20 Октомври 2021сряда14:25 ч.

Кметове от ГЕРБ не усвоили парите за забавачки

Едва 42,11 на сто са вложените средства в строеж на детски градини от отпуснатите 30 млн. лева

/ брой: 286

автор:Юлия Кулинска

visibility 27

Депутатът от Коалиция за България Борис Цветков и общинският съветник в СОС Николай Белалов, които са членове на Дискусионния клуб за социална местна политика на БСП, призоваха кметовете от ГЕРБ на седем областни градове да побързат с изграждането на детски градини. На брифинг вчера те припомниха, че през миналата година в резултат от серия протести на майки, които настояваха за увеличение на парите за майчинство и на размера на детските надбавки, правителството на Бойко Борисов отпусна целево 30 млн. лева за стоеж на забавачки. Идеята беше родителите да могат да дадат децата си в тях и да се завърнат на работа.
Средства за строеж или реконструкция на детски заведения получиха София, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора. Близо година по-късно става ясно, че само в Града под тепетата отпуснатите 4 млн. лв. са усвоени напълно. Толкова пари е получила и община Варна, но от тях не е похарчен и лев и не е построена или ремонтирана нито една забавачка. Справката показва, че от дадени 2 милиона в Бургас да усвоени 1 052 300 или 52,62%. Плевен, Русе и Стара Загора са получили същата сума. Трите общини са похарчили съответно 691 108 лв., или 34,56%, 903 200 лв., или 45,16% и 146 700 лв., или 7,34%.
Столична община е получила най-много - 14 млн. лева, от които е усвоила по-малко от половината - 5 838 604 лева, или 41,70% сто, обяви Борис Цветков. Предвидено е с тях да бъдат построени напълно две ОДЗ-та, а 6 целодневни детски градини да бъдат разширени. Новите целодневни детски заведения са в районите Нови Искър и Панчарево и е планирано те да бъдат завършени съответно до края на тази година и през януари догодина. Общата стойност за построяването им е 4 250 000 лева, като досега са усвоени 2 713 500 лева, или 64%. Разширение и модернизация е започната в две забавачки в "Красно село" и на по една в районите "Оборище", "Изгрев", "Младост" и "Дружба 2", поясни Цветков. Той припомни, че в столицата около 7000 малчугани чакат за места в детските градини, а 7500 - за ясли. Според Цветков е недопустимо при 14 000 деца, които са извън детските заведения, отпуснатите средства все още да не са усвоени по предназначение. Той настоя непохарчените пари да бъдат заложени в бюджета на Столична община за догодина и призова кметът Йорданка Фандъкова да кандидатства за получаване на още пари от 500 милиона, които правителството отпусна на общините за инфраструктурни проекти. Цветков коментира, че решаването на проблеми с недостига на детски градини и ясли е заложен като приоритет за столичната кметска управа. Депутатът настоя неусвоените суми от общините, които възлизат общо на 17 368 088 лв., да бъдат вложени възможно най-бързо по предназначение, като уточни, че те ще бъдат прехвърлени в бюджетите на общините и за следващата година, а няма да им бъдат отнети. Цветков отново сподели своята идея общината в София да плаща на семействата, чийто деца са извън забавачките, по 120 лева месечно като компенсация. Той даде пример с Германия, където в подобна ситуация родителите получават по 100 евро с тенденция сумата да се увеличи с 20 евро.
Незабавно трябва да се вземат мерки, защото демографският срив се задълбочава, а много млади семейства изчакват, заради недостига на места в детските градини, да имат едно или второ дете, предупреди Белалов. Той настоя Столична община да добави към плана за строеж на нови градини през 2014 г. поне още 8 градини, за които твърди, че имат проектна готовност.


Съдът отмени дискриминационния критерий за прием

Съдът отмени дискриминационна мярка за прием в столичните детски градини и ясли. Според оспорвания критерий, ако детето има поне един родител или баба и дядо, които работят в детско заведение, има право на 3 допълнителни точки в класацията. Мотивите на магистратите е, че той не е дискриминационен. В случая идеята на мярката била да се насърчат млади педагози да работят в системата на образованието, защото съсловието застарява. Затова сега ще се търсят други способи да се мотивират младите учители за работа в системата. Столична община няма да обжалва съдебното решение.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ