23 Септември 2021четвъртък12:30 ч.

Кметът на "Люлин" излъга за свободни места в забавачки

Родителите подготвят нов протест заради неприетите в детските градини

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 163

Кметът на столичния район "Люлин" Милко Младенов излъга в тв студио, че имало свободни места в детските градини в района, и дори покани деца от съседните квартали да кандидатстват. Той оповести, че има излишък от 40 места за тригодишните, които сега ще бъдат първа група, и го нарече "парадокс". Отново според неговите данни за втора група имало само 20-тина чакащи. Електронната система за прием на Столичната община, която показва броя на приетите и чакащите, съдържа съвсем друга информация. Според нея за набор 2018, в който кметът вижда излишък на места, свободни бройки изобщо няма, а на второ класиране е имало само 15. Толкова деца са приети на него и в момента тече срокът за записването им. Не са 20 и чакащите за втора група, а много повече. Родителите на неприети в "Люлин" малчугани са изумени от думите на кмета и  го обвиниха, че заблуждава и манипулира.
В същото време кметът на "Лозенец" Константин Павлов, който е от "Демократична България", заяви, че в неговия район за едно място се борят по 2-3 деца. Той съобщи, че 99 малчугани, неприети миналата година, ще получат ваучери по компенсаторния механизъм от държавата. Те ще се използват за частните забавачки.
Върви подготовката за нов протест на родители заради неприетите в ясли и градини деца. Те се оказаха още повече след второто класиране. Вместо да се намали, недостигът на места в забавачките се увеличи и се оказа, че не 10 000, а вече 12 000 деца остават извън системата. Не се изпълни и обещанието на общината, че за второто подреждане ще има още 3500 места. Така в събота бяха класирани едва 858 нови деца. Затова родителите отново ще се съберат на протест от 17 ч. пред Столичната община на 4 юни. Сред тях вървят слухове, че общината отново ще направи опит да увеличи броя на децата в групите, за да се справи частично с проблема.

Коментар от Деси Велева - в статията "Да драснеш клечката".

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ