19 Септември 2020събота19:59 ч.

Изложба "Еврото" гостува в София

Пътуващата експозиция, посетена от над 100 000 души от цяла Европа, може да се види в БНБ до 20 ноември

/ брой: 221

автор:Дума

visibility 1

Българската народна банка (БНБ) стана домакин на пътуваща изложба, посветена на единната европейска валута. Експозицията може да се разгледа в Паричния салон до 20 ноември - всеки работен ден от 9 до 16 ч., а през уикенда вратите за посетители ще са отворени от 10 до 17 ч.

 

Макар че за еврото се говори всеки ден, хората все още не са запознати с особеностите му. Целта на изложбата "Еврото", организирана за първи път в България от Европейската централна банка и БНБ, е да насърчи хората да се вгледат по нов начин в единната европейска валута.

 

Изложбата на пл. "Княз Александър I" 1 е предназначена за всички граждани, входът е свободен. Насочена е по-специално към така нареченото европоколение - деца на възраст между 8 и 12 години. Експозицията бе посетена от над 100 000 души от цяла Европа - от Талин до Рим, Берлин и Париж. София е поредната столица домакин на изложбата.

 

Организирана във формата на игри и интерактивни презентации, експозицията приканва посетителите да научат повече за еврото в 5 тематични области: банкноти, монети, защитни елементи, история на парите и детски кът. В изложбата са включени видеоигри, филми и уникални експонати, свързани с производството на пари например холограма от банкнотата от 50 евро, възпроизведена в гигантски размер. Три видеоигри дават възможност на посетителите да се потопят във вълшебния свят на 7 банкноти (от 5 до 500 евро), да проверят познанията си за Европа, като свържат националните символи върху евромонетите със съответните държави, които ги емитират, или да се запознаят със защитните елементи, съединявайки "накъсана" банкнота. С помощта на интерактивни средства любознателните ще се научат как да разпознават защитните елементи, за да могат лесно да проверят дали една банкнота е истинска. Ще се раздават безплатни справочници с описанието на защитните елементи.

 

Малките посетители на изложбата могат да проследят историята на полицейско разследване, написана от деца от над 10 европейски държави. С помощта на интерактивните табла възрастните ще имат шанса да сравняват истински и фалшиви банкноти или да разпознават от кои държави на еврозоната са представените монети. Могат също така да се опитат да вдигнат тежест, равна на тази на златно кюлче.

 

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 0

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 44

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 65

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 152

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 835

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 414

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 761

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ