11 Юли 2020събота20:22 ч.

Калфин ще прави дигитален "Дондуков" 2

Единствено кандидат-президентът на БСП се отзова на покана на пациентска организация

/ брой: 219

автор:Аида Паникян

visibility 54

Дигитално президентство, посредством което институцията да е в непрекъснат диалог с хората, планира да направи кандидатът на БСП за държавен глава Ивайло Калфин. Това ще даде възможност и на хората с увреждания пряко да изразяват мнението си по наболели проблеми. Готов съм да изградя съвет към президентството за проблемите за здравеопазването, увери Калфин.
Идеята си кандидат-президентът сподели на дискусия за проблемите в здравеопазването, организирана от конфедерация "Защита на здравето". Замисълът на първата призната за национално представителна пациентска организация бе да събере тримата кандидат-президенти с най-висок рейтинг според социологическите проучвания. На поканата обаче се отзова единствено Калфин. Според него в момента най-големият проблем в здравеопазването е свързан с текущите разходи, а не толкова с разходите за обновяване на апаратура и сграден фонд. Парите трябва да се увеличат, но не чрез увеличаване на здравните вноски, категоричен е Калфин.
Всяко правителство трябва да оставя по-добра здравна система, отколкото намира в началото на мандата, категоричен е кандидатът за президент на левицата. Калфин отново подчерта, че България заделя все по-малко бюджетни средства за здраве (3,8% за т.г.). В момента парите на общинските болници са намалени с около 2/3 и дори вече има фалирали болници. Хората в отдалечените и малките населени места нямат достъп до медицински услуги, а, от друга страна, работата на областните болници се увеличава и за да лекуват и оцеляват, са принудени да правят "какви ли не фокуси", а парите на човек са с 6 до 10 пъти по-малко от това, което се пада на един европеец.
Калфин увери, че ако спечели изборите, ще използва авторитета на президентската институция, за да насърчи диалога в здравния сектор и да притиска институциите за конкретни стъпки. В отговор на въпрос на ДУМА какво би сторил, за да спре процесът на изтичане на кадри, Калфин каза, че младите лекари трябва да имат възможност да специализират не само в университетските, но и в други "първокласни" болници. От випуск 80 души едва петима имат шанса да специализират, докато в чужбина специализантите получават заплата, припомни Калфин. Според него голям проблем са и драстичните разлики в заплащането на различни специалисти. Един от най-тежките проблеми в здравеопазването са високите цени на лекарствата, като някои от тях са по-скъпи и от европейските, смята той.
Калфин нарече абсурд факта, че от 2 години като евродепутат той самият не може да плаща здравните си осигуровки в България, въпреки че има желание.

 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 636

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 563

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1276

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ