01 Ноември 2020неделя02:50 ч.

Кметът на Ловеч скочи срещу безплатните детски градини и ясли

Отмяната на таксите е показател за волята на местната власт да пречупи демографската криза, заяви Милко Недялков

/ брой: 3

автор:Юлия Кулинска

visibility 1356

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова скочи срещу решението на общинския съвет, прието на 28 декември 2018 г., с което се премахват таксите за детски градини и ясли в града. Предложението беше направено от групата съветници от БСП при обсъждане на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. То е подкрепено от 18 съветници от общо 33. Само един е бил против, а 9 са се въздържали. Останалите съветници не са участвали в гласуването. 

Веднага след като стават ясни резултатите, Маринова привикала председателя на Общинския съвет Петър Цолов и му наредила да свика извънредна сесия в сряда, разказа за ДУМА ловешкият народен представител Милко Недялков. Тя изразила несъгласие с решението с аргумента, че законът не давал право да се освобождават родителите и настойниците напълно от такси в детските заведени. Нямало и финансова обосновка. Това не е вярно, коментира Недялков. В закона пише, че група хора по решение на Общинския съвет могат да не плащат налози за определени услуги, категоричен е той. Недялков припомни, че вече в над 20 общини детските градини и ясли са безплатни, дори в Ловешка община граждани и организации са освободени от налози или плащат минимален размер.

Народният представител обясни, че на предстоящото заседание на Общинския съвет Цолов ще представи пред съветниците предложението на Маринова да се събира такса от 2,50 лв. за всяко дете в малката група и по 2 лв. за предучилищната. Сумите няма да се обсъждат в общинските комисии, а ще влязат за дебати директно на заседанието, което е нарушение на Закона за местната власт и местното самоуправление, възмути се Недялков. 

"В град като Ловеч, който обезлюдява и в който младите хора трябва да имат стимули да останат и да отглеждат децата си, решението за отмяна на таксите беше добър показател за волята на местната власт да пречупи демографската криза. То има и подкрепящ, създаващ увереност, дори интеграционен ефект. Необяснима е реакцията на кметицата, след като в предизборна й платформа като основен приоритет е записано "освобождаване на родители на децата, обхванати в детските ясли и градини, от такси", подчерта Недялков. Той обясни, че обществени организации в Ловеч са се обърнали към омбудсмана Мая Манолова с покана да присъства на сесията на съвета.    

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ