01 Март 2021понеделник19:49 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Жители от Пернишко протестираха с легени, халати и празни туби за вода пред Министерството на околната среда и водите. Участниците във флашмоба обърнаха внимание, че отговорността за водната криза трябва да бъде понесена от Нено Димов и Петя Аврамова

Кабинетът отпуска над 5,2 млн. лв. за водната криза в Перник

/ брой: 244

автор:Ростислава Иванова

visibility 516

Правителството отпуска над 5,2 млн. лв. за пакет спешни мерки за решаване на водната криза в Перник, съобщи след заседанието на Министерския съвет регионалната министърка Петя Аврамова. 340 хил. лв. са за доставянето на вода от карстови пещерни езера. По думите й подземните води могат да осигурят между 300 и 700 литра вода в секунда. По споразумение между МРРБ и община Перник ще бъдат отпуснати 1,89 млн. лв. за изграждане на 6 километра тръбопроводи от село Чуйпетлово до язовир "Студена", през които ще се осигури допълнителен приток на вода. Министърката очаква това да стане до 20 дни. Близо 3 млн. лв. ще отидат за ремонт на пречиствателната станция в Перник, за да може и "мъртвата точка" на "язовир "Студена" да се ползва за питейни нужди, обясни Аврамова. Ако бъде обявено бедствие в Перник, процедурите по тези проекти ще са кратки и ще се изпълнят много бързо, увери екоминистърът Нено Димов.

Екипи на ВиК от страната ще се включат в отстраняване на авариите по водопреносната мрежа в Перник. "Софийска вода" и ВиК в Перник започнаха и подмяната на повредения спирателен кран, водоснабдяващ градската промишлена зона. 

Междувременно кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че водата от целия Владайски канал ще бъде насочена към язовир "Студена". Ще бъде изградено и съоръжение във водосборната зона, което ще доведе до увеличаване на потока вода към язовира. Очаква се утре в Перник да бъде обявено бедствено положение, за да се ускорят аварийните дейности. 

Заради спешните аварийни ремонти перничани вчера нямаха вода от 6 до 21 ч., но днес ще бъдат компенсирани с вода през целия ден.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ