04 Август 2020вторник11:39 ч.

Изкуствен интелект ще замести Бетовен

Незавършената Десета симфония на великия композитор ще бъде дописана от компютърен алгоритъм, а световната й премиера ще е в Бон догодина

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 427

Специалисти от Залцбургския институт "Елиът и Херберт фон Караян" започват да пишат компютърен алгоритъм за изкуствен интелект, с помощта на който да бъде завършена Десета симфония на Лудвиг ван Бетовен. Световната премиера на произведението ще е в Бон през 2020 г. - по време на празниците по случай 250-годишнината от рождението на великия композитор.

Върху проекта вече няколко месеца работи международен творчески екип от композитори, музиковеди и специалисти по информатика. Заложени са спецификите на музиката, създавана от Бетовен, за да бъдат възстановени с по-висока достоверност пропуснатите откъси от недовършената симфония, отбелязва неделното издание на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

"Все още не се знае какво ще се получи", сподели директорът на института "Караян" Матиас Рьодер. Според него засега ИИ е като малко дете, което изследва света на Бетовен.

Германският композитор започва да пише своята Десета симфония още преди да завърши Деветата. По обичайния си маниер нахвърля записките си за нея в различни работни тетрадки. Известни са над 50 отделни откъса от Десетата симфония, в които няма повече от 30 непрекъснати такта. Специалистите обаче смятат, че те дават достатъчна яснота за намеренията на композитора.

През 80-те години на миналия век английският композитор Бари Купър е направил опит да възстанови недовършената симфония, но неговият вариант е бил приет скептично от музикалните специалисти.

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 62

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 147

Земевладелците: Нов налог за земята може да доведе до фалити

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 336

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 341

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ