27 Март 2023понеделник07:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Как да помогнем на пострадалите от земетресението в Турция?

автор:Дума

visibility 228

Ден след опустошителното земетресение в Турция и Сирия продължават усилията на международните екипи за спасяване на хора, останали под разрушените сгради, информира БНТ. България е сред първите страни, които изпратиха помощ и спасителни екипи. В момента текат няколко благотворителни кампании, които събират помощи за пострадалите при земестресението.

От днес БЧК започна набиране на материални дарения за Турция и Сирия. В момента най-неотложни са нуждите от:

  • нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки;

  • ново спално бельо;

  • нови топли завивки;

  • хигиенни материали (за лична хигиена).

От БЧК се обръщат се с молба за съпричастност и към българските фирми-производители, като ги призовават да подкрепят кампанията и със семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии.

Даренията за София ще се приемат в 9-та Районна служба на Главна дирекция "Пожарна блезопасност и защита на населението" – ж.к. "Люлин" 10, бул. "Д-р Петър Дертлиев" 1989

  • днес от 15:00 ч. до 18:00 ч.

  • в следващите дни от 9:00 ч. до 18:00 ч., както и в областните организации на БЧК.

От БЧК напомнят, че всички дарения ще бъдат директно транспортирани за пострадалите райони и следва да отговарят на санитарно-хигиенните изисквания.

Освен материални дарения БЧК още вчера започна и кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция.

Може да дарите на следната банкова сметка:

Уникредит Булбанк АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
или SMS на 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори.

В кампанията по набиране на средства в помощ на пострадалите се включва и Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България. Дарения може да направите и на касите по Районните мюфтийства в страната, както и по банковата сметката на Мюсюлманското изповедание:

ТЪРГОВСКА БАНКА Д АД ГР.СОФИЯ
IBAN: BG15DEMI92401000232957
BIC: DEMIBGSF DEMIBGSF /като посочите целта на дарението/

Лазар Радков, известен с кампаниите си "Капачки за бъдеще", с помощта на доброволци също събира помощи за пострадалите при опустошителното земетресение. За няколко часа той е успял да намери четири пътнически и един товарен бус, с които днес 24 обучени спасители заминават, за да помагат. Заедно с www.kauzi.bg набират дарения:

+ одеала
+ спални чували
+ шалтета
+ палатки
+ спасително термо фолио
+ походни легла
+ възглавници
+ чаршави
+ джобни печки
+ hand warmer-и
+ печки за палатки
+ малки генератори
+ памперси
+ превръзки
+ батериите
+ фенери

Манол Пейков също реагира с кампания. Може да изпратите пари с ясно обозначение за Турция.

IBAN: BG39DEMI92405000305527
Търговска банка Д АД
BIC: DEMIBGSF
Титуляр: Манол Костадинов Пейков

Можете да ползвате и PayPal: manolpeykov@yahoo.com

И от фондация "Гората.бг" събират средства с цел помощ на пострадалите. Приоритетно осигуряват най-нужното - одеяла, дъждобрани, храна, медицински материали, подкрепа за деца и нужното за спасителните екипи в това число и българските. Целта е още до 24 часа да бъдат изпратени първите помощи.

Можете да дарите тук:

Фондация "Гората.бг"
IBAN: BG74RZBB91551011840078
Основание: Земетресение

Помощ на хората в Турция оказват и от Националната асоциация на доброволците в България. Екипът, който е изпратен в южната ни съседка, се състои от 20 обучени и готови специалисти за издирване и спасяване и оказване на първа помощ. От асоциацията имат спешна нужда от средства, за да осигурят гориво, консумативи, медикаменти и други неща от първа необходимост, с които доброволците да бъдат по-ефективни на терен. Очаква се екипът да остане там поне една седмица.

Можете да дарите с превод по банковата сметка на Сдружение "Национална асоциация на доброволците в Република България“:

Уникредит Булбанк АД;
IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11;
BIC: UNCRBGSF

Всички дарения към Национална мрежа за децата до края на февруари ще бъдат в помощ на пострадалите деца в община Arsuz, с директното партньорство на ECPAT International, които в момента им оказват хуманитарна помощ.

Фондация BCause в помощ на благотворителността набира средства в Плаформата.бг, като първоначалната цел на кампанията е да подкрепи българските доброволни отряди, които помагат на място. Фондацията работи с три местни организации.КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 663

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 591

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1157

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 660

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1357

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 977

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ