10 Юли 2020петък17:55 ч.

Китайска любовна история, сравнявана с "Ромео и Жулиета"

/ брой: 127

автор:Дума

visibility 682

Шедьовър на устното нематериално културно наследство от Китай ще бъде представен у нас днес от 19 ч. в зала 11 на НДК. Представлението в рамките на Салона на изкуствата е организирано от посолството на Китайската народна република, НДК и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", научи ДУМА от Илиана Димитрова.
Зрителите ще имат възможност да се запознаят с "Павилионът на божурите" - класическа китайска любовна история. Спектакълът е представен от Оперен театър за северна кунцю опера и Общинско управление на културата (Пекин). В ролите на Ду Линян е Уей Чунжун, Лиу Мънмей - Шао Джън, Майката на Ду Линян - Бай Сяодзюн, Гуо Туо - Ма Баоуан, духът на съня - Тиен Сингуо, Чунсян - Уан Дзин. Дух на цветята - Чън Дзюендзюен; дух на цветята - Джан Лисюен; Монахинята Шъ Даогу - Уан И.
"Павилионът на божурите" е изключително популярно произведение в Китай. Написан през XVI век, този шедьовър на кунцю операта през последните години отново успява да привлече интереса на публиката и изиграва ключова роля във възраждането на оперния стил, който през 2001 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световните шедьоври на устното и нематериалното културно наследство.
"Павилионът на божурите" се смята за една от най-великите любовни истории в китайската литература. Написана от именития драматург Тан Сиендзу, пиесата е била пресъздавана в редица стилове още от 1598г., най-бележитият от които кунцю операта. "Павилионът на божурите" е често сравнявана с Шекспировата "Ромео и Жулиета".
Сюжетът на пиесата разказва историята на голямата любов между централните герои. Бащата на главната героиня Ду Линян иска да я направи "благовъзпитана и добродетелна дама" с помощта на книгите, като я държи откъсната от "живия свят". Линян се чувства самотна и, въпреки волята на баща си, излиза в градината с павилиона на божурите. В градината, пълна с различни цветя, Линян се отдава на блажен сън и сънува мъжа на мечтите си (Лиу Мънмей), когото вижда за пръв път и в когото се влюбва. Събуждайки се, тя отчаяно се опитва да го намери в реалния живот, но не успява. Дълго измъчвана от неговото отсъствие, тя започва да чезне, разболява се и умира. Въпреки това властелинът на подземния свят я изпраща обратно на земята като призрак, да изпълни съдбата си, като най-сетне се срещне с Лиу Мънмей. Силата на любовта помежду им успява да върне Ду Линян сред живите и накрая двамата се събират.
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 371

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 330

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 986

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ