04 Декември 2021събота03:19 ч.

Перкусионният ансамбъл "Акцент"

"Катули Кармина" за юбилея на "Акцент"

Плевенската филхармония и Националният филхармоничен хор обединяват творческата си енергия за празника на перкусионния ансамбъл

/ брой: 201

автор:Дума

visibility 762

Мащабният концертен проект "Катули Кармина", посветен на 25 години перкусионен ансамбъл "Акцент", ще бъде представен днес, 21 октомври, от 19 ч. в зала "България", научи ДУМА от Тина Коилова, пиар експерт. За събитието на сцената ще творят съвместно повече от 100 музиканти от Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и солистите Мария Цветкова-Маджарова - сопран, Любомир Дяковски - тенор, както и солистите от Перкусионен ансамбъл "Акцент" Василена Серафимова - Франция/България, Владимир Петров - Австрия/България, Владислав Върбанов - Швейцария/България, Евелин Генова - Германия/България, Димо Димов - Софийска филхармония, Момчил Иванов - Плевенската филхармония, Цветослав Цветанов - студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров", Чарли Милов - абитуриент в НУИ "Панайот Пипков", Велиан Димитров - абитуриент в НУИ "Панайот Пипков", заедно със своя учител Симеон Серафимов, създател и ръководител на ансамбъл "Акцент". Диригент на концерта ще бъде маестро Славил Димитров.

Програмата включва Бизе-Шчедрин - "Кармен-сюита", Минору Мики - "Маримба спиричуъл", Дейвид Манчини - Сюита за ударни инструменти, Карл Орф - "Катули Кармина".

Концертното събитие е замислено по повод 25 години от създаването на Перкусионния ансамбъл "Акцент" към НУИ "Панайот Пипков" в Плевен. Идеята за "Акцент" се заражда като творчески порив в Симеон Серафимов, който продължава делото на своя учител проф. Добри Палиев, създател на българската перкусионна школа. Серафимов сформира и ръководи през изминалите 25 години ансамбъла заедно със съпругата си Августина Серафимова, която е и авторка на повечето аранжименти за състава. Учениците им прославят България и намират реализация на всички континенти. Ансамбълът е носител на десетки награди от международни и национални конкурси. Осъществил е и световни премиери на български творби в почти цяла Европа и се е утвърдил като значимо име на концертната сцена.

През март юбилейната годишнина на ПА "Акцент" бе отбелязана в Плевен с великолепен съвместен концерт с Плевенската филхармония под диригентството на маестро Славил Димитров. А сега в София ще се реализира тази, още по-мащабна проява - "Катули Кармина". Програмата отново е виртуозна, амбициозна, завладяваща със своята енергия. Логистично голяма част от солистите пътуват от различни краища на света, за да са в зала "България" за концерта, а музикалните състави репетираха както в Плевен, така и в София, за да се обединят финално в дните преди концерта под диригентската палка на Славил Димитров.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ