22 Септември 2021сряда10:51 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Когато държавата се държи като частник

/ брой: 207

автор:Ралица Табакова

visibility 1227

Свободата на движение и правото на свободно пътуване са сред водещите конституционни права на гражданите. Каква свобода има да пътува обаче пенсионерката от някое добричко село например, до което не достига нито автобус, нито влак? Какво право на придвижване притежават малчуганите от затънтени родопски села, които няма как да отидат на училище, защото школото е чак в града?
Днес държавата кратко и ясно им обяснява, че те "не са рентабилни за превозвачите". Държавата просто ги превръща в затворници. Обрича стотици възрастни и бедни хора на отшелничество, а децата - на неграмотност. Защото мисли като частник, а не като социална държава. Именно за търговеца или частника този, който не носи добри доходи, не е интересен клиент. Защо обаче един министър се изказа по този начин преди два дни? Дали въпросният министър е чувал за социалните функции на държавата, която е длъжна да осигури минимален равен достъп до транспорт, образование и здравни услуги на всичките си граждани? Без да ги дели на бедни и богати, още по-малко на рентабилни и нерентабилни.
Всъщност министърът просто спазва линията, въведена от премиера, според когото нуждата от духовност, култура и изкуство е функция само на богатите и на жителите на големите градове. Щом тези, които имат нужда от театър, не могат да напълнят цял салон, значи са "нерентабилни". А актьорите, разбира се, са некадърници. Линията държи здраво и просветният министър. Образованието е за богатите, не за знаещите. Да не пропуснем и онзи, който твърди, че е финансов министър. За него науката единствено и само трябва да носи пари, много пари.
Пари, печалба, конкуренция... Думички, към които са пристрастени частниците, търговците, лихварите. Как да наречем държавата, за която тези думички са по-важни от хората, от нуждите им, от правата им, от живота им? Та тази държавата дели гражданите си на такива, които й носят печалба, и такива, които не могат да си плащат. Дели ги обаче, не за да се погрижи за вторите, а за да помогне на първите. Бедните, възрастните и слабите са ненужни или по търговски казано - "нерентабилни". Тази държава вече показа как се справя с нерентабилните - закрива ги. Сигурно ще "закрие" и хората. Онези, които не са "добри потребители", не пълнят касите на петзвездните хотели и не увеличават оборотите на моловете, не учат в частни вузове и не се лекуват в частни клиники...
Дали да се учудваме? Та нали точно този премиер обяви половин България за лош материал.
И въпреки че сме от този, лошия материал, ще си позволим да дадем един кратък пример за социална държава и за взаимодействието й с частниците. В Люксембург преди години държавата постави ясно условие на търговците, които желаеха да открият частни пощи. С част от печалбата тези обекти трябва да издържат държавните пощи, които са по-нерентабилни, но обслужват труднодостъпни и слабо населени райони. Ако частниците откажат, и държавата им отказва разрешително... Люксембург, ако премиерът случайно не знае, е средноевропейска държава със средноевропейски стандарт.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 296

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 181

Моите песни

visibility 420

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 690

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 972

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 523

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ