19 Ноември 2024вторник02:40 ч.

Как се обработва и съхранява кожата на дивеча?

/ брой: 253

visibility 5032

Васил Сердаров

Одраната кожа от косматия дивеч трябва да се почисти от останалите по нея мускулни парченца, ципи, мазнини и др. Особено голямо старание трябва да се влага при почистване на кожата на главата. Почистването на месестата част по устните (бърните) на едрите бозайници се прави много прецизно, за да може тънката кожица по устата да остане здрава. Мускулната тъкан се изрязва внимателно. Възглавничките или копитата се почистват също най-старателно. В много случаи въпреки доброто почистване на кожата по нея остава значително количество мазнина. Почистването й е задължително. Добри резултати се получават, ако върху вътрешната страна на разстланата кожа нанесем тънък пласт от кашообразен гипс. Така го оставяме да престои 2-3 дни, през което време гипсът поема мазнината. След това почистваме кожата от гипса. Отстраняваме го лесно чрез разчупване и остъргване със скалпел.
Почистената кожа разстиламе и осоляваме от вътрешната страна с обикновена готварска сол. Дебелината на пласта сол трябва да бъде от 0,5 до 1 см. След осоляването прибираме кожата към средата от крайниците, главата и опашката и накрая двете страни от хълбоците. След това я навиваме на руло, завиваме я в хартия и я оставяме да престои така 4-5 дни.
Осоляването на кожата е задължително условие, ако искаме да я предпазим от загниване. Освен това солта помага косъмът да се заздрави. Прясно одраната кожа е прекрасна среда за развитие на най-различни микроорганизми (гнилостни, плесенни, ферментни). Като осолим кожата, тази среда се променя и се прекратява тяхното развитие. Един съществен показател, че тя е добре осолена е пускането след 4-5 дни на така наречената саламура. Тя се получава от разтопяването на солта под действието на наличната влага в суровата кожа.
След 4-5 дни престояване осолената кожа трябва да се почисти от мездрата (вътрешния пласт на кожата), която сега по-лесно се отделя. Почистването става със скалпел, нож или още по-добре със стъргалка, която можем сами да си направим от дебела ламарина. С него се остъргват всички останали ципи, парченца мускулна тъкан, мазнини и др. Тези остатъци по главата се отстраняват малко по-трудно, затова тяхното почистване става бавно, като се изрязват грижливо дебелите места с нож. Трябва да се помни, че кожата не се мездри по дължина, за да не се разтегне.
Сега вече измездрената кожа следва да се ощави. Ако обаче нямаме възможност да сторим това своевременно, за да запазим кожата, трябва наново да я осолим и съхраним, като я навием на руло по познатия вече начин. Кожата трябва да се държи на такова място, че да не бъде нападната от насекомни. Най-добре е, ако се прибере в шкаф, където е поставен нафталин или дихлорбензол.

 

Инспекторатът на МС иска наказания в Министерството на културата

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 220

4 щама на грипа тази година

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 220

3 януари ще бъде учебен ден в София

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 220

Експерти алармират за криза с тока през зимата

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 220

Инфлацията рязко се ускорява през миналия месец

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 220

Застраховката на такситата поскъпва заради честите инциденти

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 220

Еврокомисията повиши очакванията си за българската икономика

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 220

Стреляха по резиденция на Бенямин Нетаняху

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 220

Тръмп гласи високи мита за Евросъюза

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 220

Гръцката полиция на крак заради демонстрации

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 220

Ново ниво

автор:Ина Михайлова

visibility 1145

/ брой: 220

Това не са услуги

visibility 416

/ брой: 220

Иска ли Зеленски мир

автор:Юри Михалков

visibility 404

/ брой: 220

За лъжите и истините, свързани с „Гунди – легенда за любовта“

visibility 447

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ