Лов и риболов
Кога и каква стръв да използваме?
/ брой: 281
Хлябът и производните от него са най-привлекателната стръв за рибата през цялата година. Дори плахият лин е направо луд за него. При използването на хляба за дънни риби не трябва да се правят топченца от средата. Вземат се парченца от онази част, която е точно под кората. Те се задържат добре на кукичката. Когато се търси рибата на повърхността на бавнотечащи води, добри резултати може да се постигнат с коричка от сух хляб. Тя се отрязва заедно с малко среда по нея. Леката кора, в която са забити от 2 до 3 кукички, плува по повърхността и е привлекателна стръв за по-големи екземпляри.
Хлебното тесто е една от най-често използваните примамки. Взема се среда от бял хляб, намокря се леко и се мачка до получаване на жилавост. За еластичност може да се прибавят няколко капки олио. Някои автори препоръчват да се оцветява в червено с доматен сок, други в жълто с шафран, а трети твърдят, че белият цвят е по-забележим във водата. Преценката трябва да е на всеки риболовец съобразно водоема. За да се получи по-добро закрепване към кукичката, някои рибари добавят към тестото памук. Към готовото тесто се добавят различни ароматизатори - като се започне от яйчен жълтък, мента, анатол, камфор, халва и се стигне до дезодоранти и парфюми. Всичко зависи от фантазията на риболовеца. Не трябва да се прекалява с миризмите, защото може да се получи обратен - отблъскващ ефект.
Тестото, направено от брашно, понякога е единствената стръв, на която кълват червеноперката и каракудата. Трябва риболовецът да е достатъчно търпелив, за да се научи да го монтира на кукичката и да лови с него. Важно е, когато се закачва тестеното топче на кукичката, да не се лепи по пръстите, както и да не се правят твърде гладки топчици, защото се губи голяма част от привлекателността на стръвта. През последните години доста от риболовците предпочитат да нанасят тестото върху кукичката с помощта на спринцовка. Захапването на примамката става незабележимо и трябва да се реагира светкавично. В противен случай рибата ще отмъкне стръвта в същата секунда. Има много рецепти за приготвяне на тесто. Предлагаме ви рецептата на световноизвестния риболовец Марсел Донзнак. Нейното предимство е, че суровината е във вид на прах, т.е. може да се съхранява дълго време и да се приготвя при нужда на самото място край водата: една част картофено пюре (добре разбито), една част пудра захар и една част брашно. Ако имате възможност, добавете щипка шафран. Без да променя вкуса, той оцветява стръвта в жълто.