27 Май 2024понеделник10:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Събуди се! Ние те обичаме!

В България комата все още е присъда

/ брой: 143

автор:Аида Паникян

visibility 5837

Една майка и един баща чакат повече от 250 дни първородният им син да се събуди. И техният палав веселяк и шегаджия да ги прегърне както преди. Чакат Чудото!
Девети месец Йонка и Ангел Панови от Трявна се взират в празния поглед на детето си в очакване да ги познае и си задават въпроси. Сред тях отдавна вече не е "Защо точно на моето дете се случи?", а "Защо Илиан не се е събудил след операцията?", "Защо сърцето му е спряло, мозъкът му 15 минути е бил без кислород?", "Кой го е допуснал?" не им дават покой.


Илиан е завършил Априловската гимназия, студент е в Свищов. На връщане от гости при роднини в Пловдив той и негови приятели катастрофират призори на 31 октомври м.г., петък. Илиан, който е на предната седалка до шофьора, е приет в частна пловдивска болница. При удара чупи с глава предното стъкло и въпреки че се отваря въздушна възглавница, получава наранявания по лицето и гърдите. За момента като най-тежка травма е определена счупената бедрена кост. На родителите си казва по телефона: "Няма нищо сериозно", но като научават, че предстои операция, Йонка и Ангел отиват в Пловдив. Пристигат в болницата, когато приключва неколкочасовата операция на бедрото на 21-годишния им син.
"По едно време, докато с жена ми бяхме в чакалнята, започнаха да се суетят, да казват: "Проблем! Проблем!" и гледаме изнасят Илиан в носилка да го карат в Окръжна болница... В края на операцията сърцето му спряло, мозъкът му останал без кислород. Не можал да излезе от упойката... Казаха, че направил емболия, но после не видяхме да пише нищо такова в епикризите", разказва Ангел. Над 10 дни Илиан е в реанимацията в пловдивската болница. Идва екип от Военномедицинска академия (ВМА) за консултация, а след това местят момчето в София. Във ВМА Илиан остава 40 дни под грижите на екипа на полк. доц. Николай Петров. "Там го съживяват, слагат му трахеотом и гастростом - помощните "съоръжения", благодарение на които може да диша и се храни", разказва Йонка. Когато го изписват от ВМА, редът е да бъде върнат за долекуване в болницата, от която е пратен. Сиреч - в Пловдив. "Не ни е удобно - живеем и работим в Трявна и в Габрово", обясняват родителите. Тъжната равносметка е, че Илиан е

ничий пациент

Започва търсене на подходяща болница. Най-близката с неврохирургия е във Велико Търново. Там момчето остава още 40 дни. Следва ново търсене. Приемат го в Габрово в отделението по УНГ на 4 февруари. "Заради поддържането на трахеотома в това отделение беше най-логично да постъпи", коментира майката. Илиан остава над 4 месеца, като през последните 70 дни плащат по 25 лв. дневно.
Истината е, че след изписването от реанимация пациентите в будна кома трябва да напуснат болницата, а грижите за тях оставят изцяло в ръцете на близките им.

Огънят гори там, където падне

Йонка остава неотлъчно до сина си - говори му непрекъснато, разказва случки от детството, от училището, чете му приказки, пита го за различни неща, следи реакциите му. Когато види, че го боли или се страхува, му казва: "Обичаме те, ти се оправяш, оздравяваш!... Илиане, погледни ме..." Тя не иска да се примири с диагнозата на сина си и е категорична, че няма да остави детето си в хоспис! В габровската болница започват и рехабилитационни процедури. Всеки ден по няколко пъти трябва да бъде раздвижвано всяко мускулче, всяка ставичка, да се включват провокативни игри - "ритни ме", "дай ръката си", "дъвчи, гълтай", трябва да не се допускат декубитални рани, да се запазят функциите на работещите органи, да се провокира съзнанието му. Това прави дневно по 4-5 часа работа. "Рехабилитаторите идваха на добра воля... В нито една от болниците не ми поискаха нито лев, за да направят нещо. Плащахме само това, което е по закон. Всички лекари, сестри, рехабилитатори, санитари се отнасяха с много голямо внимание към Илиан", спомня си Йонка. 
22-ия си рожден ден на 8 юни момчето посреща в габровската болница. "Сякаш разбра, че има рожден ден. Дойдоха приятелите му, състуденти, донесоха торта със свещи. Казах му "Хайде да духнеш свещите", а той сви устни. Питах го "Искаш ли кока-кола" и очичките му засвяткаха - той много обичаше кола... "
На 12 юни го докарват вкъщи в Трявна... От едрото стройно момче са останали по-малко от 30 кг сгърчено тяло, здравите зъби и красивите очи. Но погледът в тях е празен!
Помощта, която търсят родителите му, всъщност е за рехабилитацията. Възможностите за чужбина са няколко. Най-евтино е в Израел. "И у нас правят същото", казват Панови и са убедени, че и в България на Илиан може да му се помогне. Проблемът е, че няма клинична пътека за долекуване на болни в кома. Въпреки обещанията на МЗ, че до средата на януари т.г. ще има такава клинична пътека. На практика държавата и 

здравната система ги е отписала

като безнадеждни, а в България комата е присъда. Общината в Трявна заедно с децата от училищата в града организират концерт, на който събират около 2200 лева. Подобна инициатива имат и състудентите на Илиан от Стопанската академия в Свищов.

На ден трябват
поне 5 аспирационни катетъра за почистване на трахеотома, за да не се дави. Всяка от тези тръбички струва от 0.70 до 1.10 лв. Поне 1 пакетче марли (7 лв.), около 40-45 лв. за рехабилитатори. Добре е да са двама или трима, за да може да общува с различни хора. По 5 памперса по около 1 лев. Кислородна вода, физиологичен разтвор, масла и кремове за масажите. Всеки ден се перат поне по 10 чаршафа. Ако бъде наета болногледачка поне за половин ден, за да може Йонка да работи, дневните разходи може да стигнат и до 80-90 лв.
Лекарствата са около 300 лв. на месец.
В момента по програма на социалното министерство по 2 пъти на ден идва рехабилитатор и един път, нает от семейството.


Буквално дни след посещението ни в Трявна в "Държавен вестник" бяха публикувани 5 нови клинични пътеки за долекуване. В едната от тях - № 301- "Продължително лечение след травми и заболявания на централната и периферната нервна система", може да бъдат включени пациенти в кома, отговориха на запитването на ДУМА експерти от Министерството на здравеопазването. Но... клиничните пътеки могат да влязат в сила след промяна на Националния рамков договор (НРД) за 2010 г. и подсигурено финансиране от бюджета на НЗОК. А касата поне засега няма пари. А НРД може да бъде променян след преговори между експерти на НЗОК и на лекарския и на зъболекарския съюз. Така че на практика в момента пътеката я няма! А и някои неврохирурзи са скептично настроени дали, когато тръгне въпросната клинична пътека № 301, касата ще приеме по нея да бъдат долекувани коматозно болни. 


Какво е комата

Комата е количествено нарушение на съзнанието, обясняват неврохирурзи. Най-честите причини за възникването й са черепно-мозъчни травми и нарушаване на подаването на кислород към мозъка. По-рядко някои инфекции и медикаментозни може да причинят кома.
На медицината засега са познати три изхода от комата - болният или загива, или излиза от кома (със или без неврологичен дефицит), или изпада в т.нар. вегетативна/будна кома. Изходът е различен в зависимост от организма на конкретния пациент.

ДУМА помага

След посещението ни в дома на Панови редакцията на ДУМА осигури част от издръжката за всекидневните разходи за консумативи. Средствата ще превеждаме до пълното възстановяване на Илиа.
Редакцията съвместно с фирма "Софинтериори" осигури спално бельо и хавлиени изделия.
 
Помощ за Илиан

Дарителска сметка за набиране на средства в Pro Credit Bank
BG61 PRCB 9230 1032 2855 18
BIC PRCBBGSF
Йонка Генчева Панова
(за Илиан Панов)
Тел. за връзка: 0887 61 52 91; 0898 51 62 97

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 1095

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 1018

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 902

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 908

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 1047

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1022

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 963

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 1066

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 1073

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 1071

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ