01 Юни 2020понеделник17:06 ч.

Хоризонти

Китайската торта

Осем пъти са нараснали доходите на населението за последните години

/ брой: 67

автор:Боряна Костова

visibility 1771

През последните 30 години Китай въведе редица реформи във всички важни сфери на живота и постигна огромни успехи в развитието на икономиката си, която надмина японската и вече е втора в света след САЩ. Средногодишният икономически ръст на страната е 9,9%, брутният вътрешен продукт за м.г. е 5880 млрд. долара, а на глава от населението той е над 4000 долара. Днес страната е завладяла световните пазари с многобройни и евтини стоки, като същевременно предлага огромен пазар в размер на 1,3 трилиона долара за всички, които желаят да правят с нея модерен бизнес. 
Китай вече е направил своята голяма торта, сега трябва да повиши нейното качество и да я сподели справедливо с китайския народ, посочи Фу Ин, зам. външен министър на КНР, на публична лекция в София за предизвикателствата и възможностите за страната й. Г-жа Ин се позова на проучвания, според които над 80 на сто от населението е доволно от живота си. За последните години доходите на хората са нараснали 8 пъти. Над 200 млн. китайци са изведени от бедността и повече от 1,3 милиарда души вече не живеят в глад. Това е историческо постижение за страна, в която само допреди едно поколение обичайният поздрав е бил "Нахрани ли се днес?". В Пекин, известен в миналото като столица на велосипедите, сега има над 4 милиона автомобила, като само за м.г. са закупени 140 хиляди леки коли. Китай има 450 млн. интернет потребители, над 200 млн. блогъри, 2000 вестника и 9000 списания.
Въпреки напредъка развитието не е балансирано. Има райони в страната, които се нуждаят от съществена подкрепа, за да достигнат  средното равнище на жизнения стандарт. Затова главната цел на правителството продължава да бъде подобряване благосъстоянието на хората. Тя е заложена в приетата неотдавна дванадесета 5-годишна програма. Според нея Китай трябва да насочи усилията си към решаване на проблема с изостаналите области, в които живеят около 150 млн. бедни. Особени грижи са предвидени за хората със среден и нисък доход, който трябва да се увеличи с над 7 на сто. Голямо внимание се отделя на мерките, свързани с повишаване на потреблението и разширяване на социалните блага. Според програмата в градовете трябва да се построят 36 милиона нови субсидирани жилища, да се разшири обемът на ползващите медицински услуги, които до м.г. са били около 80 млн. души, 83 млн. са хората с увреждания, нуждаещи се от специални грижи. Предстои ускоряване на електрификацията на селските райони, особено в западната, по-слабо развита, част на страната. Сериозно предизвикателство са безработицата и евтината работна ръка. Днес в Китай 8 млн. висшисти търсят работа, а цял контейнер с произведени там обувки струва колкото един закупен от Запада чип.
През следващата година Китай предвижда 7-процентен икономически растеж, като акцентът е върху неговото качество, а не върху скоростта. Приоритет са иновациите, въвеждането на модерна техника, екологичното производство. Енергийното потребление на страната е 15% от това в света, но развитието на икономиката изисква да се търсят допълнителни енергоизточници. Засега само 2 процента от общото енергийно производство е от атомни централи, затова Китай изгражда в момента между 21 и 27 нови реактори, които са временно замразени заради повишаване на сигурността.
Двадесет и първи век е векът на сътрудничеството, смятат китайските ръководители. Страната е най-големият пазар за Европа, тя подкрепя водещата роля на Европейския съюз по най-важните въпроси, свързани с преодоляването на икономическата криза. Обемът на двустранната търговия между Китай и ЕС за м.г. е близо 5 млрд. долара. А според г-жа Фу Ин България е важен приятел на Китай в ЕС, с която страната й има желание да разшири контактите си. Вносът на китайски стоки у нас за м.г. е нараснал с 20 на сто, но има възможност в бъдеще да увеличи ръста си. Ние можем да строим пътища, атомни централи, България трябва да реши иска ли сътрудничество с Китай или не, каза зам.-министър Ин. Тя дипломатично отбеляза, че китайците са простодушни хора и ходят там, където и когато ги канят.
В областта на външната политика Китай споделя идеята за многостранния свят, в който няма доминация на една или друга държава, а страните трябва да се придържат към един общ принцип - на диалога и мирното разрешаване на проблемите. В този смисъл Китай не приема позицията на САЩ, че те управляват света, но отношенията със САЩ са дипломатически приоритет за Китай. Китайците се учат от всички, но не искат и не подражават на никого, те са пословично упорити, изключително трудолюбиви, но много скромни. Вероятно в това е разковничето на техния забележителен прогрес.     
  

Акценти на 5-годишната програма


Икономическите приоритети на Китай ще се опират на вътрешното развитие на страната, а не на износа и външните инвестиции:
- Ускорено развитие на аграрния сектор
- Опазване на природната среда
- Развитие на социалната политика в селските райони
- Намаляване на имуществените разлики между бедни и богати
- Устойчиво развитие
- Справедлива подялба на икономическите успехи
- Разширено развитие на енергетиката.
  

За отношенията с Тайван


Може би сега временно сме заключили вратата помежду си. Но не сме разрушили покрива на къщата, в която трябва да живеем и ще живеем заедно, коментира отношенията между Китай и Тайван г-жа Фу Ин.

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 284

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 387

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 546

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 412

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ