09 Ноември 2024събота07:02 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

Коктейлите са главният герой в горещините

Жега, всеки търси сянка и начин да се разхлади. В такова време има ли нещо по-хубаво от домашно приготвено разхладително питие? От плодови и зеленчукови сокове, от прясно и кисело мляко, сметана, сладолед...

/ брой: 166

автор:Ани Димитрова

visibility 12853

Плодово-млечните коктейли се приготвят с прясно или кисело мляко, като може да добавите сметана, сметанов сладолед и различни видове плодове. За целта най-подходящи са ягоди, вишни, малини, киви, банани, ананас. Коктейлите са по-вкусни, ако сложите какао на прах, няколко капки разтопен шоколад, листенца мента, настърган джинджифил, мед, ванилия, а за освежаващ ефект - натрошен лед.
Плодово-млечните коктейли се приготвят лесно и бързо. Всички съставки се смесват в блендер, като по-едрите плодове предварително се нарязват. Разбиват се, докато се образува пухкава пяна. Млякото за коктейлите е добре да бъде със средна масленост, и най-важното - да е студено, защото се разбива по-лесно. Ако желаете да направите плодово-млечен коктейл със сладолед, трябва да го разбиете в блендера с малко мляко.




С пресни сезонни плодове
Продукти: 1 л прясно мляко, 250 г плодове (ягоди, малини, вишни, кайсии, праскови), 4 с. л. захар или мед, няколко стръка мента, лед.
Плодовете се измиват, отделят се костилките и ако е необходимо, се нарязват на парчета. Всички съставки се поставят в блендера и се разбиват на максимална скорост, докато се образува пяна. При поднасянето се добавят лед и няколко листенца мента.

С ягоди
Продукти: 300 г ягоди, 1 л прясно мляко, 1 банан, 4 топки ванилов сладолед, листа мента, лед.
Ягодите се измиват и се подсушават. Бананът се обелва и се нарязва на едро. Плодовете с млякото и сладоледа се разбиват в блендера до образуване на пяна. При поднасянето се добавя лед и се украсява с листа от мента.

С киви
Продукти: 1 кофичка кисело мляко, 5 плода киви, 3 с. л. захар или мед, 2 с. л. течна сметана, лед.
Кивитата се обелват и нарязват. Поставят се в блендера заедно с киселото мляко, захарта и сметаната и се разбиват на средна скорост, докато се получи еднородна смес. Поднася се във високи чаши, като на дъното се слага лед.

С малини
Продукти: 150 г сладолед, 250 мл прясно мляко, 250 г малини, 4 лъжици малинов сироп, няколко стръка мента, лед.
Малините се измиват и се поставят в блендер заедно с прясното мляко, сладоледа и малиновия сироп. Разбиват се на максимална скорост, докато се получи красива пяна. Коктейлът се сервира във високи чаши с лед и се украсява с листенца мента.

С праскови
Продукти: 1 кофичка кисело мляко, 4 праскови, няколко ледени кубчета.
Прасковите се обелват, махат се костилките и се нарязват на четвъртинки. Оставят се във фризера за 2 часа.
Замразените плодове, киселото мляко и ледените кубчета се поставят в блендер и се разбиват на висока скорост. Коктейлът се сервира в коктейлни чаши, като може да се украси с резен лимон.


За младост, здраве, жизнерадост

Според френски учени прясно изстисканите плодови и зеленчукови сокове са по-полезни от самите плодове и зеленчуци. Те тонизират организма, подпомагат изхвърлянето на токсините, засилват имунната система и запазват здравето и младостта. Повечето ензими, които подпомагат преработката на храната, се намират в суровата растителна храна и най-вече в плодовите и зеленчукови сокове. Да си приготвите сок е проста работа - нужна ви е само сокоизстисквачка и добре узрели и пресни плодове и зеленчуци.
 

Сок от диня
Продукти: 1 кг диня, половин лимон, джинджифил, 1-2 с. л. мед, листенца мента и лед.
Динята се нарязва, почиства се от семките и се поставя в блендера. Към така получения микс се прибавят лимоновият сок, медът и настърганият джинджифил.
Сокът се налива във високи чаши. По желание се прибавя лед и се украсява с листенце от мента.


Сок от пъпеш
Продукти: 1 добре узрял пъпеш, 2-3 с. л. захар, 200 мл минерална вода, лед.
Пъпешът се обелва, почиства и се нарязва на малки парчета. Поръсва се със захар и се разбива в блендера, докато се получи еднородна смес и захарта се разтвори напълно. Прибавя се минералната вода и се сервира във високи чаши.

Сок от праскови
Продукти: 1 кг узрели праскови, 150 мл минерална вода, 3 супени лъжици захар, лед.
Плодовете се измиват, обелват, нарязват се на едри парчета и се посипват със захарта. Оставят се да престоят известно време, след което се пасират в блендера. Към сместа се долива минералната вода, разбърква се и се сервира във високи чаши. По желание добавяме 1-2 кубчета лед.

Сок от червено цвекло
Продукти: 2 глави червено цвекло, 3 моркова, 2 ябълки, 1 ч. л. зехтин, 1 лимон, няколко стръка босилек.
Цвеклото, морковите и ябълките се обелват и почистват. Нарязват се на парчета и се поставят в сокоизстисквачката. Към сока се добавят 1 ч. л. зехтин и лимоновият сок. Сервира се във високи чаши, по желание може да се украси с листенца босилек.

Доматен сок
Продукти: 3 големи домата, 1 краставица, няколко стръка целина.
Зеленчуците се измиват и се пускат през сокоизстисквачката. Сокът се поднася във високи чаши, като се украсява с листенца целина.

Сок от моркови и ябълки
Продукти: 500 г моркови, 500 г ябълки, няколко листенца магданоз.
Морковите и ябълките се измиват и почистват. Нарязват се и се изцеждат в сокоизстисквачката. Сокът се поднася украсен с листенца магданоз.

Сок от моркови и зеле
Продукти: 500 г моркови, 500 г зеле, 1 малка краставица, няколко стръкчета копър.
Зеленчуците се измиват и подсушават, след което се пускат в сокоизстисквачката. Сокът се сервира във високи чаши, украсен с копър.


Боле с малини

Продукти: 500 г малини, 250 г захар, 1 бутилка сухо бяло вино, 1 бутилка газирана вода, лед.
Малините се измиват, отцеждат и се слагат в голяма купа. Поръсват се със захарта и се оставят да престоят в хладилника 2-3 часа. След това се заливат с една бутилка бяло вино и сместа отново се охлажда. Преди сервирането се добавя газираната вода и по желание бучки лед.

 

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 762

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 739

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 651

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 657

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 681

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 704

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ