03 Март 2024неделя07:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Относно Крит

Кога ще бъде канонизиран Екзарх Антим I?

/ брой: 219

автор:Велислава Дърева

visibility 2604

Глава I

1. И настана писък, плач и скърцане със зъби (Мат. 13:42):
2. Пренебрежение, надменност, високомерие, презрение, подигравка, ирония, сарказъм, осъждане, присъда; зилоти, неофити, старостилци, талибани, схизматици, фундаменталисти, догматици, екзархисти (sic!), етнофилетици, русофилетици, путинославни - този високонаративен катехизис блъвна върху критиците на Критското мероприятие, титулувано събор, при това - велик и свят.
3. Обвинители: мудрословеснейшите ревнители на новия икуменически ред; блюстители на папизма Вартоломейски; и радетели на Цариград като Втори Ватикан и Трети Коминтерн. Обвиняеми: неколцина миряни-сквернословци и главно - българските архиереи, все зилоти и неофити (пък Патриархът - Неофит на всичкото отгоре).
4. И понеже не стихва рудиментарната истерика "БПЦ обслужи Кремъл", напомням:
На 12 февруари 2015 г. с решение на Св. Синод в пълен състав БПЦ изпрати до Секретариата по подготовката на събора своите забележки и позиции по документа "Отношението на Православната църква с останалия християнски свят", приет на предсъборното съвещание от 30 септември - 3 октомври 2014 г. БПЦ бе "удостоена" с високомерно мълчание.
На 11 март 2016 г. в писмо до Св. Синод митр. Гавриил отхвърли основни формулировки в цитирания документ. На 21 април писмото стана позиция на Св. Синод. На 1 юни БПЦ отказа да отиде в Крит. На 6 юни отказа Антиохийската църква. На 10 юни отказа Грузинската. На 13 юни отказа и Руската църква. (Подробно - "Критска пролет за Православието", т и тт -http://www.duma.bg/node/126319; http://www.duma.bg/node/126401).
5. Така от 12 февруари 2015 г. до 1 юни 2016 г. изминаха 474 дни. 474 дни Секретариатът и Предсъборната комисия изобразяваха умрели лисици. На 475-ия ден лисиците се съживиха и викнаха, че били изненадани, огорчени и даже шокирани от българското коварство. Ах!
6. Тия дни Св. Синод заседава (демек - "зилотства"). От юни насам нашите архиереи са обект на различни видове натиск с едната цел - да преклонят глава, да подгънат коляно, да подпишат деянията и писанията Критски;
7. да се покаят сърцераздирателно и душепокъртващо като едни "ортодоксални ултраси" и "православни фундаменталисти" (терористи направо, шахиди сущи!), като зловредстващи "автокефалисти", отдадени на "краен православизъм" (и такива "ереси" изобретиха напоследък правоверните икуменисти); да припаднат в краката на "Негово Божествено Всесветейшество Вартоломей, Архиепископ на Константинопол - Новия Рим и Патриарх Вселенски" (туй му е титлата), да целунат ръчицата му, да изпросят милост и снизхождение от Фенер;
8. да унижат себе си, да опозорят БПЦ, да се отрекат от Едната Свята Съборна и Апостолска Църква, която е Православната и неин глава е Иисус Христос, и да припознаят всякакви други "църкви", и да забравят Символа на Вярата, Свещеното Писание, Свещеното Предание, Правилата на светите Апостоли, свещените Канони, учението на светите Отци; и тъй да придадат привидна пълнота и легитимност на Критското мероприятие със задна дата.    
9. Затуй е тоз гняв, писък, плач и скърцане със зъби.
10. Защото БПЦ, схизматизирана, пренебрегвана, немощна, чиято сила в немощ се прояви (2 Кор. 12: 9-10), първа се възправи срещу посегателството над Светото Православие и извърши чутовен, исторически подвиг, равен на подвига на Екзарх Антим I.

Глава II
1. "От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели..." (отец Паисий). И наистина:
2. Първата духовна, християнска крепост на целия славянски свят е Българската, пета подир древнопросиялите църкви на Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим.
3. Само 5 години, откак България е приела Православието, и на 4 март 870 г. вече имаме своя Църква; автономна от 919 г.; автокефална - от 927 г.
През 1235 г., на поместния събор в Лампсак Вселенският патриарх св. Герман II възстановява патриаршеското достойнство на Църквата ни (отнето от Василий II Българоубиец), и определя като "вечно и неотменимо" нейното пето място в православните диптихи. Това става със съгласието и подписите на Александрийския патриарх Николай, Антиохийски Симеон и Йерусалимски Атанасий. 
4. И сега, читателю, внимавай!
17 юли 1393 г. Търновград пада. Настанали дни на сеч, сълзи и погибел. Турските орди опожарили и сринали до основи дворци и черкви. Които храмове не порутили, поругали ги, на джамии ги обърнали, на конюшни и бани, богослужебните книги изгорили, мощите на светците хвърлили на кучетата, очите на иконите изчегъртали, болярите и божиите служители съсекли...
5. Още не засъхнала кръвта по улиците и черковите на престолнината ни. Още не заглъхнали стенанията. Още не отглъхнали стъпките на великия заточеник св. Патриарх Евтимий... И в 1394 г., месец август, индикт 2, Вселенският патриарх Антоний IV изпратил в Търново митрополит Йеремия - грък, изгонен безславно от Мавровлахия (Молдова) като византийски натрапник. И го упълномощил да се разпорежда временно в "Търновската църква невъзбранно и безпрепятствено... тъй като ти СЪБОРНО за това си поставен". (ръкописът е във Виенската императорска библиотека; цитира го Марин Дринов, Избрани съчинения, т.2, стр. 112).
6. "СЪБОРНО"?! Какъв събор? Кой събор? Вселенски? Всеправославен? Велик? И свят? Няма такъв събор. Константинопол, еднолично, едностранно и самоволно отменя и погазва и СЪБОРНИТЕ решения от Лампсак, и томоса на св. Герман II. Повтарям - еднолично, едностранно и самоволно. 
7.  ...Турците, възседнали хранени жребци, карали Патриарха на заточение, нозете му кървяли от острите камъняци, пожарищата на Царевец и Трапезица още изпепелявали взора му, поробените българи, под плющенето на камшиците, целували края на прашната му, прокъсана дреха, и в сълзи я обливали, а гърците, пътници случайни, мулетари някакви, като разбирали кой е достолепния страдалец, хулели го, наричали го "скатовулгаре", сиреч "мръсен, долен, проклет, лайнян българин", но той оставал безмълвен и не отвръщал на нечестивците... А наоколо - плен и запустение, сякаш Бог отвърнал очи от земята и народа български...     
8. Константинопол едва дочакал кончината на св. Евтимий, и в 1402 г. назначил византийски митрополит в Търново. Така "била унищожена българската НАЦИОНАЛНА църква... държавата попаднала под властта на турци, а църквата - на гърци" (Константин Иречек , "История на българите", стр. 399).
9. Българската Държава и Българската Църква са заличени. От две империи. Едната възхожда. Другата захожда. Византия загива, но маркира територии - в прекия смисъл и в духовния. Сгодно време намерил Константинопол - да си присвои Църквата ни. И го направил. Безцеремонно.
Едни казват, че това станало още в 1394 г., други - в 1402 г., повечето - в 1416 г. До падането на Константинопол в 1453 г., което ще покруси и разнебити целия християнски свят, остават съответно 59, 51, 37 години. Има ли значение? Обратното броене е започнало. А Византия е сключила сделка с нашественика. Много преди Мехмед II Завоевателя да овласти със специален ферман Цариградската патриаршия да се разпорежда всякак с православните в Османските предели. За да ги държи в подчинение и покорство, "да ги сдържа", да ги не спохождат родолюбиви и свободолюбиви помисли. Без българско училище, без литургия на български, без български духовници. И никакви разговори с Бога на български. Само на гръцки. За да забравим св. Кирил, св. Методий, св. Климент, св. Наум, св. Сава, св. Ангеларий, св. Горазд, св. княз Борис І Покръстител, св. цар Петър I, св. Иван Рилски, св. Теодосий Търновски, св. Mатриарх Евтимий... Да ги забравим и да се срамуваме от тях.
9. "О неразумни юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?", ще възкликне Паисий.
10. Едните потурчвали, другите погърчвали. И пак изгаряли български книги, даже в Атон веднъж предали на огъня толкова книжнина, че изпекли манастирския хляб. Щото, казвали гордите елини "Славянската книга или съдържа това, което го има и в гръцките, или е писана от някой българин или сърбин, следователно нищо не струва". Ще минат няколко века и Фенер ще пришие собствените си грехове на Църквата ни, ще изобрети нова, "българска ерес", наречена "етнофилетизъм", ще ни обяви за схизматици, а Православието ще подмени с "елинославие". И това е само началото.   
11. В 1416 г. Константинопол похищава Църквата ни - уж за да я обгрижва и съхранява, а всъщност да я гърцизира. Тъй че Фенер има юбилей - 600 години откак неговите обитатели си въобразяват, че цялото Православие им се полага, принадлежи им.
12. И един щрих: Когато Търновград пада под ятагана, на митрополитския престол в Ефес е въздигнат Йосиф, който през 1416 г. ще бъде избран за Цариградски патриарх и ще изпрати българина Игнатий за митрополит в Търново. И 600 години историческата мълва разказва, че патриарх Йосиф II е син, или по-скоро брат на Иван Шишман. Със сигурност е българин, свързан с царския двор, достолепен, импозантен за своите 80 години, пристига на бял кон на Фераро-Флорентинския събор с византийския император и 800 души делегация, на неговия щит, вместо двуглавия орел на Палеолозите, са изобразени символите на шишмановци и асеневци, отказва да целуне мантията на папата, но защитава унията. Умира във Флоренция ден преди подписването на унията и 14 години преди падането на Константинопол.
Дали е избран заради политическата игра? Или за пред българите - за утешение и компенсация? Или се е надявал да помогне на своето Отечество? Или е част от сделката? Не знаем. Погребан е в Доминиканската църква "Santa Maria Novella"; забележителен е неговият портрет в Cappella dei Magi (Капелата на влъхвите в двореца на Медичите) - художник Беноцо Гоцоли.
13. Българската държава е заличена в 1393 г. Борбата за нейното възстановяване ще мине през Българското Възраждане, Българския Великден и Българската Екзархия, през Ботев и Левски, БРЦК, комитетите, Априлското въстание, Руско-турската освободителна война, Съединението, за да стигнем до Независимостта в 1908. Ще изминат 515 години.
14. Църквата ни е заличена в 1416 г. Борбата за възстановяването на поместната автокефална Българска православна църква, на нейното патриаршеското достойнство, ще приключи чак в 1953 г. Ще изминат 537 години.     
15. Какво неистово, свръхчовешко усилие! 
                    

Св. патриарх Евтимий Търновски

Посичането на патриарх Евтимий, худ. Антон Митов

(Следва)

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 599

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 655

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 621

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ