09 Декември 2019понеделник17:37 ч.

Излишни вълнения

/ брой: 218

автор:Евгени Гаврилов

visibility 451

Две са темите, които предизвикват особено вълнение у Борисов. Това са магистралите и газовите връзки за диверсификация на доставките. Говоренето Му за тях обичайно е съпътствано и от куп "бисери". Оня ден бяхме осветлени, че "газът е суровина, която не може нито в чанта, нито в сак, нито в джобове да се пренася. За нея трябват газопроводи". А в изблик на самоопиянение посланикът на САЩ у нас почти бе задушена в мечешката Му прегръдка. Едва ли има друг сектор, като енергетиката, който така да е обвързан с геополитиката. Основният проблем у нас обаче е политизацията на отрасъла. Зад приказките за сигурност и диверсификация на доставките, и за енергийна независимост всъщност прозира истинската цел на тази политика - ограничаване на достъпа на руска суровина до европейските пазари.  

Явно някой имаше излишни 50 млн. евро да ги зарови по дъното на р. Дунав преди 3 години, правейки газова връзка с Румъния, която впоследствие бе отнесена от течението на реката. Тази тръба е суха, защото няма откъде да дойде горивото. А там няма и компресорни станции, които да тласкат газа към България. Сега ще се свързваме и с Комотини срещу половин милиард лв., въпреки че връзка с Гърция има. Но какво тук значат някакви милиони, когато експресно трябва да се осигури трасе до България за американски втечнен газ.

Ако Борисов наистина искаше да диверсифицира доставките, можеше вече да го е направил. Идеята за газови връзки със съседните страни беше актуална през 2009 г., когато седна в премиерското кресло, а алтернативното на руското гориво трябваше да потече до 2013 г. Десет години по-късно е готова само тръбата до Румъния, за която вече стана дума. След официална първа копка и куп приказки гръцка връзка вероятно ще има, но това не означава и реален ефект, тъй като може да се повтори румънският сценарий. А и връзката със Сърбия е в бъдеще време, въпреки напъните около "Турски поток". Затова вълненията може да се окажат излишни.

Радев: Езикът е най-силното „оръжие“ на дипломата

автор:Дума

visibility 22

Източиха 35 литра гориво от влакови цистерни в Белозем

автор:Дума

visibility 62

Изпратихме Кралицата на комедията

автор:Дума

visibility 82

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 50

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 236

По-високи такси за обслужване на гише

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 236

Данъчните си търсят 15 млн. лв. от заведения в София

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 236

68% от французите са против пенсионната реформа на Макрон

автор:Дума

visibility 1

600 км задръствания заради стачката във Франция

автор:Дума

visibility 48

Нобелови лауреати с общ призив за климата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 236

Атина и Анкара се скараха за газа

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 236

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 237

/ брой: 236

СДС се хвали с разрухата

автор:Юри Михалков

visibility 366

/ брой: 236

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ