03 Юли 2020петък20:25 ч.

Практично

Как храната да е свежа по-дълго

Ключът е в правилната подредба на продуктите в хладилника

/ брой: 137

автор:Альона Нейкова

visibility 1237

Липсата на време много често ни принуждава да пазаруваме повече продукти, отколкото можем да изядем наведнъж или дори в рамките на няколко денонощия. Опасността храната да се развали е правопропорционална на температурите навън. И за да се запази тя възможно по-дълго време свежа и годна за консумация, още преди над два века американецът Оливър Еванс разработва дизайна на хладилна машина, която служи за основа на създадения от Джейкъб Пъркинс през 1834 г. първи персонален хладилник. Именно този уред, без който днес не може да си представим нито едно домакинство, продължава да е незаменим помощник не само за съхраняването на свежестта на плодовете, зеленчуците, месото и яйцата, но и за улесняването на всекидневието ни като цяло.

Важно е да не забравяме, че хладилникът не е универсален склад, в който може да сложим всичко и единствената ни грижа е ограниченото място. Както навсякъде, и тук трябва да има ред и да се спазват определени правила.

Най-напред добре е да изясним кои храни не бива да са в хладилника. Според скорошно проучване, ако сложим в него домати, гените, отговорни за вкуса им, се изключват и спират да произвеждат ароматни съединения. По същата причина не бива да се държат на студено картофите, авокадото, лукът и чесънът, както и ябълките. Вместо да запълвате с тях най-долните рафтове на хладилника, експерти съветват смело да ги приберете в кошница и да я сложите в някой от шкафовете на кухнята. Същото се отнася за хляба, олиото, както и за воднистите плодове като дини и пъпеши. Всъщност, ако се колебаете, спомнете си дали в магазина, откъдето пазарувате, ги слагат на студено.

Много е важно останалата храна да бъде разпределена правилно в хладилника. Специалисти препоръчват това да се направи веднага след като се приберете с покупки. И не иде реч за фън шуй или друга специална организация на подредба. Не е нужно всичко да е като в музей. Но съществуват доста лесни стъпки, способни да дадат яснота за това как точно работи хладилникът ви, което улеснява и разбирането за максималното възползване от неговите функции.

На най-долния рафт задължително се поставят продуктите от месо и риба. Важно е това да се прави, тъй като именно така при евентуалното изтичане на някои вътрешни сокове те няма да засегнат останалите храни в хладилника.

Много важни особености са присъщи за определени плодове и зеленчуци. Едни от тях имат нужда от повече влага, докато за другите е точно обратното. Например ягодите трябва да са в по-суха среда, защото в противен случай има голяма вероятност да мухлясат изключително бързо. А най-подходящото място за всички сосове или меките и твърди сирена е на вратата на хладилника. За яйцата май дори не е необходимо и да се споменава.

Оптималната температура в него е 4 градуса по Целзий. Многократното отваряне на вратата и по-дългото й задържане променя доста бързо цялостната атмосфера в уреда, където всичко трябва да си има място. И ако продължавате да си задавате въпроса - има ли значение как са подредени продуктите в хладилника, отговорът е категоричен: да. И това не е самоцелно или за постигане на пълно съответствие с най-модерните стандарти. Прави се най-вече за да могат хората да са сигурни, че в него няма нищо, което да остане незабелязано и да се развали, преди да са успели да му се насладят.

Понякога не си даваме сметка колко време се спестява от една на пръв поглед незабележима хитрина, каквато се крие в прозрачните контейнери. Именно благодарение на тях не се налага да се чудим какво точно и къде сме прибрали, докато се опитваме да ги видим или да се сетим за местоположението им.

Вследствие на неправилното съхранение на яйцата, плодовете, зеленчуците, месото, рибата и сирената хората често изхвърлят голяма част от закупеното. А това неоправдано хаби както ресурси, така и средства. Съществува обаче доста лесен начин подобна ситуация да бъде избегната.

Когато вече сте организирали хладилника си и виждате къде стои всичко в него, най-важното е да не купувате прекалено много храна от супермаркета. Сред основните препоръки за контролиране на покупките е създаването и най-вече стриктното спазване на списък за пазаруване, т. нар. шопинг лист. И в днешно време няма да учудите никого, ако забравите за тефтери и химикалки, а вместо това си изтеглите приложение за смартфон, което е изключително удобно и напоследък се предлага от уеб сайтовете на самите магазини и вериги.

В сезона на отпуските е хубаво да има и бонус - дори когато той се изразява в обикновен съвет. Когато знаете, че ще пътувате и ще отсъствате по-дълъг период от време, не изпразвайте хладилника си напълно, както са ви препоръчвали досега. По този начин се нарушава балансът на охлаждане в уреда. От друга страна обаче, не е добре в него да се оставя каквато и да било храна или продукти. Но пък може да го запълните с бутилки вода. Така се пести и ток, защото охлаждането им не изисква кой знае какви ресурси. А хладилници от по-ново поколение просто се оставят в режим "Ваканция"...

Изхвърлете опаковките

Дори и да не обръщаме достатъчно внимание на една от най-тъмните и ледовити зони в хладилника, каквато е фризерът, необходимо е да помним какво слагаме вътре. А и редът в тези удобни и компактни чекмеджета също е от голямо значение за качеството на продуктите, които съхраняваме. Експертите настояват всичко да е в отделен контейнер. Като за месните продукти е от огромно значение да не остават в хартиените и найлоновите опаковки, защото това може силно да повлияе на издръжливостта им.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 459

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 436

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1040

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ