04 Юли 2020събота12:59 ч.

Сатирикон

Кога ще заживеем щастливо?

/ брой: 250

автор:Ивайло Диманов

visibility 1755

Казват - на Нова година на масата трябва да има печена пуйка. Много хубава мисъл. Още повече че традициите трябва да се спазват. Прибирам се вкъщи, пълен с оптимизъм. Поглеждам към масата. Празна е. Отивам при съседката от горния етаж. Във всеки жилищен блок има по една такава съседка, която знае всичко, което се случва наоколо. Съседке, питам, нали на масата трябва да имам печена пуйка. Нова година е. Не си ли я виждала?

Аз пуйка не съм виждала от лятото на деветдесет и четвърта, отговаря ми тя. Тогава ходихме колективно в Зоологическата градина. И там видях как хранят хиената с пуешко месо... 

Жените имат склонност да преувеличават. Затова понякога ги правят външни министри. Мойта съседка, уви, не е министър. Социален работник е.

Прибирам се вкъщи отчаян. Да си виждала една пуйка на масата, питам дъщеря ми с плаха надежда. Кво е това пуйка, пита плодът на родната демокрация. Не съм виждала такова чудо... Как не си виждала, казвам, на тази маса трябваше да има печена пуйка. Що не идеш да питаш Ники Кънчев от "Биг Брадър", предлага дъщеря ми. Много е печен! Отивам при Ники Кънчев. Добър ден, казвам. Добър ден, вие за шоуто ли? Не, идвам за пуйката. Много ви моля да не обиждате участниците в "Биг Брадър", остро реагира водещият. Не бе, братчед, не си ме разбрал, казвам му. Нали според обичаите на Нова година на масата трябва да имам печена пуйка? Да, така е, съгласява се Кънчев. Е да де, обаче я няма. Знаеш ли кво, иди питай бат Бойко, той всичко знае. Що да не го питам. Набирам номера. Ало, г-н премиер, честит празник! Не, не е Цецо, а един гражданин. Да. Защо се обаждам ли? Искам да ви питам, нали на Нова година на масата трябва да имам печена пуйка. Моля?... Не, нямам. Проверих и под масата. Не, и в хладилника я няма. Какво казвате? Да не би да е излетяла? Не, не! Категорично не. Ние вкъщи не отваряме прозорците, защото сме спрели парното... Какво за традициите? А, ясно, разбрах. Благодаря ви!

Какво каза, пита дъщеря ми. Премиерът каза да питам американския президент. Борисов ми даде и номера, знаел го наизуст. Ето, набери го. Ало, ало, мистър Тръмп, вие ли сте? Честита Коледа и щастлива Нова година! Откъде знаете за пуйката? О, и ЕГН-то ми знаете, благодаря. Да, разбира се, вие всичко знаете... А мога ли тогава да ви попитам нещо? Кога България ще се оправи? И кога най-после на Нова година на всяка българска трапеза ще има по една печена пуйка? Ало, ало... Ей, тия телефони, прекъснаха връзката...

В този момент на вратата се позвъни. Отворих. Насреща стоеше огромен четирикрилен негър от типа "че бутнем къщата", с извънредно тъмни очила и малка коледна шапчица на главата.

- Здравейте, аз съм Дядо Коледа! 

- И аз това си помислих...

Мъжът извади огромен пакет и процеди:

- Вземете тази печена пуйка и престанете да се правите на интересен. Има въпроси, на които дори американският президент не може да отговори. Весели празници!

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 123

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 182

Облекчават още мерките във Великобритания

автор:Дума

visibility 112

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 543

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 559

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1149

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ