05 Август 2021четвъртък09:25 ч.

Изкуството на Иван Додов в новооткритата галерия "Absinthe"

/ брой: 258

автор:Дума

visibility 5

В София бе открита нова галерия - "Absinthe". Замислена като център на акварелното изкуство, в своята първа експозиция тя показва картините на художника Иван Додов - един от най-добрите ни акварелисти. В самото заглавие на галерията има скрито предизвикателство към зрителите и почитателите на акварела. Знае се, че абсентът е дяволски горчива напитка, която са опитвали много знаменити творчески личности и сред тях Едуард Мане, Едгар Алън По, Ван Гог и много други. Магията на питието (в галерията ще се предлага вино), съчетана с очарованието на акварела, ще създава неповторима атмосфера.
Майстор на тази нелека живописна техника, Иван Додов работи с нея повече от двадесет години. Умението да претворява различни състояния на природата, усетът му към нея придава на творбите му особено очарование. Затова и пейзажът най-силно го привлича. Послания към зрителите, картините му ни подсещат да обичаме природата, да живеем в хармония с нея, да сме благодарни, че я има. Като я рисува, той ни доближава до своите, понякога неразгадаеми усещания и душевни настроения.
Обект на произведенията му са различните сезони на годината. Както в есента, така и в зимата, пролетта и лятото той намира характерното, като включва светлината навсякъде в творбите си. Небето в картините на Иван Додов е в съзвучие с цялото настроение на произведенията - небе с облаци, светлини, отблясъци, небе пред буря и дъжд или обляно в слънчева светлина. И  планините, морето, пристанищата, кейовете, лодките, малките градчета, старите селски къщи и местата, обвеяни с носталгия по нещо отминало, са интересни за художника. 
Колоритът в творбите на Иван Додов е със сила и значение, които правят работите му още по-изразителни. Авторът работи в трудната и уникална техника "ала прима" или "мокро в мокро", която е както предизвикателство, така и възможност за него. Тя изисква изключително майсторство, тъй като работата става едва ли не на един дъх, а нарисуваното върху листа е почти невъзможно да се променя.
Иван Додов има множество самостоятелни изложби у нас и по света. Специализира във Франция и в Австрия. Негови картини притежават частни колекции в България, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Франция и т.н. Той непрекъснато се интересува от това, което правят най-добрите акварелисти в света. Така, като редовно "сверява часовника си", художникът създава изкуство, което вълнува и е близко до душата и сърцето на зрителя.              
 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 365

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 221

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ