12 Април 2021понеделник06:23 ч.

Кьовеши отхвърли 4 от протежетата на Гешев

/ брой: 69

автор:Дума

visibility 516

Колегията на европейската прокуратура окончателно отхвърли 4 от десетте предложения на България за делегирани прокурори. В лаконичното съобщение на оглавяваната от Лаура Кьовеши институция се казва, че те не отговарят на критериите да заемат длъжността и нямат достатъчно опит. Има още трима номинирани обвинители, чиито кандидатури са висящи. Те трябва да предоставят допълнителна информация за професионалния си опит. Слециална работна група в европрокуратурата ще оценява уточненията им.

Още в началото на март се разбра, че Кьовеши има забележки към 7 от десетте български предложения. Тогава тя обясни, че не иска в службата да работят обвинители без опит, следователи, които не са пледирали пред съд, и съдии. Прокурорската колегия обсъди възраженията на Кьовеши и отговорите си до нея, но те бяха засекретени, тъй като били конфиденциални. Европрокуратурата беше обвинена от членовете на ВСС в процедурно нетърпение, а подчинените на Иван Гешев недоумяваха какво не им е харесало в Люксембург на българските кандидати.

Единствените три назначения на български кандидати са Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева, които бяха одобрени още в началото. Беличев е прокурор в Окръжната прокуратура в Пловдив, Калфин - в Кюстендилската, а Шoпoвa-Koлeвa е от Софийската градска прокуратура. 

Кьовеши предлага европрокуратурата да започне реална работа на 1 юни. В 10 държави вече има назначени делегирани прокурори. Процедурите по подбор и в останалите държави продължават.

Висшият съдебен съвет откри и веднага спря процедурата за избор на специален прокурор, който да разследва обвинител №1 и неговите заместници. Спирането е заради изчакване Конституционният съд тези дни да се произнесе дали новата правна фигура противоречи на основния закон.

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ