкото фирми, които са се възползвали от  мерките на властта, се оплакват от тромавост, бюрокрация и дори корупция. Смятат отношението на правителството към тях за обидно и ехидно и декларират, че иман нужда от истинска финансова подкрепа сега, а не от бъдещ рог на изобилието, което кабинетът се очаква да излее предизборно и което се тълкува от предприемачите като подкуп, подчерта Радев. Той коментира още, че резултатите от проучването са безпрецедентно негативни в 15-годишната му история и мнението е, че 2020 г. носи тъга.

Според 71% от участниците в допитването декларират, че фирмата им през 2020 г. е по-зле спрямо преди година, а влошено състояние на бизнес климата отчитат 91% от анкетираните. За сравнение, през миналата година процентите са били, съответно – 25 и 43.

68% от анкетираните очакват спад на икономиката и на работните места през следващата година. 66 процента смятат, че суровините ще поскъпнат, повишение на енергийните цени очакват 77%, а на бизнес кредитите – 53 на сто. По-голяма регулаторна тежест очакват 51%, а 58 процент а- увеличение на фискалната тежест.

Антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса получават неодобрението на 68% от участниците в анкетата на БСК, а 58 на сто не харесват противоепидемичните мерки.

Анкетираните са раздвоени в оценката си относно въвеждането на диференцирани ставки за ДДС – 51% одобряват тази мярка, 38% са против нея, а 11% се колебаят, сочат още обявените данни.

 Заради коронакризата 56% от членовете на БСК са се отказали от планирани инвестиции, 45% са пристъпили към съкращение на персонала, 39% са въвели частична или пълна дистанционна работа, 38% са направили инвестиции с цел съобразяване с противоепидемичните разпоредби, 35% са пуснали част или целия си персонал в неплатен отпуск за определен период от време, 21% са се насочили към развитие на онлайн продажби, а 18% са трансформирали производството си в посока промяна на продукти и/или пазари.

Малка част от бизнеса се е възползвал от широко прокламираните антикризисни мерки. Най-голям интерес се отчита по отношение на мораториума върху плащанията по кредити (18% са се възползвали от тази възможност), мярката 60/40 (29%) и безвъзмездната помощ за микро- и малки предприятия, позната като "3/10 хил." (27%), сочат още данните, обявени от камарата.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов видя възможности за икономическо възстановяване в европейските средства, които могат да дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост, ако бъдат реализирани посочените в документа приоритети.

А според председателя на Българския икономически форум Георги Табаков, възстановяването може да започне от 2021 година.

 

 

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 199

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 193

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 43

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 35

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ