08 Юли 2020сряда06:29 ч.

Парите от концесии да отиват в Сребърния фонд искат от БСП

автор:Дума

visibility 1019

Средствата от концесията на летище „София“ да отиват в Сребърния фонд, а не за покриване на дълговете на БДЖ. Същото да се случва с излишъка в бюджета, а не да се раздава от прозореца на джипа на Бойко Борисов. Както е заложено при създаването на фонда. Това предложение, облечено в законови промени, ще внесе БСП между първо и второ четене на бюджета за Държавното обществено осигуряване, обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя зададе няколко въпроса към управляващите по време на дебатите по бюджета. Защо плановете за Сребърния фонд не се реализират? Защо средствата там недостигат и защо управляващите реално не спазват закона.

Искам да отворим дебат за Сребърния фонд, защото това е една от възможностите да се гарантира пенсионната система, да не се допуска срив в пенсионната система, да се покриват дефицити до определени количества, категорична бе Нинова.

Тя припомни, че Сребърният фонд беше създаден през 2007 година от правителството на БСП. Целта беше в него да влизат концесионни такси, средства, получени при приватизация на предприятия и излишъците в бюджета. Какво се случи за 10 години управление на ГЕРБ? Фондът стартира с близо 2 милиарда и половина– Министерството на финансите преди един месец отчете, че във Фонда има 3 милиарда и 67 милиона. За 10 години половин милиард е влязъл във Фонда. При прогноза при неговото създаване, финансово разчетена, аргументирана, днес във Фонда трябваше да има между 10 и 15 милиарда лева, а има 3. Можеха  ли тези 10-15 милиарда лева да помогнат на пенсионната система и сега да не гадаем откъде да дойдат тези пари – можеха. Защо това не се случи, попита отново Корнелия Нинова. И подчерта, че управляващите от ГЕРБ грубо погазват законите в България вече 10 години. Още Симеон Дянков, за да избегне законовото задължение на правителството да внася парите от приватизация в Сребърния фонд, извади държавните дружествата в т.н. Консолидационна компания, и всички приходи от продажбите ги внасяше в държавния бюджет като дивидент, вместо в Сребърния фонд за пенсии.  За 2016 година правителството на Борисов отчита 1 милиард и 470 милиона излишък. За 2017 година – 800 милиона. За 2018 – 2 милиарда и 800 милиона излишък по консолидираната рамка. Вместо този излишък да влиза в Сребърния фонд, както задължава закона, месец преди края на годината премиерът Борисов го раздава с постановления на Министерски съвет, извън всички бюджетни процедури на парламента, раздава го еднолично с джипа, през прозореца, за партийни и политически цели. И не изпълнява законът – излишъкът от бюджета да влиза в Сребърния фонд, където да се трупа, за да подпомогне пенсионната система. Сега обяснявате, че няма начин, че е много скъпо, че няма откъде да се вземат пари – ами ето откъде. Само при едно условие – че спазвате законите на България, които ви задължават концесионни такси, приватизационни средства и излишъкът от бюджета да отиват за пенсионери, обърна се към мнозинството Нинова.

В парадоксалната ситуация сме правителството да определи праг на бедност от 363 лв. и минимална пенсия от 234 лева, коментира още Нинова. Тя подчерта, че пенсионерите в България са над 2 млн.  и 150 хиляди души. И затова бюджетът на ДОО ги засяга пряко. Сигурно тези хора имат различни партийни, политически убеждения и пристрастия и това е нормално. Общото между тях е, че са работили 20-30 и повече години. Дали са своя принос за изграждане на икономиката на България и своя осигурителен дан, обясни лидерът на БСП.

Правителството казва: Не може да се живее с доходи под 363 лева, но в същото време казва на тези пенсионерите, че трябва да  го правят с 234 лева месечно. Има ли изход от тази ситуация,  попита Нинова. И даде отговор – в дългосрочната визия за работни места, високи доходи, високи осигурителни вноски. Това обаче изисква години усилия за осигуряване на икономически растеж и високи доходи и събираемост на приходите. Възрастните хора имат нужда сега днес от тази актуализация. Едното не пречи на другото, обясни още Нинова. Тя припомни, че БСП години наред предлага преизчисляване на всички пенсии. Според нея няма изход за тези хора. Тя попита защо отново парите от концесията на летище „София“ не отиват в Сребърния фонд, а за покриване на дългове за БДЖ. „Защо, променете закона, ако не искате да отиват в Сребърния фонд?“, заяви Нинова. Според нея тихомълком законът си действа и те не го изпълняват.

Между първо и второ четене ще внесем всичко това –аргументирано и финансово обосновано и морално и справедливо изговорено. Въпросът не е само скъпо или евтино, а на справедливост към възрастните хора, които са дали своя принос за изграждането на България и днес живеят мизерно. Не просто е скъпо да им помогнем, справедливо е да решим този въпрос, посочи още лидерът на БСП.

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ