19 Септември 2021неделя11:15 ч.

Кацаров очерта шокиращо състояние на здравеопазването

Здравният министър предлага общините да станат собственици на областните болници

/ брой: 144

автор:Дума

visibility 129

Ваксинацията и лошото управление на кризата са двата големи риска, пред които е изправена страната в навечерието на следващата вълна на КОВИД-19, заяви по време на изслушването си в НС здравният министър Стойчо Кацаров по искане на БСП. Третият голям риск е здравната система - "тежко дебалансирана, лошо организирана, лошо финансирана". Според Кацаров КОВИД е основание да се бърза с реформите. От началото на 2020 г. досега държавните болници са получили общо 1,75 млрд. лв., но състоянието им не се е променило, задълженията им към март т.г. са около 582 млн. лв., като 76 млн. са просрочени. Кацаров предложи занапред областните болници, на които принципал е МЗ и съответно министърът на здравеопазването, да станат собственост на общините, защото, по думите му, в момента има конфликт на интереси. Начинът, по който сега се определят управляващите на болниците и се попълват съветите на директорите, се използва за задоволяване на политическите интереси, а не за добър инструмент за управление на болниците, смята Кацаров. 

ГЕРБ атакуваха, че ваксинирането буксувало по време на служебното правителство. "Каква логистика да продължите вие, след като правителството преди вас остави България в най-страшния период без ваксини", обърна се към министъра от парламентарната трибуна депутатът от БСП проф. Георги Михайлов и припомни не само нелогичния ваксинационен план на предишното правителство, но и лекарите, биещи се пред РЗИ за лекарства. "По време на 18-те месеца на пандемия в България станахме свидетели на цяла поредица от противоречиви и грешни законодателни противоепидемични мерки и промени в здравната система, които доведоха до закономерен резултат - България се оказа на челните места по смъртност - и от КОВИД, и от ранна предотвратима смъртност, както и факта, че миналото лято властта загуби много ценно време за подготовка на системата за есента", изтъкна Михайлов. Според него въз основа на Националния оперативен план на МЗ от юли т.г. следва да се изработи задълбочена картина на епидемичната картина в страната, като внимателно бъде балансирано участието на различните лечебни заведения, да се акцентира на амбулаторното лечение, да се преструктурира ваксинационният план, да се прецизира лечебният протокол. 

В отговор на въпрос на проф. Михайлов за създаване на клинична пътека за лечение на постКОВИД, Кацаров отговори, че си заслужава да се обмислят такива варианти, за да се доразвие системата на отчитане и плащане на тези дейности, когато те се извършват реално.

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ