05 Април 2020неделя20:43 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Коронавирусът щял да попречи на машинния вот

/ брой: 31

автор:Дума

visibility 1166

Решението на кабинета за обезпечаване на машинното гласуване "изненада" някои от институциите, които ще бъдат ангажирани с провеждането му. Шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов обяви, че ще има голям проблем за произвеждането на толкова голям брой машини заради коронавируса. "Нека се проучи защо машинно гласуване няма в Европа, а където имаше, го махнаха. Да не повтаряме техните грешки", заинати се той. Според него трябва да бъдат решени много въпроси преди въвеждането на техниката - ще изчезне ли изобщо хартията, какъв да е броят на машините, защото за 12 000 секции ще са нужни поне 20 000 машини. 15 000 не стигат, тъй като има секции, в които гласуват от 600 до 800 души, в тях ще трябват по 3-4 машини, смята Константинов.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева също се "изненада" от решението на кабинета. Пред "Сега" тя заяви, че "нещата са много първоначални" и че е нужно време на комисията, за да разбере какво е приело правителството по отношение на вота с електронните устройства. В парламента има работна група и депутатите трябва да решат какъв ще е видът на машините и другите въпроси, свързани с тях, обясни Стоева.

"Това решение на кабинета е резултат от натиск. То е добро, но има още доста работа да се свърши. Трябва да се решат въпроси с логистиката и сертифицирането на машините, те отиват в правителството", коментира зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков, който се включи в организираната от АБВ и МИР дискусия "Бъдещето на машинното гласуване". Това не е технически въпрос, не е прищявка да се хвърлят милиони, това е важна стъпка за възстановяване на доверието към изборния процес, подчерта той.

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 8

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ