18 Юни 2021петък21:13 ч.

Книгодаряване

/ брой: 31

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 865

Тази животворяща дума, свързана с поредния празник на любовта към писаното слово - Международния ден на даряването на книги, 14 февруари, отново ни кара да се замислим за значението на книгите в нашия живот; за знанието, за емоциите и за мечтите, с които ни зареждат още от първите стъпки на нашето мисловно и духовно прохождане на белия свят. 

Според официалната статистика от средата на миналата година, в България през 2019 г. са издадени 9516 книги оригинална и преводна литература и брошури. Във всяко от тези издания са вложени талантът и трудът на десетки хора. Извън сухите числа, дори бегла обиколка по книжарниците дава представа колко разнообразна и качествена като съдържание, художествено оформление и полиграфическо изпълнение е продукцията на българските издателства. 

Книгите влизат в домовете ни и ги одухотворяват. Още по-силно осъзнаваме това в дългите месеци на пандемия, когато имаме възможност да се наслаждаваме на любими или пропуснати, или натрупани на писалището ни заглавия, на които по-рядко отделяхме внимание в забързания делник на предковидния ни живот.

Но в днешните безпарични времена не всеки може да си купува желаните книги. В затруднено положение са и библиотеките, читалищата и училищата, които имат определен бюджет и неизбежни приоритети. А една дарена на тях книга значително увеличава своята стойност, защото ще бъде прочетена от мнозина. Книгодаряването захранва кръвоносната система на душата. И тя е също толкова важна за човека като тази на физическото тяло. Солидарността на обществото в книгодарителството носи полза, наравно с онази, която спасява човешки живот. Може би не така мигновено, но със сигурност трайно. 

И още нещо: купувайки книги, ние подкрепяме издателите, които, дори да имат знания, опит и много оригинални идеи, не биха могли да ги осъществят без своите читатели.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ