15 Ноември 2019петък07:09 ч.

Кои страни са рай за пенсионерите

Проучването сред 37 държави обхваща почти две трети от световното население

/ брой: 203

автор:Дума

visibility 392

Холандия и Дания имат най-добрите пенсионни системи в света, сочи глобално проучване, цитирано от Bloomberg. Страните заемат двете най-горни места в Melbourne Mercer Global Pensions Index, като получават оценка А за нивото на финансова сигурност, която се осигурява при излизане на заслужен отдих. Австралия се класира на трето място с B+. В топ 10 влизат още Финландия, Швеция, Норвегия, Сингапур, Нова Зеландия, Канада и Чили с оценка B.

Проучването сред 37 държави, което обхваща почти две трети от световното население, използва 40 показателя, за да прецени дали една пенсионна система води до подобряване на финансовото състояние на хората, устойчива ли е и има ли съответното общество доверие в нея.

Холандия отново зае първото място през 2019 г., като повечето служители са се възползвали от възможностите да имат доходи при пенсиониране на база на средното заплащане през целия им живот. Великобритания и САЩ са с рейтинг C+ съответно на 14-а и 16-а позиция. Според доклада и двете държави могат да подобрят резултатите си чрез повишаване на минималната пенсия за хора с ниски доходи.

Япония пък попада под номер 31 в класацията с рейтинг D. Това показва големи слабости или пропуски, които трябва да бъдат отстранени. Основната препоръка е повишаване на възрастта за пенсиониране, тъй като продължителността на живота в страната не спира да расте.

Тайланд се оказва на дъното в класацията и трябва да въведе минимално ниво на задължителни пенсионни отчисления, а също да увеличи подкрепата за най-бедните, се казва още в доклада.

Изследването излиза в момент, когато политиците по света се опитват да се справят със ситуация, в която все повече хора излизат в пенсия, живеят по-дълго и се нуждаят от постоянен поток от приходи, за да оцелеят. Почти една пета от населението на планетата се очаква да навърши пенсионна възраст до 2070 г., което е с около 9% повече спрямо тази година, показват данните на ООН.

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 110

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 98

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 141

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 88

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ