04 Юли 2020събота05:43 ч.

Организации:

Изборният кодекс се превърна в машина за нарушения

Изборите, които отминаха, са морално нелегитимни, заяви Борислав Цеков

/ брой: 291

автор:Павлета Давидова

visibility 852

Машина, подпомагаща извършването на нарушения или дори престъпления - това бе определението за Изборния кодекс, около което се обединиха участниците в конференцията "Избори 2011 в България - дефектите на демокрацията", организирана от Института за социална интеграция и Института за модерна политика. Създадоха се и наченки на изборна мафия и организирана машина за прикриване на извършените нарушения, заяви буквално Борислав Цеков от ИМП. Той добави, че МВР е било основен играч, но не като гарант за честни избори и спокойствие на гражданите, а за да осигури победа за управляващото мнозинство.

Цеков бе категоричен, че изборите за местна и президентска власт са морално нелегитимни. В Бразилия при милиони гласоподаватели само 6 бюлетини бяха недействителни, а при нас те се равняват на бройката на трета политическа сила, алармира той.

Председателката на ИСИ Катя Колева изрази съжаление, че от всички парламентарни партии на дискусията се явиха само представители на Коалиция за България и ДПС. Тези, от които основно зависи промяната в изборното законодателство, нямат желание за диалог, констатира тя.

"Факт е, че имаме лош закон, умишлено създадени затруднения, купени гласове, съзнателно създаден хаос в деня на изборите, манипулирани резултати и нарушения", категоричен бе Ангел Найденов от БСП. Той определи кодекса като пълен провал. Според депутата от ДПС Хамид Хамид всички български граждани са видяли нарушенията по изборите, но страхът им е попречил да реагират. Това не са нарушения, това са си престъпления, заяви той. Към думите му се присъедини и евродепутатът Метин Казак, който коментира, че забранителните списъци са били самоцел на управляващите. Митът за автобусите, които печелят избори, бе разбит въпреки опитите на управляващите да ограничат правото на глас на хиляди граждани, добави той.

 Безброй неуредици белязаха вота

 Освен забранителните списъци и лошата изборна организация, хората в неравностойно положение също пострадаха от неуредиците, отбеляза Вероника Делибалтова от ИСИ. Тя припомни, че информационната кампания за подаването на заявления за подвижните секции тръгна едва след като изтече срокът за това.

Към забележката й, че наши съграждани в чужбина не получиха разрешение за свои секции, се присъедини евродепутатът Кристиан Вигенин. "Да не забравяме, че половината ни посланици бяха отзовани, на тяхно място са временно изпълняващи, назначени от Николай Младенов. Може би не са имали време да подготвят изборите, може и нарочно да е било", коментира той. От ИСИ искат законодателни промени за гласуването в чужбина, съставянето на избирателните списъци, вземането на решения в избирателните комисии, купуването на гласове, съхраняването и транспортирането на изборните книжа. Ивилина Алексиева от ИМП обобщи нарушенията като политическа и некомпетентна избирателна администрация, стотици технически грешки в изборните книжа, късна разяснителна кампания, закрити заседания на ЦИК и липса на яснота около взетите от комисията решения. Сред нарушенията са и прозрачните бюлетини и липсата на адекватна борба с продажбата на гласове.

 Българската демокрация е на 52 място

 България e на 52 място по индекс на декомрацията в излязлата преди дни класация на Economist Intelligence Unit за 2011 г., припомни вчера Антоанета Цонева. Положението в страната е определено като "проблемна демокрация" с индекс 6.78 при 10 максимален резултат, допълни Борислав Цеков. И двамата бяха категорични, че изборите са допринесли за позицията ни. "От 48 до 54 място освен нас са Латвия, Мексико, Алжир, Хърватия и Шри Ланка. Нашият индекс за политическа култура е най-ниският в това обкръжение. Това показва как действа демокрацията, която имаме само на хартия", алармира Цонева.

Опозицията трява да извади представителите си от тази вече компроментирана ЦИК, защото иначе легитимира властта й, смята Цонева. Необходимо е неправителствените наблюдатели да имат достъп до целия изборен процес, а не само в деня на вота. Когато има достатъчно данни, едва тогава ще има качествен анализ и предложения за разрешаването на проблемите, категорични бяха участниците в конференцията.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ