15 Декември 2019неделя14:28 ч.

Парите от концесии да отиват в Сребърния фонд искат от БСП

автор:Дума

visibility 640

Средствата от концесията на летище „София“ да отиват в Сребърния фонд, а не за покриване на дълговете на БДЖ. Същото да се случва с излишъка в бюджета, а не да се раздава от прозореца на джипа на Бойко Борисов. Както е заложено при създаването на фонда. Това предложение, облечено в законови промени, ще внесе БСП между първо и второ четене на бюджета за Държавното обществено осигуряване, обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя зададе няколко въпроса към управляващите по време на дебатите по бюджета. Защо плановете за Сребърния фонд не се реализират? Защо средствата там недостигат и защо управляващите реално не спазват закона.

Искам да отворим дебат за Сребърния фонд, защото това е една от възможностите да се гарантира пенсионната система, да не се допуска срив в пенсионната система, да се покриват дефицити до определени количества, категорична бе Нинова.

Тя припомни, че Сребърният фонд беше създаден през 2007 година от правителството на БСП. Целта беше в него да влизат концесионни такси, средства, получени при приватизация на предприятия и излишъците в бюджета. Какво се случи за 10 години управление на ГЕРБ? Фондът стартира с близо 2 милиарда и половина– Министерството на финансите преди един месец отчете, че във Фонда има 3 милиарда и 67 милиона. За 10 години половин милиард е влязъл във Фонда. При прогноза при неговото създаване, финансово разчетена, аргументирана, днес във Фонда трябваше да има между 10 и 15 милиарда лева, а има 3. Можеха  ли тези 10-15 милиарда лева да помогнат на пенсионната система и сега да не гадаем откъде да дойдат тези пари – можеха. Защо това не се случи, попита отново Корнелия Нинова. И подчерта, че управляващите от ГЕРБ грубо погазват законите в България вече 10 години. Още Симеон Дянков, за да избегне законовото задължение на правителството да внася парите от приватизация в Сребърния фонд, извади държавните дружествата в т.н. Консолидационна компания, и всички приходи от продажбите ги внасяше в държавния бюджет като дивидент, вместо в Сребърния фонд за пенсии.  За 2016 година правителството на Борисов отчита 1 милиард и 470 милиона излишък. За 2017 година – 800 милиона. За 2018 – 2 милиарда и 800 милиона излишък по консолидираната рамка. Вместо този излишък да влиза в Сребърния фонд, както задължава закона, месец преди края на годината премиерът Борисов го раздава с постановления на Министерски съвет, извън всички бюджетни процедури на парламента, раздава го еднолично с джипа, през прозореца, за партийни и политически цели. И не изпълнява законът – излишъкът от бюджета да влиза в Сребърния фонд, където да се трупа, за да подпомогне пенсионната система. Сега обяснявате, че няма начин, че е много скъпо, че няма откъде да се вземат пари – ами ето откъде. Само при едно условие – че спазвате законите на България, които ви задължават концесионни такси, приватизационни средства и излишъкът от бюджета да отиват за пенсионери, обърна се към мнозинството Нинова.

В парадоксалната ситуация сме правителството да определи праг на бедност от 363 лв. и минимална пенсия от 234 лева, коментира още Нинова. Тя подчерта, че пенсионерите в България са над 2 млн.  и 150 хиляди души. И затова бюджетът на ДОО ги засяга пряко. Сигурно тези хора имат различни партийни, политически убеждения и пристрастия и това е нормално. Общото между тях е, че са работили 20-30 и повече години. Дали са своя принос за изграждане на икономиката на България и своя осигурителен дан, обясни лидерът на БСП.

Правителството казва: Не може да се живее с доходи под 363 лева, но в същото време казва на тези пенсионерите, че трябва да  го правят с 234 лева месечно. Има ли изход от тази ситуация,  попита Нинова. И даде отговор – в дългосрочната визия за работни места, високи доходи, високи осигурителни вноски. Това обаче изисква години усилия за осигуряване на икономически растеж и високи доходи и събираемост на приходите. Възрастните хора имат нужда сега днес от тази актуализация. Едното не пречи на другото, обясни още Нинова. Тя припомни, че БСП години наред предлага преизчисляване на всички пенсии. Според нея няма изход за тези хора. Тя попита защо отново парите от концесията на летище „София“ не отиват в Сребърния фонд, а за покриване на дългове за БДЖ. „Защо, променете закона, ако не искате да отиват в Сребърния фонд?“, заяви Нинова. Според нея тихомълком законът си действа и те не го изпълняват.

Между първо и второ четене ще внесем всичко това –аргументирано и финансово обосновано и морално и справедливо изговорено. Въпросът не е само скъпо или евтино, а на справедливост към възрастните хора, които са дали своя принос за изграждането на България и днес живеят мизерно. Не просто е скъпо да им помогнем, справедливо е да решим този въпрос, посочи още лидерът на БСП.

Джонсън вече мисли за реформи в страната след Брекзит

автор:Дума

visibility 265

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 339

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 534

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 457

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 619

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ