27 Септември 2023сряда05:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разведките:

Да служим на България предано и умно - потенциалът ни са народът и държавността

Специалистите с високоразвито аналитично мислене трябва да осигуряват на управленците "превод" на достъпен за тях език на съдържанието на знанието, "постановиха" някогашните, днешните и бъдещите разведки на свой форум

/ брой: 125

автор:Дума

visibility 2850

Лилия ТОМОВА

Стопанското разузнаване като част от бизнес културата на ХХI век е темата на научната конференция, която събра разузнавателната общност на страната в столичния Военен клуб. Организатори на събитието са Академията на МВР, Асоциацията на разузнавачите, Балканският форум по сигурността, Центърът за изучаване на рисковете и сигурността, Националната асоциация за международни отношения и Институтът по публична администрация на сигурността.
Реформите - организационни или структурни, трябва да се извършват след задълбочен анализ и отчитане на последиците за цялостния комплекс на националната сигурност, заяви председателят на АРЗ Горан Симеонов. Това е деликатна сфера от обществения организъм и не позволява несполучливи експерименти, а всяка грешка оставя болезнени последици, каза още той. Становището на АРЗ е, че националната доктрина трябва да е в основата на разработването на целия комплекс национална сигурност и да стане документът, в който с пълен политически консенсус ще залегнат стратегическите перспективи за развитието на нацията и държавата.
За разузнаването и света говори проф. д-р Димитър Йончев, за конкурентното разузнаване  - като следствие на научно-техническото разузнаване (НТР) - проф. Йордан Начев, за междуфирменото разузнаване - доц. Вълчо Григоров от Великотърновския университет. Д-р Боян Чуков направи анализ за разузнаването в епохата на анализа на XXI век, за нано/биотероризма говори сертифицираният консултант по управление Александър Трифонов. Колегата д-р Илия Илиев беше категоричен - разузнавачите са част от елита на нацията.
НАТО-вските държави продължават да се разузнават една друга, а НТР винаги е било призвано да осигурява на управленците превод - на достъпен за тях език, на съдържанието на знанието. Това каза Любчо Михайлов, човекът, назначен пръв в структурата на 1 декември 1959 г. и останал в нея до закриването й - в "зората на българската демокрация", когато е заместник-началник на управлението. Отличният човешки потенциал след ликвидирането на НТР през 1990 г. беше оставен "на произвола на съдбата", но повечето от колегите - и заради университетските си и езикови подготовки, и заради останалите си качества, имат място в новата ни среда, а това е комплимент за българския НТР, беше категоричен г-н Михайлов. И макар че славният, първи 30-годишен период приключи, аз и колегите ми смятаме, че място за него има - на ХХI век му е отредено да върне науката и технологиите обратно към човека и никой не бива да си прави илюзии, че "пробивите"  могат да бъдат от дарения - висшите технологии и знания струват много пари, т.е. една чудесна област за НТР, обобщи г-н Михайлов. Науката и мисленето на научния елит изпреварват обществото, представено при това от своята образована част, и с много години, обясни Любчо Михайлов.

* * *

Проф. Димитър ЙОНЧЕВ, д.и.н., Център за изучаване на рисковете и сигурността

Разузнаването в съвременния свят

Промените в разузнаването изостават от промените в съвременния свят, може би най-динамично се променя информационната среда. А при промените в обществото, изглежда, че водещата промяна е изчезването на блоковото разделение и произтеклото от него свободно придвижване на стоки, хора и информация. Нуждата разузнаването да отговори адекватно е предизвикателство, а националното разузнаване има за своя среда конкурентното пространство на държави, както и средата на собствената си държава, корпоративното разузнаване пък - конкурентната среда на пазара, в която оперира корпорацията.

* * *
 
Вълчо ГРИГОРОВ, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

 Междуфирменото разузнаване - елемент на съвременната бизнес култура

И фирмата, и човешката личност живеят в XXI век в условия на гигантски процеси на преразпределение на глобалната военна, икономическа, технологична, културно-духовна и политическа власт в света. Глобалното политическо влияние предполага способност на една или на група страни, опрени на военната си и икономическа мускулатура, да влияят върху световните политически процеси. Анализирани, те водят към няколко важни извода:
- след разпадането на СССР и социалистическата система светът стана еднополюсен, с безусловното лидерство на САЩ;
- текат гигантски процеси за преразпределение на глобалната световна власт;
- продължава застрашителното нарастване на социалната ножица между малка група на 20 богати държави и голямата група от около 180 бедни страни.
А светът отчаяно търси нов, по-справедлив ред. Прогнозите са в близките 10-20 години той да преодолее безусловното лидерство на САЩ и да стане многополюсен.

Проф. д.и.н. инж. Йордан НАЧЕВ

НТР - предшественик и модел за сигурността на частния сектор в България

Времето показа, че подкрепата на държавата преди 50 години е била с дългосрочен стратегически характер. Доказа се, че разузнавателният модел на българския НТР, заложен през миналия век, отговаря на съществените характеристики на разузнавателната доктрина и през XXI век. Можем да се гордеем, че организацията на дейността на българското разузнаване в научните постижения и технологии е моделът, по който днес работят разузнавателните структури на пазарните икономики в развитите държави. Една от характеристиките на промените е изучаването и прилагането на богатия разузнавателен опит на предишните държави с централизирана икономика в специфичните условия на пазарната икономика, с убеждението, че сигурността на държавата не може да се гарантира, без да се гарантира сигурността на частния сектор. Недалновидни бяха действията на българските правителства през 90-те години на миналия век -  когато у нас държавата абдикира от своите задължения към създаващия се частен сектор. 

Д-р Илия ИЛИЕВ

В началото на прехода изпреварващо бяха извадени очите и увредени ушите на страната ни

Една от първите санкции,  наложени на България след 10 ноември 1989 г., беше закриването на НТР. След това бяха нанесени унищожителни удари и върху всички други сектори от системата за национална сигурност на страната. И това съвсем не е случайно, защото крайната цел, както днес всеки мислещ българин може да се убеди върху собствен опит, е била минимизирането, ако не и унищожаването на българската държавност. Тези, които днес страдат и ронят сълзи за ужасните вреди, които са нанесени и продължават да се нанасят върху родната армия, икономика, образование, наука, култура и въобще върху българщината, трябва да знаят и помнят, че изпреварващо бяха извадени очите и увредени ушите на държавата.
Ако е невъзможно да се оспори, че тайните служби бяха разрушени главно по политически съображения, конструирането на ново поколение разузнавателни звена може да тръгне само след съответното волеизявление на управляващата политическа класа. Сред която съществува достатъчно високо ниво на разбиране на тази жизненоважна потребност за българската нация и нейната държава. Значи на власт трябва да бъдат представители на истинския национален елит. Които съзнателно и дори с риск за кариерите си ще действат пряко неизбежно на противопоставящата се чужда воля да бъдем територия, населявана все още от българи, но не и независима държава със собствени силови структури, включително и тайни.
Големият смисъл на тази научна конференция виждам в отправянето на внимателен поглед в бъдещето на родината ни - да не забравяме, че демокрацията е сравнително кратък период между две диктатури. Каквато и да е в обществено-политически план страната ни, трябва да й служим предано и умно, трябва да й служат така и утрешните млади, образовани, физически и психически здрави, родолюбиви българи. И ми се струва неизбежно и у нас да се появи европейски по насоченост и национален по характер политически елит, а тогава ще се появи и жива потребност от разузнаване, вкл. и преди всичко - от научно-техническо. Разузнаването е занаят, наука, но и изкуствто, за него се иска талант, интуиция и вдъхновение.
Покрай СССР и ние загубихме информационната война, днес плащаме своеобразна контрибуция, наказват ни. Но потенциалът на България е нейната напоена с кръв и пот земя, българският народ и неговата държавност. На нашата генерация се пада задачата да не позволи да се скъсат връзките между поколенията българи, да не се случи така желаният от враговете ни разпад на времевите връзки между предишния, сегашния и бъдещия период от историята на родината.
И да покажем на света, че българщината за нас е фундаментално важна във всичките й измерения, да видят категоричната ни воля за оцеляване със своята толерантна своеобразност.

Пак ни пробутват овче сирене от краве мляко

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 185

Отлагаме еврото за 2025 г.

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 185

Tунелът "Петрохан" под въпрос

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 185

Ваучерите за храна стават електронни

автор:Дума

visibility 859

/ брой: 184

Отново ескалация в Северно Косово

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 185

Мелони призна за провал с мигрантите

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 185

Крайнодесни влизат във френския Сенат

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 185

Медиен октопод

автор:Александър Симов

visibility 362

/ брой: 185

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 320

/ брой: 185

Анатема!

автор:Боян Бойчев

visibility 374

/ брой: 185

Народът се вдигна в защита на руската църква

автор:Георги Димитров

visibility 360

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ