29 Март 2020неделя02:20 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Кабинетът се сдърпа за закона за етажната собственост

Всеки "етажен" собственик ще плаща поне 2.40 лв. месечно за издръжка на сградата

/ брой: 299

автор:Веселка Венкова

visibility 1300

Министър Аню Ангелов отказал да се съгласи с подготвяните промени в Закона за управление на етажната собственост на правителственото заседание вчера. Ангелов се възмутил как хвърчащи бележки, разлепени из входовете, можели да се смятат за официално уведомление при събиране на собствениците с цел разпореждане с имоти. "Съображения" изказали и други членове на кабинета и проектът останал "приет на вносител".
Промените целят чрез "прецизиране на отделни текстове да се постигне непротиворечивото прилагане, както и да се опростят процедурите, предвидени в закона". Основните изменения, залегнали в законопроекта, са свързани с даването на еднакви права на ползвателите в сграда в режим на етажна собственост и на собствениците на самостоятелни обекти. Трябвало да се прецизират и текстовете относно съдържанието на книгата на собствениците и на възможностите за приемане на решения от общото събрание.
Предвижда се разширяване на кръга от лица, които могат да бъдат избирани за членове на управителния и на контролния съвет. Занапред това може да са и посочени от собственика лица, живеещи в етажната собственост и надлежно регистрирани в книгата на собствениците.
За стимулиране на дейности по обновяване на сградите занапред ще се допуска да могат да бъдат създавани и сдружения на собствениците, представляващи не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части от етажната собственост. В този случай сдружението може да излъчи представител, който да участва в общото събрание на собствениците.
Промените предвиждат намаляване на обема от информация за сградата, която следва да се представи в общината или района. Преформулирани са и текстове, отнасящи се до заплащане на разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата, като се предвижда всеки месец да се събират суми, не по-малки от 1% от минималната работна заплата за страната, което ще рече 2.40 лв. Въвеждането на такова задължение ще гарантира поне минимални средства за поддръжка на сградата.
През февруари НС направи първото изменение на Закона за управление на етажната собственост, с което бяха удължени сроковете за свикване на общо събрание и за вписване в книгата за собствениците, както и за подаването на заявление за вписване на етажната собственост в регистъра.
 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ