10 Август 2022сряда05:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C. Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C.

Регион Мизия

Разговор

Иван Цаков: БСП трябва да мисли отсега с кого ще управлява

Очакваме финансовата година да приключи положително, нямаме задължения, казва кметът на община Ябланица

/ брой: 246

автор:Петрана Сомлева

visibility 3720

ИВАН РАЙКОВ ЦАКОВ е роден на 3 януари 1948 г. в Ябланица. Завършил е местната гимназия през 1966 г., след това МЕИ-София, специалност "Електроснабдяване на промишлени предприятия". Разпределен е за три години в Циментовия завод в Златна Панега, но там остава 32 години. Започва като енергетик, от 1977 до 1982 г. е главен енергетик на завода, от 1982 г. е технически директор, от 1992 г. до 2004 г. - изпълнителен директор. Работи 2 години в "Дон цимент" в Украйна. През 2007 г. инициативен комитет го издига за кмет на община Ябланица. Женен, има син и дъщеря, две внучки и двама внуци.


"В парламента всеки ден трябва да се пита къде са милиардите, взети от ГЕРБ"

- Г-н Цаков, какви са постиженията и проблемите на община Ябланица?

- Община Ябланица се простира на 204 кв. км площ, жителите й са около 6200. Трети мандат съм кмет и за това време направихме доста неща за нашата община. В Ябланица почти няма неасфалтирана улица. Направихме ремонт на кметството, читалището също беше обновено. Един от големите ни проекти беше пречиствателната станция за отпадни води с 4,4 км довеждащ колектор. Ремонтирахме спортната зала, в която в момента тренират близо 50 деца и юноши. Направихме разширение на детската градина и пълен ремонт. Гимназията, в която учат 450 деца, също е обновена. Ремонтирахме училището в Златна Панега, все още не успяваме да направим това с учебното заведение в Брестница. 

Доста направихме за подмяна на водопроводите. До момента сме подменили към 30 км. Няма режим на водата, освен при аварийни ситуации, свързани най-вече с водопровода за Луковит и за Червен бряг.

Подменихме уличното осветление по селата. Когато станах кмет, навсякъде лампите бяха живачни, т.е. неикономични. Подменихме ги с енергоспестяващи.

На влизане от София в Ябланица всеки може да види три хубави сгради - едната е на фирма "Битолай" за пътни знаци за магистралите. Другите са на фирма за производство на пластмаси, включително детски принадлежности. Предстои пускането й в експлоатация, търсят работници.

- Няма квалифицирани кадри в общината...

- По отношение на кадрите нещата не стоят добре. Няма специалисти, а всяко предприятие се нуждае от такива. Повечето младежи, които учат средно образование, са роми. Срещаме трудности с образователния процес. Има и друг проблем - застаряването на населението. Млади хора няма.

- Как се развива промишлеността на територията на общината?

- На територията на общината е циментовият завод - модерно предприятие, което произвежда един от най-качествените цименти не само в България, но и в Европа. Втори по важност са сладкарските цехове за халва и локуми. Добре работи бетоновият възел. Транспортът е сектор, който се развива. "Мрамор и гранит" работят, но с намален капацитет. Заводът за резервни части в Златна Панега няма поръчки.

Какви са нашите задачи като изпълнителна власт на местно ниво? Да осигурим нормална инфраструктура - ако някой иска да строи - да може да го направи, да има ток, вода, пътища. Това почти навсякъде сме го направили.

- И това помага на района за развитие на туризма.

- Наблизо е Гложенският манастир, който се намира на територията на община Тетевен. Пътят към него отчасти минава през община Ябланица. Дестинацията е прекрасна. От 4 години в района организираме рали, което събира много млади хора. 

- Какво сте заложили в социалната програма на общината?

- В Ябланица има два пенсионерски клуба, които са оборудвани и се ползват безвъзмездно от хората. Пенсионерски клубове има в Златна Панега и в Орешане. Стремим се да заделяме средства от бюджета и да ги поддържаме, тъй като повечето хора са възрастни. В Голяма Брестница също направихме помещение за събирания.

В района няма кой знае каква престъпност. От миналата година в Ябланица навсякъде има видеонаблюдение. Започнахме да правим това и по селата - в Брестница, Златна Панега, Орешане. Вече има и успехи - разкрити престъпления.

За децата, които учат в гимназията в Ябланица, имаме 4 автобуса, които събират учениците от селата и махалите.

Имаме домашен социален патронаж, обслужват се от 80 до 100 човека. Носи се топла храна всеки ден във всички села на общината срещу 40 лв. месечно. Хората са доволни. Имахме проблеми с превоза, но от няколко дни имаме нова кола за разкарване на храната. Назначени са 46 социални работници в общината. Като нищо ще се окажем най-големият работодател. Тези 46 души обслужват около 100 възрастни. 

- Какво не успяхте да довършите от поетите ангажименти?

- Болезнен е въпросът с предоставянето на средства за отделните общини - на заседания на Министерския съвет се предоставят пари на общини, чиито кметове са от ГЕРб и от ДПС. Няма резултат от исканията на кметовете на левицата ощетените общини да бъдат обезщетени.

Няма финансиране за важни проекти, за които имаме разрешение за строеж. Например за проекта за ВиК сектора за подмяна на тръбите. Този проект струва 839 хил. лв. Къде ли не го внесохме, има разрешение за строеж, но ни отговарят - няма финансова възможност, при следващо разглеждане.

Друг пример - училището в Бресница, с много добър учителски състав. Там учат само деца от ромски произход. Трябваше да го ремонтираме - да направим топлоизолация, покрив, защото е строено 1935-1936 г. Проектът е за 609 хил. лв. Има разрешение за строеж, но... Едно читалище остана в Орешане неремонтирано - също няма финансова възможност. Сега кандидатстваме за вертикална планировка за подобрение в детската градина и за подмяна на детските съоръжения за игра. Засега тече оценка, уж е добра, да видим какво ще стане...

- Излиза, че общините не могат да се преборят с тези решения на управляващите? Ако на кметовете се даде повече власт, какво ще стане? Ще могат ли да реализират плановете си?

- Власт и да дадат на кметовете, като няма  финансиране - нищо не може да се направи.

- Значи трябва да се реши въпросът с финансирането на общините?

- Наложително е.

- Как очаквате да приключи финансовата година за община Ябланица?

- Положително, няма нарушения, всичко сме разплатили. Сега основно наблягаме на събираемостта на данъците и таксите, по някои пера сме изпълнили на 90% заложеното. Такса "Битови отпадъци" също е към 85-90%.

- Значи спокойно ще подготвите новия бюджет за догодина?

- За догодина данъци няма да увеличаваме, такса смет остава същата. Фирмата, която ни извозва отпадъците, извозва отпадъците и на Луковит, където е и регионалното депо. Вкарали сме проект в ПУДОС за рекултивация на нашето старо депо, ама и там усещам, че има някакви игри.

- Имат ли достъп до здравеопазване жителите на общината?

- В поликлиниката в Ябланица има двама лекари, които работят на график. Хората ползват болниците в Луковит и Тетевен, понякога в Етрополе. Навремето в Етрополе имаше много хирурзи.

- Догодина предстоят избори за Европейски парламент и за местна власт. Какво очаквате от тях? Ще се кандидатирате ли за четвърти мандат?

- Няма да се кандидатирам, защото на 3 януари ще направя 71 години. Стига толкова. ГЕРБ трудно печелят в Ябланица и пак няма да спечелят.

ГЕРБ взеха 16 млрд. лв. кредит. В парламента всеки ден трябва да се пита къде са милиардите, взети от ГЕРБ. Какво се направи с тях?

- Сега пак раздаваха излишък...

- Раздадоха, защото бюджетът им е направен така, че да има излишък. И Бойко Борисов да може да го разпределя, както поиска.

Опасявам се от манипулиране на изборите.

Която и партия да дойде на власт, няма да може самостоятелно да управлява. С кой ще управлява БСП, ако спечели? Трябва отсега да се мисли за реален партньор.

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

автор:Дума

visibility 926

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 385

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ