09 Ноември 2024събота00:54 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

Колко всъщност струва сиренето и колко е надценката в магазина?

автор:Дума

visibility 1610

"Нямаме точна статистика, но се надяваме българското мляко у нас да е около 70%. Другото е внос, предимно от Унгария и Полша. Някои колеги казват, че няма достатъчно българско мляко, това не е вярно. Българско мляко има. По-скоро опира до качество. Но качеството струва пари. Когато фермера има достатъчно възможности, ще нахрани животните по-добре. Защото протеинът, за да го има в млякото, първо трябва да го има в животното", обяви пред businessnovinite.bg председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. 

"Стойността на сиренето не е трудно се изчисли. 7 литра мляко по текуща цена 1,30 лева е 9,10 лева. При производството цената е различна, но средно е 4 лева. До тук прави 13,10 без ДДС, с данъка става 16 лева. Това е цената на хубавото качествено сирене от производител. Всичко над него е надценка на търговеца. За съжаление някои търговци слагат 40-50% надценка, което е много", добави Зоров.

По думите на Зоров има пресни млека, където сухото вещество е само 12%. Това значи, че това мляко е почти 80% вода. Има тежки отклонения при някои продукти, категоричен е той. 

"Когато от "Активни потребители" направиха изследването на сирената и излязоха със скандални данни за големи количества вложена вода, тогава те казаха, че прекомерното количество вода в сиренето е опасно за здравето и това е точно така. Когато има много вода в едно сирене започват да се развиват микроорганизми. Като го сложите във вода, то започва да се разпада, вкусът го няма", обясни експертът. 

Сроред него трябва да има минимални изисквания, близки до тези по БДС. Според БДС водното съдържание е само 54 процента. Да дадем толеранс още 6%, тоест сиренето не бива да съдържа повече от 62% вода, смята той.

Зоров припомни, че сме имали положително търговско салдо на млечни продукти, а сега е отрицателно. Той цитира официална статистика, според която е намален износът на български продукти, включително и за Румъния.

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 762

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 739

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 651

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 657

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 681

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 704

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ