06 Август 2020четвъртък10:11 ч.

Снимка НАТФИЗ

Класът на доц. Александра Хонг тръгва да покорява големите сцени

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 66

НАТФИЗ е единственото висше учебно заведение в страната, което предлага академично образование по театър на движението - пантомима, и театър на движението - танцов театър. Възпитаниците на съответните класове са сравнително малко на брой, тъй като освен задължителните актьорски компетенции, следва да развият уменията на балета, пластиката, акробатиката, пантомимата, клоунадата, класическия и съвременния танц, за което се изискват качества. Всеки сезон студентите излизат с премиера, която е образец за майсторството и таланта. Малко известен факт е, че завършилите двете специалности намират 99 процента реализация в страната и по света, научи ДУМА от Десислава Димитрова, гл. експерт ВО.

Абсолвентите на доц. Александра Хонг скоро ще се присъединят към успешно завършилите специалностите, след като се изправиха пред последните предизвикателства на образованието си в академията, и не само... 

На 1 октомври 2019 г. класът излезе с първата за сезона премиера на Театър НАТФИЗ. "Българска мистерия" по либрето на проф. д-р Станислав Семерджиев и в постановка на д-р Маргарита Божилова се оказа сензация. Месеци наред голямата сцена се изпълваше с близки, приятели, ценители, а после и с непознати - чули за спектакъла и дошли да го видят. Старите митове, грижливо извадени от спомените на предтечите, успяха да омаят и завладеят съвременния зрител с нови образи, смисли и послания. Така емоционалните вихри в сюжета, завършващи с вграждането на сянката на любимата и обричането на живота, постигнаха нова метафора. Метафора - ярка, неочаквана, разтърсваща и разпознаваема от модерния човек. Образ на съвременното себеотрицание в името на общността - по-устойчива от всички ни поотделно, не винаги хуманна, но единствен приносител на познание и ценности. Без нито една произнесена дума на сцената и със средствата на движенческия театър, пантомимата, балета и танца, "Българска мистерия" опроверга стереотипните очаквания за театър. Спектакълът трябваше да се впусне сред зрителите от цялата страна, но вместо това ще остане в историята на Театър НАТФИЗ като един от най-ярките образци на програмата "Театър на движението - Пантомима". 

В рамките на обучението си в НАТФИЗ класът на доц. Александра Хонг постигна общуване не само с публиката, но и с професионалната гилдия, при това още с първия свой спектакъл. "1001 страсти" под режисурата на специално пристигналия от Русия Олег Лабозин беше селектиран за участие от Националния студентски фестивал на изкуствата в Благоевград и от Международния студентски фестивал ВГИК - Москва, Русия. От Москва класът на доц. Александра Хонг се завърна с наградата "For elastic embodiment of classical world literature motives", след като се пребори с повече от 1000 други млади творци от целия свят - Белгия, Испания, Еквадор, Аржентина, САЩ, Великобритания, Израел, Швейцария, Канада, Сингапур, Мексико, Франция и т.н.

Цветан Русев, Александър Будуров, Вероника Манчева, Гергана Ценова, Николай Йорданов, Мелинда Терзийска, Паолина Попова, Велизар Груев, Росица Кирилова вече се отправят към големите сцени. А НАТФИЗ очаква следващото попълнение от млади творци, достатъчно смели и отдадени, за да се посветят на съвременния танцов и пантомимичен театър.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 384

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 291

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ