19 Май 2024неделя10:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кафето и шоколадът може да изчезнат

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 32

Милиони жители на планетата се събуждат сутрин с мисълта за чаша кафе, а още толкова обичат да си хапват шоколад със и без повод. Група климатолози обаче предупреждава, че тези удоволствия може да останат в миналото, защото глобалното затопляне заплашва световните запаси от зърната, от които се приготвя горещата напитка и вкусното лакомство.
Причината е, че ободряващото растение вирее при много тесен диапазон в температурите, а при днешните промени в климата те ще се повишат прекалено много. Учените смятат, че очакващите се силни дъждове, продължителни периоди на суша и увеличената популация на насекоми в тропическите области ще окажат разрушително действие върху плантациите с кафе.
Мисълта, че ще започваме деня си без ободрителната чаша, може да накара човечеството да сложи спирачка на безогледното съсипване на природата.
Това е вторият път, когато учените алармират, че промените в климата заплашват любими продукти. Преди няколко седмици изследователи заявиха, че през 2050 г. ще бъде прекалено горещо, за да се отглежда какао. Така че един ден човечеството може да остане и без шоколад.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1108

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1215

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1082

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1299

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1243

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ