29 Септември 2020вторник00:40 ч.

Красимир Каракачанов видимо бе доволен от развоя на събитията

Кабинетът поиска F-16 на неясна цена

Въпреки предупрежденията на БСП, МС очаква парламентът да му разреши "да се отклони" от вече гласуваното решение

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 1702

При пълна липса на конкретни финансови параметри и начин на разплащане кабинетът се заинати и реши да преговаря само със САЩ за доставка на нови изтребители за ВВС. На вчерашното заседание на Министерския съвет, макар да не бе разписана в предварителния дневен ред, като точка в програмата попадна и докладът на военно-политическата група, която предлага България да приеме офертата за закупуване на F-16.

На брифинг след заседанието на МС вицепремиерът Красимир Каракачанов опита да се измъкнe от въпросите за крайната цена, която предлагат САЩ. Никой не може да каже каква ще бъде схемата на плащане, преди да се водят преговори, заяви той. По думите му разсроченото плащане е препоръчителен вариант. "Въпросите са сериозни и стоят на нашето внимание. Едно е да платиш 1,5 млрд. разсрочено и наведнъж", заяви той и добави, че било рано да се коментират тези неща.

"Не мога да кажа каква ще е цената. Но офертата на САЩ надхвърляше цената, която е заложена в актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", с допълнителните разходи, които трябваше да се направят за закупуване на въоръжение и оборудване. За оборудването, благодарение на нашите летци в "Граф Игнатиево", знаем колко ще струва, но за въоръжението се предполага, тъй като това е по отделен договор", оправда се вицепремиерът.

Въпреки неяснотите по финансовите параметри и щенията на САЩ, Какарачанов обяви, че след като НС даде мандат на правителството да преговаря със САЩ, разговорите с Швеция и Италия приключват. Кабинетът е решил те да бъдат уведомени за това веднага след решението на парламента.

Предупрежденията на БСП, че кабинетът се гласи да предложи на парламента да му разреши нарушение на вече гласувани разпоредби, се сбъднаха. "Правителството иска проектът за международен договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект на инвестиционен разход в нов тип боен самолет", гласи текст, приет на вчерашното заседание на МС. По този начин ГЕРБ и коалиционните им партньори си уреждат заобикалянето на вече закованите финансови параметри за новите машини, както и утвърдените от Народното събрание условия.

МС отправя и искане да получи мандат за преговори със САЩ за придобиване на бойни самолети. Настоява още депутатите да приемат доклада на кабинета за изтребителите и да го опълномощят да подготви проект за международен договор. В организацията по преговорите МС предлага да бъдат ангажирани 4 министри - на МВР, икономическият, военният и финансовият.

Каракачанов заяви, че ако НС не им даде правомощия, правителството щяло да се съобрази.

За подкрепа в МС бяха привикани началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал майор Цанко Стойков.

РЗИ налага глоби за неносене на маски на Конгреса на БСП

автор:Дума

visibility 63

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 184

Борисов пак се похвали с новия храм в Ловеч

автор:Ростислава Иванова

visibility 125

/ брой: 184

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 184

Приходите от тол системата са наполовина

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 184

Германия иска да ускори спирането на еврофондове

автор:Дума

visibility 69

Интензивни сражения за Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 184

Китай ограничи консул на САЩ

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 184

Помпео преговаря в Атина

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 184

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 281

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 393

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ