02 Октомври 2023понеделник15:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кърджали повече няма да е изолиран край

Милко Багдасаров: "Образованието е оръжие за всеки човек, то му дава перспектива в живота"

/ брой: 298

visibility 1317

Миглена Иванова

Той винаги изглежда спокоен, приветлив и усмихнат, затова този път Милко Багдасаров ме изненадва с нетърпеливата си възбуда. Току-що се е върнал от Кърджали, където на 18 декември първото българско светско училище в града е чествало своята 100-годишнина - СОУ "Отец Паисий", където той е работил като учител преди доста години и дори, съвсем млад, е бил негов зам.-директор. На тържеството са му подарили луксозен албум с историята на училището и той все още е изненадан от собствените си някогашни изяви, които са отбелязани в книжката. Бърза да ми покаже написаното - говорил го е преди близо 30 години, през 1984-1985 г.: че училището трябва да въведе и да използва активно компютрите, че трябва да възпитава учениците на трудолюбие, че научно-техническите новости трябва да се изучават в класната стая и в учебната практика, за да са подготвени учениците за бъдещата си работа в индустрията. Като че го е говорил преди час в Комисията по образование и наука по повод бъдещия нов закон за просветата и на т.нар. дуално обучение в професионалните гимназии.
Багдасаров сега е депутат на БСП от Кърджалийския регион. А в тази част на България  ДПС има приоритет и е представено в седем общини. Това предопределя по-различните задачи на левицата в сравнение с другите райони на страната. Преди три месеца - на 9 септември т.г.,  голямата му радост бе откриването на прохода "Маказа". Казва, че е станало с усилията на всички институции, а лидерът на БСП Сергей Станишев бил най-активен, провел дори няколко разговора за бързото отваряне на обекта с вицепремиера и министър на външните работи на Гърция Евангелос Ванизелос, лидер на ПАСОК.  "Маказа" дава възможност за развитие на икономиката, за изграждането на инфраструктурата, играе роля за привличане на нови инвестиции в Кърджалийския район, изрежда Багдасаров. Предстои  изграждането и на промишлена зона, която ще е в полза на жителите на Кърджали.
Левият депутат смята за своя задача да помага за разкриване на нови работни места в региона, за бързото и активно усвояване на средства от европейските програми в следващите години до 2020-а, да подкрепя всяка стъпка, която води до по-високи доходи на местните хора. "ГЕРБ чрез глоби и заплахи натискаха бизнеса, поставяха го в ъгъла по всякакъв начин и вярвам, че това няма да се повтори", твърди депутатът.
Багдасаров е роден на 21 октомври 1957 г. в Пловдив. Той е областен председател на БСП в Кърджали от цели 19 години, а е и единственият математик в сегашната парламентарна група на КБ. Завършил е "Математика" в Пловдивския университет, а после и "Информатика" в СУ, специализира "Бизнес и държавна администрация" в УНСС и специалност "Счетоводство и контрол" във ВТУ. Той е дългогодишен директор - вече 23 години, на най-голямото училище в Южна България - СОУ "Петко Р. Славейков". Според него образованието е оръжие за съвременния човек - да си образован, значи да имаш перспектива в живота си. Той и в политиката е влязъл с една цел - да помогне в системата на образованието да се осъществят модерни промени. От години Милко Багдасаров се е сблъсквал с вечните проблеми в средното училище - заради променящите се програми и неясни принципи, заради недофинансирането, заради отпадането на ученици, заради разминаването на учебните програми и нуждите на пазара на труда. Според него делегираните бюджети са успокоили системата, на този етап те нямат алтернатива като система на финансиране, но трябва обаче да се подпомагат малките училища, които получават и малко средства, а учебният процес в тях е същият като в останалите. Според Багдасаров сега училището има шанс, защото дянковската тенденция за икономии от образованието е пречупена и бюджетът за 2014-а за образованието е увеличен.
По отношение на себе си Багдасаров признава, че е обсебен от тригодишния си внук, носещ и трите му имена. С него намират общ език. Казва, че търси позитивни личности и е весел по природа. Но издава, че невинаги външният му вид показва душевното му състояние. Искрено вярва хората около него да не се комерсиализират и да не бъдат егоцентрични.
 


- Г-н Багдасаров, дали качеството на подготовката в училище е най-тежкият проблем? В последно време виждаме млади хора с доста семпли знания...
- Обществото боледува и успоредно с това изтиква напред в политиката семпли хора. Виждам как някои влизат в политиката, за да си намерят работа. Но проблемът, който поставяте, не зависи само от обществото. Не само бюджетът е виновен за неграмотността на българските ученици, която пролича в международните класации. Вината е всеобща. Наложителна е промяна в отношението към   образованието, в отношението към учителя. Трябва млади хора да навлязат в системата, да се въведе истинско и постоянно квалифициране на педагозите. Все пак съм оптимист. Неотдавна водих мой възпитаник - Иван Герганов, на световен образователен форум и той беше единственият от петима, които решиха трудна задача, а останалите бяха студенти по математика... В нашата школа по математика има деца със сериозни проекти, които се оценяват от Института по математика към БАН. През 2010 г. учител на годината стана Вълчо Милчев от нашето СОУ "П.Р.Славейков" в Кърджали. Така че съм оптимист, имаме традиции в математическата школа и трябва да ги развиваме.
- Освен че сте математик, имате и друго амплоа - занимавахте се и с волейбол?
- Започнах да тренирам от 10-годишен, продължих като студент, а днес съм президент на единствения професионален волейболен спортен клуб "Арда"- Кърджали, който в момента е между водачите в суперлигата на страната. Председател съм и на Комисията по плажен волейбол към Българската федерация по волейбол. Плажният волейбол бележи добри резултати и показател за това са спечелените медали при младежите до 18 години. Може да се каже, че пишем новата история в тази дисциплина. Като член на Комисията по въпросите на младежта и спорта предложих   промени в Закона за младежта и спорта, отнасящи се за ученическите игри. Децата, които са картотекирани в различни спортни клубове, бяха лишени от правото да участват на ученическите игри, а с днешна дата те са около 30 000. Въпреки появата на новите спортове у нас, не смятам, че средствата, които се отделят за тях, трябва да надвишават отпусканите пари за традиционните.
- Като депутат получавате заръки от избирателите си. Кои са нещата, които трябва да направите днес и сега?
- Всеки от нас изпълнява разнопосочни  задачи, които са поставени от избирателите. За мен е важно да защитавам интересите на хората. Кърджалийска област има нужда от държавна подкрепа в много насоки. Този край беше тотално изолиран през изминалите четири години и тази наказателна мярка не трябва да се повтаря нито в образованието и културата, нито в спорта и духовността.
- Какво ви измъчва най-много като гражданин?
- Това, че обществото ни е разделено. И като преподавател не бих искал стачкуващите студенти да останат излъгани, а техните кукловоди да се облагодетелстват на техен гръб. Не искам да повтаряме грешки от близкото минало. Пожелавам и на читателите, и на всички българи през 2014-а да се усмихваме по-често. Да помним, че заедно трябва да се погрижим за нашата страна, друг няма да се погрижи. Ако хората мислят в една посока, тогава и успехите ще са значими.

Не влязохме в безпринципни сглобки

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 189

Недоволните миньори и енергетици отказаха среща с премиера Денков

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 189

40 000 е-извинителни бележки са издадени за 15 дни

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 189

Аптеки искат доплащане за лекарства за множествена склероза

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 189

За осем месеца банките са спечелили рекордните 2,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 189

НАП публикува новите си сметки

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 189

ЕК дава още пари за терминала в Александруполис

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 189

"Булгаргаз" предлага газът през октомври да е с 4,6 % по-евтин

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 189

Словашките социалисти начело след вота

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 189

Взрив в центъра на Анкара

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 189

Няма българизация, а сърбизация в РСМ

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 189

Китай празнува за пръв път след КОВИД-19

автор:Таня Глухчева

visibility 131

/ брой: 189

Под игото на ЕС

автор:Нора Стоичкова

visibility 172

/ брой: 189

Есесовците на властта

автор:Александър Симов

visibility 182

/ брой: 189

Путин спечели в Словакия

автор:Таня Глухчева

visibility 154

/ брой: 189

Време е за промяна на порочния модел на управление!

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ