Кафето и шоколадът може да изчезнат
/ брой: 2
Милиони жители на планетата се събуждат сутрин с мисълта за чаша кафе, а още толкова обичат да си хапват шоколад със и без повод. Група климатолози обаче предупреждава, че тези удоволствия може да останат в миналото, защото глобалното затопляне заплашва световните запаси от зърната, от които се приготвя горещата напитка и вкусното лакомство.
Причината е, че ободряващото растение вирее при много тесен диапазон в температурите, а при днешните промени в климата те ще се повишат прекалено много. Учените смятат, че очакващите се силни дъждове, продължителни периоди на суша и увеличената популация на насекоми в тропическите области ще окажат разрушително действие върху плантациите с кафе.
Мисълта, че ще започваме деня си без ободрителната чаша, може да накара човечеството да сложи спирачка на безогледното съсипване на природата.
Това е вторият път, когато учените алармират, че промените в климата заплашват любими продукти. Преди няколко седмици изследователи заявиха, че през 2050 г. ще бъде прекалено горещо, за да се отглежда какао. Така че един ден човечеството може да остане и без шоколад.