13 Август 2020четвъртък11:47 ч.

Кои страни са рай за пенсионерите

Проучването сред 37 държави обхваща почти две трети от световното население

/ брой: 203

автор:Дума

visibility 684

Холандия и Дания имат най-добрите пенсионни системи в света, сочи глобално проучване, цитирано от Bloomberg. Страните заемат двете най-горни места в Melbourne Mercer Global Pensions Index, като получават оценка А за нивото на финансова сигурност, която се осигурява при излизане на заслужен отдих. Австралия се класира на трето място с B+. В топ 10 влизат още Финландия, Швеция, Норвегия, Сингапур, Нова Зеландия, Канада и Чили с оценка B.

Проучването сред 37 държави, което обхваща почти две трети от световното население, използва 40 показателя, за да прецени дали една пенсионна система води до подобряване на финансовото състояние на хората, устойчива ли е и има ли съответното общество доверие в нея.

Холандия отново зае първото място през 2019 г., като повечето служители са се възползвали от възможностите да имат доходи при пенсиониране на база на средното заплащане през целия им живот. Великобритания и САЩ са с рейтинг C+ съответно на 14-а и 16-а позиция. Според доклада и двете държави могат да подобрят резултатите си чрез повишаване на минималната пенсия за хора с ниски доходи.

Япония пък попада под номер 31 в класацията с рейтинг D. Това показва големи слабости или пропуски, които трябва да бъдат отстранени. Основната препоръка е повишаване на възрастта за пенсиониране, тъй като продължителността на живота в страната не спира да расте.

Тайланд се оказва на дъното в класацията и трябва да въведе минимално ниво на задължителни пенсионни отчисления, а също да увеличи подкрепата за най-бедните, се казва още в доклада.

Изследването излиза в момент, когато политиците по света се опитват да се справят със ситуация, в която все повече хора излизат в пенсия, живеят по-дълго и се нуждаят от постоянен поток от приходи, за да оцелеят. Почти една пета от населението на планетата се очаква да навърши пенсионна възраст до 2070 г., което е с около 9% повече спрямо тази година, показват данните на ООН.

Нинова: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх

автор:Дума

visibility 34

За пореден път ГЕРБ и Борисов се скриха

автор:Дума

visibility 205

Липса на кворум провали заседанието на парламента

автор:Дума

visibility 204

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 154

Над 15 млрд. долара са щетите от експлозията в Бейрут

автор:Дума

visibility 0

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 154

Байдън избра цветнокожа за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 480

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 325

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 249

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 222

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ