15 Януари 2021петък16:27 ч.

Ковид кризата е влошила състоянието на 70% от фирмите в България

автор:Дума

visibility 96

 Кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, е влошила икономическото състояние на 70 процента от фирмите в България. Това стана ясно в началото на годишното издание на Българския икономически форум.

Огромната част от фирмите не одобряват антикризисните мерки на правителството и декларират песимизъм и за следващата година. В същото време анализаторите са оптимисти и очакват догодина да започне следкризисно възстановяване, обяви председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Годишната анкета на БСК показва, че бизнесът не е бил в по-тежко положение от 28 години насам. Наблюдава се спад в икономическия растеж, огромна част от фирмите прогнозират спад на работните места.

За 70% от анкетираните безрезултатни са и антикризисните мерки на правителството.

"Ние сме в навечерието на изключително тревожни времена. Такава анкета бележи неминуема икономическа катастрофа заради тоталното безделие на българската държава - ехидното, пренебрежително отношение към бизнеса, който винаги ще се оправи, но колкото по-късно парите започнат да стигат до бизнеса, толкова повече те трябва да станат", каза Радосвет Радев, цитиран от БНР.

Малкото фирми, които са се възползвали от  мерките на властта, се оплакват от тромавост, бюрокрация и дори корупция. Смятат отношението на правителството към тях за обидно и ехидно и декларират, че иман нужда от истинска финансова подкрепа сега, а не от бъдещ рог на изобилието, което кабинетът се очаква да излее предизборно и което се тълкува от предприемачите като подкуп, подчерта Радев. Той коментира още, че резултатите от проучването са безпрецедентно негативни в 15-годишната му история и мнението е, че 2020 г. носи тъга.

Според 71% от участниците в допитването декларират, че фирмата им през 2020 г. е по-зле спрямо преди година, а влошено състояние на бизнес климата отчитат 91% от анкетираните. За сравнение, през миналата година процентите са били, съответно – 25 и 43.

68% от анкетираните очакват спад на икономиката и на работните места през следващата година. 66 процента смятат, че суровините ще поскъпнат, повишение на енергийните цени очакват 77%, а на бизнес кредитите – 53 на сто. По-голяма регулаторна тежест очакват 51%, а 58 процент а- увеличение на фискалната тежест.

Антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса получават неодобрението на 68% от участниците в анкетата на БСК, а 58 на сто не харесват противоепидемичните мерки.

Анкетираните са раздвоени в оценката си относно въвеждането на диференцирани ставки за ДДС – 51% одобряват тази мярка, 38% са против нея, а 11% се колебаят, сочат още обявените данни.

 Заради коронакризата 56% от членовете на БСК са се отказали от планирани инвестиции, 45% са пристъпили към съкращение на персонала, 39% са въвели частична или пълна дистанционна работа, 38% са направили инвестиции с цел съобразяване с противоепидемичните разпоредби, 35% са пуснали част или целия си персонал в неплатен отпуск за определен период от време, 21% са се насочили към развитие на онлайн продажби, а 18% са трансформирали производството си в посока промяна на продукти и/или пазари.

Малка част от бизнеса се е възползвал от широко прокламираните антикризисни мерки. Най-голям интерес се отчита по отношение на мораториума върху плащанията по кредити (18% са се възползвали от тази възможност), мярката 60/40 (29%) и безвъзмездната помощ за микро- и малки предприятия, позната като "3/10 хил." (27%), сочат още данните, обявени от камарата.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов видя възможности за икономическо възстановяване в европейските средства, които могат да дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост, ако бъдат реализирани посочените в документа приоритети.

А според председателя на Българския икономически форум Георги Табаков, възстановяването може да започне от 2021 година.

 

 

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ