Изхвърляме 140 000 тона годна храна годишно
/ брой: 33
Средно по 140 000 тона годна за консумация храна се изхвърля годишно в България. В същото време всеки пети българин живее под прага на бедността и първото, от което се лишава, е разнообразната и пълноценна храна. Това коментира пред Дарик изпълнителният директор на Българската хранителна банка Мая Калчева.
Както стана известно, една от предложените промени в Закона за храните е да се забрани на търговските вериги и ресторантите да изхвърлят хранителни продукти в контейнерите за смет. По този начин на бизнеса се дават два варианта за действие: или да дарят храната и така да осигурят топъл обяд на хората в нужда, или да предадат стоките на екарисаж за унищожение. Основната пречка обаче за първия вариант е родното законодателство, което не освобождава дарените храни от ДДС.
Една от основните причини да се изхвърля храна, вместо да бъде дарена за социалните кухни или домовете за сираци, е политиката на финансовото министерство, което отказва да премахне облагането с ДДС на дарените стоки. От финансовото министерство отговориха, че на този етап законодателството не позволява да отпадне облагането на даренията с ДДС. От финансовото министерство изразиха опасения от злоупотреби с ДДС, ако се премахне данъкът върху дарените храни.