13 Август 2020четвъртък17:01 ч.

Колоритният свят по пътя на художника

/ брой: 142

автор:Йонко Бонов

visibility 1343

В изложбата, наречена "По пътя", разположена в галерия "Сезони" в София, художникът Калин Балев представя съществен етап от своето творческо развитие, в който първите работи са от 1992 г. Голяма част от експонираните произведения са живописни композиции, които имат декоративно-монументална въздейственост. В тях авторът наслоява естествени материали и структури, оформени от природата или преминали през вторична технологична обработка - камък, пясък, миди, мозайка, желязо, въжета... Интересна техника, даваща възможност за многопластова релефна изразителност, която авторът определя условно като пясъчна живопис.
Естествено оформените камъни, които артистът използва, му дават често пъти идеи за характерни образи, чрез които художникът пресъздава светове, наситени с мистичност, езотеричност или пък с окултна въздейственост. За някои от платната си Калин Балев е вдъхновен от духа на горещите нестинарски традиции, от живописните нюанси на тези древни танци, люлеещи земята ни от незапомнени времена. Внушенията за тези изобразителни персонажи изпълват картинното пространство с динамични движения, обогатени с ярък колорит, претворени с балансирана естетическа мярка, без какъвто и да било намек за реалистичен буквализъм или илюстративност.
Завършил специалност графика в Националната художествена академия, специализирал във Флоренция и Урбино, Калин Балев като похват тръгва към своята пясъчна живопис от тежката техника на офорт и акватинта. Така, както преодолява съпротивата на металната графична плоча, той издрасква налепения предварително пясък върху рисунката, изпълнена на картон, след което търси монументална въздейственост с обемни природни структури.
В динамичните мотиви от образи и разнообразни състояния, с които са изпълнени показаните произведения, в странични наглед детайли можем да открием множество самостоятелно въздействащи композиции. Един колоритен свят, преливащ от живот, окъпан в яркоцветна светлина, разкриващ внезапно своите лица, притулени зад сложните композиции и релефните наслоявания.  
"По пътя няма победа и край - обосновава названието на изложбата си Калин Балев. - Всеки ден е стремеж да бъдеш по-добър. Понякога си съвсем близо, а понякога не... Много е хубаво да намериш собствения си стил, чрез който да изразиш видяното."
Очевидно е, че "По пътя" е метафора за автора, която той подплатява в изкуството си с оригиналната образност на своята пясъчна експресивност. Всъщност изложбата разказва за личното пътуване на художника през света на изкуството. Пътуване на споделени преживявания и неуморни творчески търсения.

 

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 647

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 396

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 293

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 247

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ