Коктейлите са главният герой в горещините
Жега, всеки търси сянка и начин да се разхлади. В такова време има ли нещо по-хубаво от домашно приготвено разхладително питие? От плодови и зеленчукови сокове, от прясно и кисело мляко, сметана, сладолед...
/ брой: 166
Плодово-млечните коктейли се приготвят с прясно или кисело мляко, като може да добавите сметана, сметанов сладолед и различни видове плодове. За целта най-подходящи са ягоди, вишни, малини, киви, банани, ананас. Коктейлите са по-вкусни, ако сложите какао на прах, няколко капки разтопен шоколад, листенца мента, настърган джинджифил, мед, ванилия, а за освежаващ ефект - натрошен лед.
Плодово-млечните коктейли се приготвят лесно и бързо. Всички съставки се смесват в блендер, като по-едрите плодове предварително се нарязват. Разбиват се, докато се образува пухкава пяна. Млякото за коктейлите е добре да бъде със средна масленост, и най-важното - да е студено, защото се разбива по-лесно. Ако желаете да направите плодово-млечен коктейл със сладолед, трябва да го разбиете в блендера с малко мляко.
С пресни сезонни плодове
Продукти: 1 л прясно мляко, 250 г плодове (ягоди, малини, вишни, кайсии, праскови), 4 с. л. захар или мед, няколко стръка мента, лед.
Плодовете се измиват, отделят се костилките и ако е необходимо, се нарязват на парчета. Всички съставки се поставят в блендера и се разбиват на максимална скорост, докато се образува пяна. При поднасянето се добавят лед и няколко листенца мента.
С ягоди
Продукти: 300 г ягоди, 1 л прясно мляко, 1 банан, 4 топки ванилов сладолед, листа мента, лед.
Ягодите се измиват и се подсушават. Бананът се обелва и се нарязва на едро. Плодовете с млякото и сладоледа се разбиват в блендера до образуване на пяна. При поднасянето се добавя лед и се украсява с листа от мента.
С киви
Продукти: 1 кофичка кисело мляко, 5 плода киви, 3 с. л. захар или мед, 2 с. л. течна сметана, лед.
Кивитата се обелват и нарязват. Поставят се в блендера заедно с киселото мляко, захарта и сметаната и се разбиват на средна скорост, докато се получи еднородна смес. Поднася се във високи чаши, като на дъното се слага лед.
С малини
Продукти: 150 г сладолед, 250 мл прясно мляко, 250 г малини, 4 лъжици малинов сироп, няколко стръка мента, лед.
Малините се измиват и се поставят в блендер заедно с прясното мляко, сладоледа и малиновия сироп. Разбиват се на максимална скорост, докато се получи красива пяна. Коктейлът се сервира във високи чаши с лед и се украсява с листенца мента.
С праскови
Продукти: 1 кофичка кисело мляко, 4 праскови, няколко ледени кубчета.
Прасковите се обелват, махат се костилките и се нарязват на четвъртинки. Оставят се във фризера за 2 часа.
Замразените плодове, киселото мляко и ледените кубчета се поставят в блендер и се разбиват на висока скорост. Коктейлът се сервира в коктейлни чаши, като може да се украси с резен лимон.
За младост, здраве, жизнерадост
Според френски учени прясно изстисканите плодови и зеленчукови сокове са по-полезни от самите плодове и зеленчуци. Те тонизират организма, подпомагат изхвърлянето на токсините, засилват имунната система и запазват здравето и младостта. Повечето ензими, които подпомагат преработката на храната, се намират в суровата растителна храна и най-вече в плодовите и зеленчукови сокове. Да си приготвите сок е проста работа - нужна ви е само сокоизстисквачка и добре узрели и пресни плодове и зеленчуци.
Сок от диня
Продукти: 1 кг диня, половин лимон, джинджифил, 1-2 с. л. мед, листенца мента и лед.
Динята се нарязва, почиства се от семките и се поставя в блендера. Към така получения микс се прибавят лимоновият сок, медът и настърганият джинджифил.
Сокът се налива във високи чаши. По желание се прибавя лед и се украсява с листенце от мента.
Сок от пъпеш
Продукти: 1 добре узрял пъпеш, 2-3 с. л. захар, 200 мл минерална вода, лед.
Пъпешът се обелва, почиства и се нарязва на малки парчета. Поръсва се със захар и се разбива в блендера, докато се получи еднородна смес и захарта се разтвори напълно. Прибавя се минералната вода и се сервира във високи чаши.
Сок от праскови
Продукти: 1 кг узрели праскови, 150 мл минерална вода, 3 супени лъжици захар, лед.
Плодовете се измиват, обелват, нарязват се на едри парчета и се посипват със захарта. Оставят се да престоят известно време, след което се пасират в блендера. Към сместа се долива минералната вода, разбърква се и се сервира във високи чаши. По желание добавяме 1-2 кубчета лед.
Сок от червено цвекло
Продукти: 2 глави червено цвекло, 3 моркова, 2 ябълки, 1 ч. л. зехтин, 1 лимон, няколко стръка босилек.
Цвеклото, морковите и ябълките се обелват и почистват. Нарязват се на парчета и се поставят в сокоизстисквачката. Към сока се добавят 1 ч. л. зехтин и лимоновият сок. Сервира се във високи чаши, по желание може да се украси с листенца босилек.
Доматен сок
Продукти: 3 големи домата, 1 краставица, няколко стръка целина.
Зеленчуците се измиват и се пускат през сокоизстисквачката. Сокът се поднася във високи чаши, като се украсява с листенца целина.
Сок от моркови и ябълки
Продукти: 500 г моркови, 500 г ябълки, няколко листенца магданоз.
Морковите и ябълките се измиват и почистват. Нарязват се и се изцеждат в сокоизстисквачката. Сокът се поднася украсен с листенца магданоз.
Сок от моркови и зеле
Продукти: 500 г моркови, 500 г зеле, 1 малка краставица, няколко стръкчета копър.
Зеленчуците се измиват и подсушават, след което се пускат в сокоизстисквачката. Сокът се сервира във високи чаши, украсен с копър.
Боле с малини
Продукти: 500 г малини, 250 г захар, 1 бутилка сухо бяло вино, 1 бутилка газирана вода, лед.
Малините се измиват, отцеждат и се слагат в голяма купа. Поръсват се със захарта и се оставят да престоят в хладилника 2-3 часа. След това се заливат с една бутилка бяло вино и сместа отново се охлажда. Преди сервирането се добавя газираната вода и по желание бучки лед.