21 Юли 2024неделя15:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Каварненци и шабленци ще се лекуват в Румъния

Местната болница е в клопката на бюрокрацията и измислените критерии

/ брой: 186

автор:Аида Паникян

visibility 3464

Майката на Кремена е на 30 г. и само преди дни е родила първото си бебе. "С мъжа ми сме го чакали 10 години това дете и точно сега сме без работа и двамата... Само това остава - да затворят болницата. От махалата (има предвид кв. "Хаджи Димитър", известен като ромската махала - б.р.), дето е на 2-3 км, едва стигнахме дотук, а ако трябваше да раждам в Балчик или Добрич, какво щяхме да правим? Ако я затворят, докторите ще си отидат и кой ще ни лекува? Знаете ли колко е скъп само пътят?", нарежда младата жена, а трите й съседки по легло с пеленачетата в ръце допълват, че родителите им са стари и ако трябва да ги водят по доктори в други градове, няма да се справят финансово. Въпреки това самите те не са имали проблем, макар да не знаят, че от 2-3 дни насам в болницата е спрян плановият прием на пациенти. Заповедта е на изпълнителния директор д-р Георги Иванов и е първата антикризисна мярка. Втората е спиране на храната на лежащо болните - вече близките им трябва да се погрижат за това. Причината е, че здравната каса е намалила точно наполовина средствата за лечебното заведение за август и отпуска около 43 400 лв. Няма основание, няма обяснение. Всеки месец общината дава субсидия в размер на 35 хил. лв. За издръжката на болницата, за основни заплати и осигуровки на персонала (без допълнителни средства по клинични пътеки, тъй като т.г. никой не ги получава) са необходими около 115 хил. лв. през летните месеци, обяснява д-р Иванов. От РЗОК-Добрич го карали да подпише анекс към договора от началото на годината. Отказал. Намалени са парите на всички болници в областта, но за Каварненската - най-драстично. "Тези пари стигат до 10-11 август, след това започваме да трупаме дългове, ако приемаме болни. Нито стотинка над лимита няма да бъде платено. Ще приемаме само спешни случаи и раждания", категоричен е лекарят. Досега болницата не е имала

никакви дългове

но вероятно ще започне да ги трупа. В момента лечебницата е на кръстопът - не е ясно като каква ще трябва да бъде регистрирана догодина. Ако бъдат закрити отделения и се разкрият легла за долекуване, в момента няма яснота по колко и какви клинични пътеки за долекуване ще се работи, как е остойностена всяка от тях. Липсата на яснота не оставя и време за подготовка. Очевидно целта е малките болници да бъдат принудени да фалират. От друга страна, не е ясно кой и от кои болници ще праща тук пациенти за долекуване. Иначе персоналът трябва просто да чака от Варна и от Добрич да бъдат пращани пациенти за долекуване, което граничи с фантазията. А в края на краищата лечебните заведения у нас все още се регистрират по Търговския закон. И още: ненормално е болница, която има традиции повече от 50 години в активното лечение на инсулти, инфаркти, правят се операции, има родилно отделение и изведнъж - да "не отговаря на стандартите" и да не може да работи. А само през последните 4-5 години общината е вложила над 5 млн. лв. за ремонти, преоборудване и закупуване на съвременна апаратура по изискванията на стандартите на НЗОК... Стигнахме до положение, че имаме утвърдени специалисти, имаме болница, а трябва да прокуждаме от града пациентите си, коментират каварненските доктори. Болницата е в положение

цунг-цванг

като в шаха, при което какъвто и ход да се предприеме, той ще е грешен. "Ако приемаш пациенти и ги лекуваш - трупаш дългове и фалираш, или като дойде комисия от здравната каса - обвинява те, че източваш касата, че едва ли не си престъпник, глобяват те. Ако ги караш да си плащат - нарушаваш закона. Ако ги връщаш - нарушаваш професионалните си задължения, да не говорим, че ако се случи нещо с този човек, пак попадаш под ударите на закона", обяснява д-р Иванов. Той е категоричен, че създалата се ситуация освен че е в ущърб на пациента

противопоставя малките на големите болници

Последните се надяват да получат парите от фалирали малки болници. Но по-вероятно е да им бъде обяснено, че няма пари и да си останат само с тежките случаи... "В един и същи университет сме учили, едни и същи учители сме имали, един и същи е медицинският стандарт и алгоритъмът за лечение на инсулт, сърдечна недостатъчност или раждане например. Е, с какво по-добре лекува д-р Х от д-р У?", пита се лекарят.         
По 75 клинични пътеки работеше през м.г. болницата, а в момента - по 55. При втората актуализация на бюджета се съкратиха пътеките за захарен диабет, полиневропатия, белодробни болести (ХОББ, пневмония). В Добричка област няма толкова пулмолози, че във всяка от болниците да има по двама. Обратният парадокс е с кардиологичните пътеки - Каварна има двама кардиолози, в Балчик няма достатъчно специалисти и няма кардиология. Би трябвало да насочват пациентите си към Каварна, но... По отношение на хирургията в началото на 2010 г. бе спуснат стандарт, че трябва да има по 1000 операции през предходната година, за да съществува хирургията. Всъщност оказва се, че става въпрос за 1000 всякакви хирургични операции - коремна хирургия, УНГ (изваждане на сливици например), офталмология, ортопедия, АГ. Но в местната болница се работи предимно коремна хирургия. Но по друг стандарт годишният брой на операциите за един хирург е 150. Значи каварненските двама хирурзи преизпълняват тази норма. Според спуснатите критерии от началото на т.г. излиза, че остър апандисит, травма след катастрофа и пр. трябва да се транспортират в Добрич. Проблемът е, че не всеки болен може да бъде транспортиран по чисто медицински показания.

Паника

сред хората има, защото закриването на отделения или спирането на работата на болницата ще ги кара да търсят медицинска помощ за най-малкото нещо в областния град. За тях това е проблем - огромна част от пенсионерите нямат възможност да пътуват за всяко изследване или консултация, камо ли за приемане в болница, за контролни прегледи, коментира д-р Евгени Чобанов, общопрактикуващ лекар, председател на Общинския съвет в Каварна. Болницата е единствена до границата ни с Румъния и обслужва близо 25-хилядно население на две общини - Каварна и Шабла. Има и нещо, което е характерно за този район от десетилетия - всяка зима се събират поне 25-30 дни, в които

Каварна е в блокада

заради виелици и снежни бури. И обикновено именно в такива моменти се появяват сложни случаи, които няма как да бъдат транспортирани до болница в друг град, нито да дойде медицински екип - пътищата са затворени. А и Каварна, и Шабла през лятото стават курортни центрове и населението им значително се увеличава. Двата спешни центъра - в Каварна и в Шабла, не са достатъчни да обслужат хората. Не е направено нищо, за да работят пълноценно. Още повече че никой не се е погрижил екипите да имат достатъчно лекарства и консумативи. "Нека онези "отгоре", дето искат да затварят болници, да дойдат да видят на какви катастрофи отиваме... Онази нощ из полето сме търсили части от телата на хората", разказва след нощно дежурство дългогодишен фелдшер.
"Общината се старае да запази болницата в съществуващия й вид - МБАЛ с 5 отделения (неврологично, детско, хирургия, вътрешни болести, АГ), сред които приоритетно хирургия и АГ", казва председателят на Общинския съвет. Според д-р Чобанов спешните центрове поне в малките населени места трябва да са на подчинение на общините, за да може поне местната власт да им помага финансово.
Тепърва ще започне работа нарочна комисия от представители на общините, председателствана от областния управител, която ще работи по районната здравна карта. Много голяма е вероятността съхраняването на лечебните заведения в крайна сметка да е резултат от това кой какви и колко силни аргументи ще сложи на масата. Вън от всяка емоция - факт е, че по-голямата част от въпросното 25-хилядно население, което от години разчита на болнична помощ в Каварна, е застаряващо, а за младите големият проблем е безработицата. Сиреч, малцина могат да си позволят разходи за пътуване до областния град или до Варна за лечение в болница. За някои Констанца в Румъния, се оказва по-близо. А и статутът ни на граждани на ЕС ни дава право да се лекуваме в чужбина, ако в продължение на 6 месеца по една или друга причина не сме получили необходимата ни медицинска помощ в родината.

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 2817

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 2767

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 2606

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 2674

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ