09 Април 2020четвъртък11:09 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Красимир Каракачанов видимо бе доволен от развоя на събитията

Кабинетът поиска F-16 на неясна цена

Въпреки предупрежденията на БСП, МС очаква парламентът да му разреши "да се отклони" от вече гласуваното решение

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 1553

При пълна липса на конкретни финансови параметри и начин на разплащане кабинетът се заинати и реши да преговаря само със САЩ за доставка на нови изтребители за ВВС. На вчерашното заседание на Министерския съвет, макар да не бе разписана в предварителния дневен ред, като точка в програмата попадна и докладът на военно-политическата група, която предлага България да приеме офертата за закупуване на F-16.

На брифинг след заседанието на МС вицепремиерът Красимир Каракачанов опита да се измъкнe от въпросите за крайната цена, която предлагат САЩ. Никой не може да каже каква ще бъде схемата на плащане, преди да се водят преговори, заяви той. По думите му разсроченото плащане е препоръчителен вариант. "Въпросите са сериозни и стоят на нашето внимание. Едно е да платиш 1,5 млрд. разсрочено и наведнъж", заяви той и добави, че било рано да се коментират тези неща.

"Не мога да кажа каква ще е цената. Но офертата на САЩ надхвърляше цената, която е заложена в актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", с допълнителните разходи, които трябваше да се направят за закупуване на въоръжение и оборудване. За оборудването, благодарение на нашите летци в "Граф Игнатиево", знаем колко ще струва, но за въоръжението се предполага, тъй като това е по отделен договор", оправда се вицепремиерът.

Въпреки неяснотите по финансовите параметри и щенията на САЩ, Какарачанов обяви, че след като НС даде мандат на правителството да преговаря със САЩ, разговорите с Швеция и Италия приключват. Кабинетът е решил те да бъдат уведомени за това веднага след решението на парламента.

Предупрежденията на БСП, че кабинетът се гласи да предложи на парламента да му разреши нарушение на вече гласувани разпоредби, се сбъднаха. "Правителството иска проектът за международен договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект на инвестиционен разход в нов тип боен самолет", гласи текст, приет на вчерашното заседание на МС. По този начин ГЕРБ и коалиционните им партньори си уреждат заобикалянето на вече закованите финансови параметри за новите машини, както и утвърдените от Народното събрание условия.

МС отправя и искане да получи мандат за преговори със САЩ за придобиване на бойни самолети. Настоява още депутатите да приемат доклада на кабинета за изтребителите и да го опълномощят да подготви проект за международен договор. В организацията по преговорите МС предлага да бъдат ангажирани 4 министри - на МВР, икономическият, военният и финансовият.

Каракачанов заяви, че ако НС не им даде правомощия, правителството щяло да се съобрази.

За подкрепа в МС бяха привикани началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал майор Цанко Стойков.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 68

Трезорите предлагат кредитна ваканция до 6 месеца

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 68

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 600

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 185

/ брой: 68

Датата

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ