28 Май 2020четвъртък12:25 ч.

Общинските пазари и централният Женски пазар не са спирали да работят

Кантарджиев и Кунчев проверяват пазарите

Препоръчват разширяване и поставяне на ограждания срещу струпвания на хора

/ брой: 67

автор:Дума

visibility 752

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев започват проверки по кооперативните пазари в страната за прилагането на последните противоепидемични мерки, разпоредени от здравния министър Кирил Ананиев. Преди ден той разреши отново откриването на фермерски пазари, но при стриктни условия за предотвратяване на разпространението на коронавируса. 

От 13 март фермерските пазари в страната бяха прекратени, което постави в безизходица десетки производители. На 23 март три организации - Хранкооп, фондация "Биоселена" и фондация "Локалфууд.бг", изпратиха писмо до Министерството на земеделието и до Столичната община с искане да бъде позволено възобновяването на фермерските пазари и с много предложения за мерки за сигурност при провеждането им.

Според заповедта на министъра местните власти не могат да забраняват функционирането на пазарите, но могат да въведат допълнителни мерки за сигурност на потребителите и на продавачите. Сред допълнителните мерки са разширяване на площта на фермерските пазари и поставяне на табели за спазване на мерките за дистанция и използване на предпазни средства. Може да бъдат въведени заграждения, които предотвратяват струпване на хора, а движението покрай сергиите да е еднопосочно. Трябва да се спазва дистанция от минимум 2 метра между продавачи и потребители, да се ползват маски, ръкавици и дезинфектанти. Допуска се достъпът до пазарите да бъде контролиран от служители на общината или на дружеството, което стопанисва тържищата.

Прoф. Тoдoр Кaнтaрджиeв щe пoceти грaдoвeтe Врaцa и Мoнтaнa. Тoй щe прoвeри изпълнeниeтo нa мeркитe нa кooпeрaтивния пaзaр във Врaцa и в Мoнтaнa. Дoц. Aнгeл Кунчeв пък щe инcпeктирa кooпeрaтивния пaзaр в Cтaрa Зaгoрa в Плoвдив.

Ананиев: 

Общините да осигурят достъп на стопаните до нивите им

В заповедта на министъра се казва, че общините трябва да осигурят достъп на стопаните до земеделските площи и възможност да реализират продукцията си на пазара. Освен това работници във ферми или преработвателни предприятия могат да ходят на работа, дори и да са под карантина като контактни на болен с коронавирус. В този случай служителите трябва да са здрави, а работодателят трябва да осигури условия на работа, "които не застрашават околните лица". Задължително е спазването на всички изисквания за лична хигиена, използване на лични предпазни средства и дезинфекция.

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ