02 Юли 2020четвъртък15:45 ч.

Служителите на завода Hohem, който произвежда елементи за мобилни телефони и камери, работят с маски. Заводът изпитва недостиг на работници, които останаха в други градове, където бе наложена карантина заради коронавируса. В момента в цеховете на завода с

ГЛОБУС

Коронавирусът - новият "Лемън Брадърс"

Пандемията разкри нездравословната зависимост на световната икономика от Китай

/ брой: 51

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1061

Черният лебед на коронавируса успя да вкара в капан фабриката на света Китай, но сега ефектите започват да се усещат все по-силно в Европа, а скоро вероятно и в САЩ. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди европейските лидери за предстоящ голям икономически шок, отбелязвайки, че въздействието, което новият коронавирус COVID-19 може да нанесе на икономиката на континента, ще бъде подобно на това от световната финансова криза през 2008 година, започнала с фалита на американската банка "Лемън Брадърс". За да проверят доколко китайската икономика може да издържи на  извънредните условия, агенция "Ройтерс" направи проучване сред почти 4000 публични компании от всички сектори на икономиката на Поднебесната империя. Анализът се базира на наличните им парични запаси към края на септември миналата година, тъй като от тях зависи доколко една компания може да оцелее, без да получава нови приходи.

Уязвимост

Проучването показва, че най-уязвим е въздушният транспорт, където фирмите могат да оцелеят средно едва 48 дни. На второ място остава здравеопазването с почти същия брой дни, а на трето - компаниите за въздушна логистика. Най-добро е състоянието на текстилните производители, които без нови постъпления могат да оцелеят малко над 80 дни. Най-голям спад на паричните запаси на годишна основа се наблюдава при телекомите, където спадът достига 25%. На втора позиция са компаниите за въздушна логистика, където паричните резерви се понижават със 17,6%. Епидемията от коронавирус ще тласне световната икономика в най-лошото й низходящо движение след последната световна финансова криза, предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), призовавайки правителствата и централните банки да предприемат мерки, за да се избегне един още по-стръмен срив. Глобалната икономика се очаква да нарасне през тази година само с 2,4%, което би било най-слабият растеж от 2009 година насам и спрямо предишна прогноза на ОИСР от миналия ноември за ръст от от 2,9%. Базираната в Париж международна организация прогнозира, че глобалната икономика може да се възстанови до растеж с 3,3% през 2021 година, ако обаче предположим, че вирусната епидемия в Китай достигна пик през първото тримесечие на тази година, а другите огнища на зараза по света се окажат по-леки и ограничени.

Забавяне

Ако обаче вирусът се разпространи силно в цяла Азия, Европа и Северна Америка, глобалният икономически растеж през тази година може да се забави до едва 1,5%, предупреди в последните си осъвременени прогнози ОИСР. Според основния й сценарий, при който ситуацията с коронавируса не се влошава драстично, Китай ще понесе основната тежест на икономическия спад през тази година. Организацията намали прогнозата си за растежа на китайската икономика за 2020 година до едва 4,9% (най-ниският показател през изминалите 30 години), след като предишната прогноза за растежа (миналия ноември) бе 5,7 на сто.

Втората по големина икономика в света ще успее да се възстанови до нивата от преди епидемията от коронавирус през 2021 година с растеж от 6,4%, прогнозата на ОИСР, но не и преди негативното въздействието от този спад да се разнесе извън Китай. Плашещият сценарий, в който коронавирусът ще се превърне в първата наистина разрушителна пандемия в ерата на глобализацията, подновява съмненията за стабилността на световната икономика, пише "Блумбърг". Oxford Economics Ltd., цитиран от Money.bg, изчислява, че пандемията може да заличи $1 трилион от световния брутен вътрешен продукт. Това ще е цената, която икономиките ще платят за липсата на служители по работните места, намалената продуктивност, спада в пътуванията, спрените вериги за доставки и намалените търговия и инвестиции.

Заличаване

Международният валутен фонд (МВФ) засега смята, че вирусът ще  изтрие едва 0,1 пр. п. от прогнозата за световния растеж, която за 2020 г. е  3,3% . Но заводите в Китай, които вече трябваше да работят, все още са затворени. Разпространението на вируса до Южна Корея, Иран и северното индустриално сърце на Италия повишават възможността от повече щети. Вирусът създава условия за рецесия в Италия, която ще се усети и в останалата част от Европа. Председателят на UBS Group AG Аксел Уебър е много по-песимистично настроен от МВФ и предупреди, че световният растеж може да се срине от 3,5% до 0,5%.В анализ, който предхожда настоящата епидемия, Световната банка изчислява, че световна пандемия ще донесе милиони смъртни случаи и дори най-консервативния сценарий води до унищожаване на 1% от БВП на света. Криза, подобна на тази от 1918 г. и испанския грип, ще струва 5% на световния БВП, изчислява банката в доклад от 2015 г. На свой ред Oxford Economics смята, че пандемия може да струва $1,1 трилиона на света.

Аналогия

Дълъг е списъкът на транснационалните корпорации, които вече обявиха, че очакват епидемията сериозно да се отрази на техните финанси, ако не бъде спряна скоро, съобщава "Гардиън". "Голдмън Сакс" предупреди, че вирусът ще изтрие ръста в печалбите на американските компании за 2019 г., ако епидемията продължи да се разпространява със същите темпове. "Майкрософт" и "ПейПал" заявиха, че очакват разочароващи печалби. "Фейсбук" отмени годишната си конференция на разработчиците в Калифорния, където компанията обичайно анонсира нови продукти на хиляди софтуерни инженери и предприемачи. Автопроизводителят "Астон Мартин" предрече падащи продажби. Собственикът на бирата "Будвайзър" отчете 170 млн. долара удар по продажбите си. Козметичната фирма "Лореал" забрани пътуванията на целия си персонал от 86 000 души. Производителят на обувки "Крокс" каза, че случащото се в Азия ще отреже 30 млн. долара от приходите на компанията.

Куп международни компании временно прекъснаха производствата си в Азия - "Еърбъс", "Тойота", "Дженеръл Моторс", "Фолксваген". Други пък се наложи да затварят обекти в Азия - "Найк", "Адидас", "Ейч енд Ем", "Икеа", "Макдоналдс", "Старбъкс". Автомобилостроителният концерн "Хюндай" затвори един от южнокорейските си заводи, след като там работник е дал положителна проба.  "Бизнесът по света сега разбира колко крехка е глобалната система за производство", коментира пред "Дойче веле" Габриел Фелбермайер, президент на Института за световна икономика в Кил. Той е един от многото икономисти, които споделят, че въздействието на епидемията от коронавируса прилича на фалита на "Лемън брадърс" през 2008 г. Френският финансов министър Бруно льо Мер вижда епидемията като "събитие, което променя правилата на играта" за глобализацията, защото показва колко уязвима е световната производствена система. По думите на льо Мер вирусът е разкрил "безотговорната и неразумна зависимост от Китай". 

Благодатно време за теории на конспирацията

В исторически план избухването на пандемиите винаги е било придружено от разпространение на слухове и конспиративни теории. Каква е схемата на подобни теории. Цитираният от "Дойче веле" професор Майкъл Бътър, който преподава в Университета в Тюбинген, казва, че авторите на теориите за конспирация са склонни да твърдят, че могъща група тайно планира да контролира или унищожи определена институция, държава или целия свят. През 14-ти век, когато чумата опустошава Европа, никой не знае как е възникнала болестта. Скоро след това се появяват неоснователни слухове, че евреите разнасят и причиняват нови огнища на заразата чрез отравяне на кладенците в опит да контролират света. Евреите тогава биват обвинени, че стоят зад разпространението на чумата и в последствие са подложени на смъртоносни погроми, преследване и насилствено разселване. Между 1918-1920 г. т. нар. "испански грип" убива между 25 и 50 милиона души. Това го прави по-смъртоносен от Първата световна война, която приключва същата година, когато избухва грипната пандемия. Тъй като произходът на вируса остава загадка до 30-те години на миналия век, някои хора смятат, че патогенът е разработен от германската армия за използване като биологично оръжие.

Когато епидемиологичното разпространение на колорадски бръмбар през 1950 г. заплаши да заличи цялата картофена реколта в Източна Германия, социалистическото ръководство на страната бързо обвини САЩ. В опит да отвлече вниманието от собствените си неудачи, Източна Германия обвини САЩ, че са внесли заразата с бръмбари, за да саботират икономиката на страната. През 1983 г. съветският КГБ разпространи слух, че САЩ са разработили СПИН във Форт Детрик като биологично оръжие и са го тествали върху затворници, етнически малцинства и гейове. Тази конспиративна теория твърди, че САЩ умишлено са отклонили вината от себе си, твърдейки че болестта е възникнала на африканския континент.

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 124

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 124

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 124

"Фолксваген" се отказва от нов завод в Турция

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 124

САЩ изтеглят 9500 военни от Германия

автор:Дума

visibility 1624

Руснаците одобриха промените в конституцията

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 124

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 645

/ брой: 124

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

автор:Иван Аладжов

visibility 319

/ брой: 124

Кой и защо плаче за "жертвите на комунизма"?

автор:Нако Минчев

visibility 491

/ брой: 124

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ