26 Септември 2020събота05:21 ч.

Братята Милтон и Янаки Манаки

Изложба за братя Манаки в Пловдив

50 фотографии разказват за техния живот и творчество

/ брой: 152

автор:Дума

visibility 319

Изложбата "Манаки - история в снимки", която включва над 50 фотографии, представящи двамата значими автори, работили в началото на ХХ век, е подредена до декември т.г. в Музеен център за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" 14, научи ДУМА от Пламен Четелязов - уредник връзки с обществеността и експерт-дигитализация на Регионалния исторически музей в Пловдив.

За това колко високо са ценени братята Милтон и Янаки Манаки свидетелства фактът, че те са били официални фотографи към двора на румънския крал Карол I (1906), на султана на Османската империя Мехмед V (1911) и на сръбския крал Александър I Караджорджевич (1929).

Тяхното фотографско творчество може да се раздели на два периода - времето, което прекарват в Янина (Гърция) и в Битоля (Северна Македония). Запазени са 18 513 техни негатива, включително 7115 стъклени плаки.

Янаки живее три години в Пловдив (1916-1919). През февруари 1916 г. е осъден за незаконно притежаване на оръжие и шпионаж. Милтон успява да смекчи присъдата и тя е заменена с депортиране в Пловдив. Причина за ареста са оръжия, намерени в ателието, които Милтон е прибрал след оттеглянето на сръбската армия, за да ги ползват като реквизит. След пристигането си в Пловдив Янаки е под полицейско наблюдение, но се сприятелява с пловдивския фотограф Русейски и започва да работи в неговото студио. От този период са запазени 103 стъклени плаки, между които много автопортрети.

Изложбата е резултат от 15-годишното проучване на архива на братя Манаки от Роберт Янкулоски. Чрез новите дигитални технологии изложбените копия разкриват цялото богатство от тонове и детайли, запазени върху стъклените плаки.

Кураторът на изложбата Роберт Янкулоски е роден през 1969 г. в Прилеп, Република Северна Македония. Завършва Факултета по драматично изкуство в Скопие, специалност "Кино". През 2000 г. става основател на Македонския център за фотография. От 2014 г. е декан на Факултета за филмово изкуство в Университета за аудио-визуални изкуства, където преподава фотография. Той е режисьор и сценарист на документалния филм "Манаки - история в снимки", който ще бъде показан в Пловдив през есента на 2020 г.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ